USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95

ЗСУ отримають танки вітчизняного виробництва "Оплот"

У Харківській області відбулося тестування танку
Танк
Танк "Оплот"
Джерело: Міністерство оборони України

Міністерство оборони замовить українські танки "Оплот" для Збройних сил. Про це під час візиту до Харківської області повідомив міністр оборони України Олексій Резніков, пише пресслужба відомства.

Під час робочого візиту глава Міноборони протестував танк.

"Я переконаний, що в танковій коаліції у перших рядах повинен бути саме український танк, як-от БМ "Оплот". На фронті обов’язково має бути броньований кулак, адже найголовніша цінність – це збереження життя наших захисників і захисниць… Тому ухвалено рішення, що МОУ замовить у "Укроборонпрому" для українського війська "Оплоти", – сказав міністр.

Новини за темою: Україна отримала перші танки Leopard, їх передала Польща

Подробиць стосовно кількості одиниць техніки та термінів поставки танків для ЗСУ Резніков не уточнив.

Можливості танка "Оплот"

БМ "Оплот" – сучасний український основний танк, розроблений Харківським конструкторським бюро машинобудування. Є найновішим представником серії танків Т-84. Має вагу понад 50 тонн та здатний розвивати швидкість до 70 кілометрів на годину.

Танк має комбіновану систему захисту, що включає в себе пасивну броню, протитандемний вбудований динамічний захист і низку інших систем, що підвищують витривалість танка на полі бою. 

Озброєний 125-мм гладкоствольною гарматою КБАЗ, що має довжину ствола 48 калібрів і забезпечена автоматом заряджання конвеєрного типу. Вона вражає цілі на відстані до п’яти кілометрів і крім звичайних снарядів стріляє керованими ракетами.

"Оплот" прийнятий на озброєння ЗСУ у 2009 році. Але постачати техніку в підрозділи так і не почали. Україна експортувала танки за кордон.  

Новини за темою: Чехія передасть Україні два зенітно-ракетні комплекси "Куб", – Павел

На які ще танки очікують в ЗСУ

На початку осені 2023 року Україна має отримати від США танки Abrams, тоді ж мають завершитися і програми тренування українських військових для роботи на них. Йдеться про 31 одиницю.

"Ми робимо все можливе, щоб пришвидшити постачання цих танків. За нашими прогнозами, це відбудеться на початку осені. Тим часом ми перемістили кілька танків на тренувальний полігон, щоб українці почали навчання. До того часу, коли навчання завершаться, танки будуть доступні для використання", – заявив міністр оборони США Ллойд Остін.

Разом з тим, на переконання очільника Пентагона, пришвидшити поставку танків не можна, оскільки дані терміни пояснюються тим, що американські військові не лише відправляють ці танки в Україну та готують українських військових для роботи на них, але і створюють інфраструктуру, яка буде підтримувати роботу цих танків, які є новою технікою для українців. Зокрема, ця техніка суттєво відрізняється за рахунок турбінного двигуна та інших достатньо складних систем.

Читайте також:
Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики
Виробник пластикової тари з Харківщини почав виготовляти дрони для ударів по тилу в РФ, – WSJ Виробник пластикової тари з Харківщини почав виготовляти дрони для ударів по тилу в РФ, – WSJ
На закупівлю дронів для ЗСУ уряд виділив ще 15,5 млрд гривень На закупівлю дронів для ЗСУ уряд виділив ще 15,5 млрд гривень
Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку