USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Україна отримала перші танки Leopard, їх передала Польща

Польський прем'єр приїхав до Києва у річницю російського вторгнення
Leopard 2 в Україні_1
Джерело: Кабмін

У річницю повномасштабного вторгнення РФ в Україну Польща відправила перші з 14 танків Leopard 2 для їхнього використання на фронті. Про це сьогодні, 24 лютого, повідомив міністр оборони країни Маріуш Блащак під час засідання Ради національної безпеки.

"В Україну прибули перші польські танки Leopard", – заявив Блащак.

Очільники українського та польського урядів зустріли перші чотири танки Leopard 2, та привітали екіпажі українських танкістів, що вже мають успішний бойовий досвід.

"Рік тому танки заїхали в Україну, щоб позбавити українців свободи. Сьогодні в Україну також заїхали танки, однак для того, щоб свободу захистити. Дякуємо нашим військовим за надійний захист. Вдячні Польщі та всім партнерам за рішучі кроки, що наближають перемогу України", – зазначив прем’єр-міністр Шмигаль.

Під час зустрічі глави урядів України та Польщі також обговорили розширення спроможності пунктів пропуску на спільному кордоні, посилення логістичних можливостей між країнами, а також допомогу в розмінуванні. Крім того, сторони торкнулися питання відправлення на лікування до Польщі військових і цивільних.

Скільки танків очікує Україна від Польщі

Варшава готова передати Києву 60 польських танків PT-91 (модернізована версія Т-72), а також 14 танків Leopard 2. Про це повідомив глава уряду Матеуш Моравецький в інтерв’ю канадському телеканалу CTV News

"Польща була першою країною, яка поставила 250 танків. Зараз ми готові відправити 60 наших модернізованих танків PT-91, а також 14 танків Leopard 2", – сказав прем’єр Польщі.

Моравецький звернув увагу, що для України зараз дуже важливими є сучасні танки, враховуючи, що Росія може мати їх від кількох тисяч до 15 тисяч.

"Якщо ми не хочемо, щоб Україна програла, ми маємо бути дуже відкритими та наполегливими у своїй підтримці", – додав він.

За його словами, Варшава зараз здійснює чергові кроки, аби різні країни приєдналися до міжнародної коаліції щодо передачі Україні танків Leopard 2.

Передісторія

24 січня Польща надіслала Німеччині офіційний запит щодо дозволу передати танки Leopard 2 Києву. Про це повідомив міністр оборони Маріуш Блащак.

"Німці вже отримали наше прохання про згоду на передачу танків Leopard 2 Україні. Я також закликаю німецьку сторону приєднатися до коаліції країн, які підтримують Україну танками Leopard 2. Це наша спільна справа, адже йдеться про безпеку всієї Європи", – написав він.

Додамо, що того ж дня міністр оборони ФРН Борис Пісторіус на спільній пресконференції з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у Берліні заявив, що поки немає новин щодо танків Leopard для Києва, але рішення буде незабаром.

Він зазначив, що Німеччина продовжує розглядати можливість передачі Україні основних бойових танків, а в разі позитивного рішення буде діяти швидко.  

До цього лідери Польщі Анджей Дуда, Литви Гітанас Науседа та України Володимир Зеленський провели зустріч у Львові, де підписали спільну декларацію президентів Люблінського трикутника. Про це йдеться у повідомленні канцелярії глави Польщі.

Було вирішено, що в межах створеної міжнародної коаліції Варшава передасть Києву роту танків Leopard.

Точна кількість танків не вказувалася, проте за стандартами НАТО рота – це 14 машин.

Є два види таких танків: Leopard 1 та Leopard 2. На озброєнні Польщі перебуває останній. Всього в країні є більше ніж 240 танків Leopard 2A4 та Leopard 2A5. 

Танк Leopard 1 – наймасовіша важка бойова машина в Європі. Модель Leopard 1 знаходиться на озброєнні 14 країн, 7 із яких – європейські. Перше покоління, що веде історію з 1956 року, знято чи знімається з озброєння. Усього вироблено щонайменше 4744 цих танків, крім іншої техніки з їхньої платформи.

Leopard 2, який прийшов на зміну, розробляють з кінця 1970-х. Танк був випущений у кількості 3600 одиниць (за даними на 2013 рік, кількість зараз більша) – основний варіант для модернізації європейських армій. З 18 операторів танка 12 знаходяться у Європі. Ще шість країн світу планують взяти його на озброєння.

