USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Загибель військовослужбовців 128-ї бригади на Запоріжжі: Комбриг бригади запізнився на нагородження. Поки його чекали - стався приліт

Комбриг прибув буквально через 2 хвилини після прильоту
128 окрема гірсько-штурмова бригада
Ілюстративне фото
Джерело: 128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада

Наприкінці минулого тижня ворог завдав удару по низці населених пунктів на Запорізькому напрямку. Тоді ракета окупантів забрала життя військовослужбовців 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади, яких зібрали на нагородження. Ще частина військовослужбовців отримали поранення. Також загинули і мирні жителі. Тепер за справу взялися в Державному бюро розслідувань.

Що відомо про інцидент?

3 листопада на Запорізькому напрямку ворог вдарив по 26 населених пунктах у Запорізькому, Пологівському та Василівському районах.

Зокрема, окупанти поцілили ракетою "Іскандер-М" по особовому складу 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади. Тоді загинули військовослужбовці, яких зібрали та вишикували для урочистостей до Дня ракетних військ та артилерії.

У зв'язку із загибеллю воїнів 128-ї ВДШБр на Закарпатті було оголошено триденну жалобу.

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні прокоментував ракетний удар по 128-й окремій гірсько-штурмовій бригаді. Глава держави повідомив, що за фактом інциденту відкрили кримінальне провадження. Розслідування ж має дати рідним загиблих воїнів і суспільству чесні відповіді, як сталася трагедія та чиї розпорядження "були неправильними".

Попередньо в ЗМІ ширилася інформація про загибель 28 захисників. Однак сьогодні вранці командування 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади підтвердило інформацію про загибель 19 військовослужбовців.

Командування 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади підтвердило інформацію про загибель 19 військовослужбовців
Джерело: 128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада

"Загинули кращі наші бійці... Висловлюємо щирі співчуття їхнім рідним і обіцяємо помстити за побратимів у 100-кратному розмірі",  – йшлося у дописі.

Комбриг бригади запізнився на нагородження

А от командир 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади Дмитро Лисюк запізнився на захід до Дня ракетних військ і артилерії, який організували поблизу лінії фронту на Запоріжжі. Військовослужбовці чекали комбрига понад пів години, а тоді стався приліт, унаслідок якого є загиблі та поранені.

Один зі співрозмовників hromadske зазначив, що спершу нагородження запланували на 9 годину ранку, але перенесли на 9:30. У цей час військові вже були вишикувані й чекали на командира. Близько 10:10 стався російський удар. Сам комбриг прибув буквально через 2 хвилини після прильоту.

Джерело hromadske відзначило, що росіяни слідкували за бійцями 128 бригади з безпілотника, коригуючи ракетний удар. Однак окупанти помилилися і влучили в будівлю позаду військових, ближче до дороги.

"І виходить, усі ті, хто стояли ближче до дороги, вони всі 200-ті. А особовий склад, який конкретно мав нагороджуватися (командири гармат, навідники, артилеристи), їх трохи прикрила стіна будинку, в який влучив "іскандер". За рахунок цього жертв трохи менше", — стверджує одне з джерел видання.

Водночас багато військових зазнали поранень від уламків, додав співрозмовник.

За справу взялися в ДБР

Зазначається, що працівники ДБР зареєстрували кримінальне провадження за фактом загибелі військових та мирних жителів під час обстрілу населеного пункту в Запорізькій області.

"3 листопада 2023 року під час ракетного удару, який ворог наніс ракетою типу "Іскандер" по селу на Запоріжжі, загинули та були поранені військовослужбовці 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади та мирні мешканці. Вибуховою хвилею та уламками пошкоджено близько 30 будинків та господарчих споруд, розташованих поруч з місцем удару. Наразі працівники ДБР проводять слідчі дії, встановлюючи деталі обставин, які призвели до трагедії", – йдеться у повідомленні.

Також ініційовано службове розслідування дій військових посадових осіб, які організували захід до Дня ракетних військ і артилерії поблизу лінії фронту.

"Кримінальне провадження розпочато за ч. 4 ст. 425 КК України (недбале ставлення військової службової особи до служби)", – зазначили в Бюро.

Санкція статті передбачає до восьми років ув'язнення.

Раніше ми повідомляли, що правоохоронці викрили двох зрадників, які навели російську ракету на село Гроза, що на Харківщині. Зрадниками виявились двоє місцевих жителів.

Читайте також:
Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський
Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні
Націоналізація Націоналізація "покинутого" житла на ТОТ України: РФ хоче вкрасти понад 13 тисяч домівок
Помилки у Помилки у "Резерв+": Відповіді на найпоширеніші питання від Міноборони