USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Через Крим війна Росії з Україною може затягнутись на десятиліття, – The Washington Post

Це може спровокувати Кремль до застосування ядерної зброї
Крим
Крим
Джерело: відкриті джерела

Претензії України та Росії на Крим унеможливлюють дипломатичне врегулювання конфлікту, й тому війна за півострів може розтягнутись на десятиліття. Про це пише The Washington Post.

Видання порівняло цей конфлікт з воєнними діями на кшталт Карабаху чи сектору Гази.

"Непохитні претензії на Крим ілюструють нерозв’язність конфлікту і важко уявити, що боротьба за півострів буде вирішена без подальшого кровопролиття", – йдеться у статті.

Однак деякі західні офіційні особи, пишуть журналісти, висловлюють сподівання, що угода щодо Криму може стати "ключем до припинення війни". Проте українська сторона відкидає цю ідею як "небезпечну наївність", а росіяни кажуть, що "не погодяться на те, що належить їм".

Автори публікації нагадують заяву президента Володимира Зеленського про те, що повернення Криму Україні "означатиме відновлення справжнього миру". І додають, що для Путіна "анексія Криму стала опорою його спадщини, яка впаде, якщо він втратить півострів", тому будь-які спроби Києва повернути собі Крим "перейдуть червону межу", яку диктатор не зазнає.

В той же час видання не виключає, що саме деокупація Криму Україною може спровокувати ядерну війну, оскільки Путін не змириться з втратою півострова.

"Для президента Росії Володимира Путіна анексія Криму стала опорою його спадщини, яка розвалиться, якщо він втратить півострів. Путін зазначив, що будь-які спроби України повернути Крим перетнуть "червону лінію", яку він не потерпить", – повідомляється у статті.

Журналісти наголошують, що ще донедавна бажання України відвоювати Крим здавалося "надуманою фантазією", але українські перемоги на полях битв і помилки Москви раптом "зробили це правдоподібним – можливо, небезпечним".

В статті йдеться, що Захід, хоч і підтримує Україну, але побоюється, що "будь-яке українське військове вторгнення до Криму може підштовхнути Путіна до рішучих дій", потенційно навіть до використання ядерної бомби. Адже після звільнення Україною Херсона – який, як обіцяла Москва, залишиться "Росією назавжди" – російські посадовці посилили свою риторику.

Видання наводить слова колишнього президента РФ Дмитра Медведєва, який пообіцяв "судний день" у разі "нападу" на Крим. 

Ці побоювання розділяють і в Британії. Так, за словами колишнього начальника британського Генштабу, "Україна ризикне ядерною війною, щоб захистити Крим".

"Але, якщо втерти носа Путіну, він може зробити щось дуже дурне. Він може використовувати тактичну ядерну зброю", – додав співрозмовник видання.

Читайте також:
Чиновники з Кабміну, оборонпрому і мерії Києва мають елітне майно в Дубаї, - розслідування Чиновники з Кабміну, оборонпрому і мерії Києва мають елітне майно в Дубаї, - розслідування
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки
Медіапроєкт Ukraine World News та Sport&Business Club запускають токшоу Sport Business Time Медіапроєкт Ukraine World News та Sport&Business Club запускають токшоу Sport Business Time