Leopard 1

Перший Leopard був основним танком ФРН до 1980-х років і знаходився на озброєнні до 2010 року. Його серійне виробництво стартувало в 1965 році – крім Німеччини машину збирали або збирають за ліцензією у Норвегії, Бельгії, Нідерландах, Данії, Італії та Австралії. Початковою метою проєкту була заміна американських М47 і М48, які армія Західної Німеччини мала на озброєнні у 1950–60-ті роки. Найбільш актуальними є останні моделі A4 та A5 (розробку A6 було згорнуто).

Він отримав зварний корпус і литу башту, машина важила 40 тонн. Довжина танка – 9,54 м, ширина – 3,37 м, висота – 2,7 м. Двигун потужністю 830 к.с. з двома баками 985 чи 1010 л давав можливість розвивати швидкість до 65 км/год. Танк міг долати водні перешкоди глибиною до 1,2 м та 2,25 м з обладнанням для підводного водіння.

Основна зброя – нестабілізована нарізна гармата Royal Ordans L7A3 105 мм довжиною 51 калібр. 15 снарядів до неї розташовані у башті, ще 60 зберігаються у корпусі. Другорядне озброєння – спарений кулемет MG3 7,62 мм з боєкомплектом 1250 набоїв. Також у комплекті приціл-дальномір навідника TEAM-1A (збільшення х8 та х16), резервний TZF-1A (х8) та панкратичний приціл командира TRP-1A (x6-x20).

Надалі танк отримав систему стабілізації та термозахист зброї, модернізацію гусениць, пасивні інфрачервоні прилади спостереження та покращений комплект для водного водіння. Пізніше було посилено бронювання башти, покращено фільтри двигуна та захист зброї від ураження. Модифікація A3 отримала зварену башту з рознесеним бронюванням, з великим внутрішнім простором і таким самим захистом, як і в литій.

Leopard 2

Сучасний важкий танк. За тих же габаритів, що й у перших Leopard, представники актуального покоління танків важать 62,2 тонни та більше. Двигун потужністю 1500 л. с. дозволяє бойовій машині розвивати швидкість до 70 км/год. Сучасні модифікації Leopard 2 поєднують найбільш передові розробки в галузі броні, озброєння та оснащення. Багато випущених модифікацій технічно можна розділити на два субпокоління – до і після Leopard 2A5.

Танки оснащені комбінованою багатошаровою бронею з захистом від зброї масового ураження. Початкова броня надалі зазнала безліч значних модифікацій, як і система управління вогнем. Гладкоствольні гармати Rheinmetall калібром 120 мм мають стабілізацію у двох площинах. Додатково встановлено два кулемети 7,62 мм – спарений з гарматою та зенітний. Також на вежі встановлені димарі, що створюють завісу.

Башта та корпус Leopard 2 зварені. Бронювання включає гумові екрани, а також мати з високоміцної тканини з внутрішньої сторони – для зменшення кінетичної енергії та розльоту осколків у разі враження та пробиття броні.

Комп’ютерна система наведення вогнем дає високий відсоток враження цілей, що рухаються. Для наведення необхідно лише поставити на ціль маркер. Система має тепловий датчик, що сприяє виявленню прихованих цілей. Leopard 2 здатний вражати  рухомі об’єкти пересуваючись не найкращими дорогами та різною місцевістю.

Приціл навідника EMES 15 від Carl Zeiss комбінує стереоскопічний та лазерний далекомір. Командирський приціл PERI-R-12 може служити для наведення гармати шляхом поєднання осей прицілу та стовбура гармати. Засоби виявлення цілі включають інфрачервоний детектор та електронно-оптичні підсилювачі. Інфрачервоний модуль встановлений стаціонарно та прикритий бронею.

Особливість силової установки – виконання у єдиному блоці. Конструкція дозволяє вийняти та замінити систему двигуна за 45 хвилин у польових умовах. Мотор виробництва MTU обладнаний рідинним охолодженням та турбонаддувом, а також двома двоступеневими очищувачами повітря. Ходова частина має можливість швидкого перемикання з переднього на задній хід при швидкості не більше 8 км/год.

Раніше повідомлялося, що танки Leopard передасть Україні Німеччина. Проте досі рішення не ухвалили.

Читайте також:
Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild
США виділили найбільший пакет допомоги на 6 млрд доларів США виділили найбільший пакет допомоги на 6 млрд доларів
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві
Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