USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Брюссель перевіряє постачання зброї в Україну країнами ЄС, – ЗМІ

Рішення провести аудит було прийнято після вимоги канцлера Німеччини Олафа Шольца підрахувати та порівняти військові поставки країн Києву
Євросоюз

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Брюссель проводить аудит кількості зброї, яку країни – члени Європейського Союзу надали Україні після повномасштабного вторгнення Росії. Це відбувається після заяв про те, що деякі столиці не відправили стільки, скільки могли. Про це пише Financial Times.

У виданні наголошують, що аудит проводиться в той момент, коли Брюссель і Вашингтон намагаються знайти політичний консенсус, який дозволив би їм підписати нові пакети фінансової допомоги Києву разом на суму близько 110 мільярдів доларів.

Дипломатична служба ЄС, Служба зовнішніх дій (EEAS), проводить аудит зброї, поставленої державами-членами після повномасштабного вторгнення Росії, повідомили FT три дипломати Євросоюзу, поінформовані про плани. EEAS має намір подати свої висновки столицям країн перед самітом лідерів ЄС 1 лютого.

"За словами одного з дипломатів, перевірка базуватиметься на матеріалах, поданих державами-членами у відповідь на запити EEAS, яка вже зустріла опір з боку деяких країн, які не бажають надавати повні дані", – кажуть автори.

Зазначається, що рішення провести аудит було прийнято після вимоги канцлера Німеччини Олафа Шольца минулого тижня підрахувати та порівняти військові поставки країн Києву.

За його словами, "поставки зброї для України, які планує наразі більшість країн – членів ЄС, надто малі".

"Нам потрібен огляд того, який конкретний внесок зроблять наші європейські партнери для підтримки України цього року", – сказав Шольц.

У виданні зауважили, що його коментарі перегукувались із зауваженнями офіційних осіб інших країн Європейського Союзу, зробленими у приватному порядку, щодо масштабів військових поставок, обіцяних іншими державами-членами.

Згідно з дослідженням Кільського інституту світової економіки, Німеччина взяла на себе найбільші зобов'язання у ЄС щодо постачання зброї з точки зору вартості. Її зобов'язання, що становлять понад 17 мільярдів євро до 31 жовтня минулого року, приблизно вп'ятеро перевищують вартість зобов'язань Данії, наступного найбільшого вкладника.

"Хоча висловлювання Шольца були витлумачені як закид іншим великим державам Євросоюзу, таким як Франція та Італія, чиї військові зобов'язання значно менші, його публічний заклик до більшої прозорості був приватно підтриманий високопосадовцями в Брюсселі, які вважають, що деякі держави могли б надати Києву більше зброї у критичний момент конфлікту", – пояснюють у виданні.

Також там додають, що деякі країни Європейського Союзу, окрім Німеччини, особливо на сході блоку, також наполягають на розширенні Європейського фонду миру (EPF), спільного фонду, який частково фінансує постачання зброї в Україну, щоб збільшити постачання та поділити тягар витрат.

Зазначається, що фонд EPF, який фінансує оборонні проєкти у третіх країнах, не отримував підтримки з червня 2023 року, і 27 держав – членів блоку не змогли домовитись про спеціальну частину у 5 мільярдів євро на рік для України.

"Ми маємо переконатися, що EPF повернувся у потрібне русло і ми можемо знову використати його для подальших траншів підтримки України", – зауважив високопоставлений дипломат ЄС.

За його словами, без EPF "деякі держави-члени не нададуть жодної військової підтримки". 

Раніше ми повідомляли, що Німеччина передала Україні новий пакет зброї. Зазначалося, що Україна, зокрема, отримала нову зенітну самохідну установку Skynex разом із боєприпасами.

Читайте також:
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат
Росіяни обстріляли Харківщину: Серед загиблих є жінка на сьомому місяці вагітності, відомо й про чимало поранених Росіяни обстріляли Харківщину: Серед загиблих є жінка на сьомому місяці вагітності, відомо й про чимало поранених