USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Зростання зарплат та попиту на робочу силу: Що прогнозує Нацбанк до кінця року

Реальна зарплата зросте через сповільнення інфляції
Гроші
Джерело: відкриті джерела

Середня номінальна зарплата в Україні у 2023 році зросте на 19,6%, а реальна, що враховує інфляцію, – на 3,9%. Такі очікування НБУ зросли у порівнянні з попереднім прогнозом – з 3,7% по реальній зарплаті. Про це йдеться у опублікованому "Інфляційному звіті" НБУ.

Що по заробітній платі?

В Нацбанку відзначають, що конкуренція підприємств за кваліфікованих працівників разом із пожвавленням економічної активності, а також виплати у бюджетному секторі, зокрема, військовим, зумовили певне поліпшення фінансового стану домогосподарств.

Опосередковані оцінки за податковими даними, а також за зарплатами, що пропонуються у вакансіях на сайтах пошуку роботи, свідчать щонайменше про подальше зростання номінальної оплати праці. А за даними щодо виплат зарплат на картки банків, зростала й оплата праці у реальному вимірі. Це зокрема пояснюється й сповільненням інфляції, зазначають в НБУ.

Як і раніше, вагому підтримку доходам населення надавали соціальні виплати із бюджету та індексація пенсій.

За прогнозом НБУ, у 2024 році номінальна зарплата зросте на 16,1%, реальна – на 5,2%, у 2025 році номінальна на 12,8%, реальна – на 5,4%.

Попит на робочу силу

Відновлення економіки зумовлюватиме і подальше пожвавлення попиту на робочу силу, прогнозують в Нацбанку.

Втім, там додають, що попри відновлення попиту на робочу силу, ситуація на ринку праці залишається складною: рівень безробіття, за оцінками НБУ, впродовж першого півріччя незначно знизився, але залишався високим. 

Так, зазначається, що з початку 2023 року тривало зростання попиту на робочу силу, підтримане пожвавленням економіки. Найвищий попит спостерігався на спеціальності, пов'язані з подальшим пристосуванням бізнесу до воєнних умов. Так, серед нових вакансій переважають робітничі професії, логістика та продажі і закупівлі.

В поточних умовах зростає і кількість вакансій в охороні здоров'я та освіті, а завдяки поступовому пожвавленню внутрішнього попиту – у роздрібній торгівлі та сфері послуг. Це зокрема може бути наслідком масштабної міграції за кордон, насамперед жінок, які переважали в цих секторах.

Водночас низький попит залишається на працівників гуманітарно-культурного та адміністративно-управлінського напрямів, а також у сфері ІТ і будівництві.

Натомість динаміка пропозиції робочої сили в останні місяці практично повернулася на докризову траєкторію. Це відображає подальшу адаптацію населення до умов високих безпекових ризиків. Відтак, завдяки швидкому відновленню попиту на робочу силу, з початку 2023 року зайнятість українців поступово зростала.

"Підвищення трудових доходів у реальному вимірі відновиться в поточному році, проте темпи залишатимуться доволі низькими через усе ще високу інфляцію та повільне зростання продуктивності", - підсумували в НБУ.

Додамо, що липні, за даними Державної служби зайнятості, на ринку праці найбільше спостерігається попит на такі вакансії, як продавець-консультант, водій та менеджер з продажу. Найбільше працівників шукають у Києві та області, Львівській, Дніпропетровській та Одеській областях. 

Читайте також:
За 2022–2023 роки нардепи заробили 7 млрд гривень, найбільше – За 2022–2023 роки нардепи заробили 7 млрд гривень, найбільше – "Європейська солідарність"
Уряд України оприлюднив дані про зарплати прем’єра та його заступників Уряд України оприлюднив дані про зарплати прем’єра та його заступників
В українських шахт немає збуту вугілля, уряд надає перевагу закупці сировини за кордоном, – депутат Камельчук В українських шахт немає збуту вугілля, уряд надає перевагу закупці сировини за кордоном, – депутат Камельчук
Плюс 70 тис. гривень: Рада проголосувала за доплати військовим на Плюс 70 тис. гривень: Рада проголосувала за доплати військовим на "нулі"