USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

ЮНЕСКО планує створити перший у світі віртуальний музей викрадених артефактів, – ЗМІ

Очікується, що музей запрацює у 2025 році
Візуалізація музейного простору/Kéré Architecture

Візуалізація музею/Kéré Architecture

Джерело: The Guardian

Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) планує створити перший віртуальний музей викраденої культурної спадщини. Проєкт має підвищити обізнаність щодо незаконної торгівлі цінними артефактами. Про це повідомляє The Guardian.

"За кожним викраденим твором або фрагментом стоїть частинка історії, ідентичності та людства, яку вирвали у її власників, і вона стала недоступною для дослідження і тепер ризикує піти в небуття", – зазначила генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азуле.

Вона також наголосила, що мета проєкту полягає в тому, щоб "повернути ці твори в центр уваги й відновити право суспільств на доступ до своєї спадщини, на її вивчення і на впізнавання себе в ній".

Зазначається, що віртуальний музей ЮНЕСКО будуть створювати спільно з Інтерполом, чия база даних містить понад 52 тисячі викрадених археологічних пам’яток, культурних об’єктів і цінних артефактів. Очікується, що він запрацює у 2025 році.

"Відвідувачі зможуть переміщатися віртуальним простором, що міститиме детальні 3D-зображення артефактів, кожен з яких супроводжуватиметься матеріалами, що пояснюють їхнє унікальне культурне значення, включно з історичною довідкою та свідченнями місцевих громад", – ідеться у матеріалі.

ЮНЕСКО назве предмети початкової колекції лише незадовго до відкриття музею, додають автори. Проте дані неурядової американської організації Antiquities Coalition, вказують, що сьогодні є декілька відомих викрадених артефактів:

  • алебастровий напис III століття, викрадений із храму Аввам у Ємені між 2009-м та 2011 роками;
  • рельєф зі слонової кістки VII століття до н.е., на якому зображений лев, що атакує нубійця, викрадений з Багдадського музею у 2003 році;
  • зелена кам'яна маска, викрадена в 1970-х роках із поселення майя;
  • статуетка Варахи V–VI століть, взята з храмового комплексу в Раджастхані (Індія) в 1988 році.

"Це об’єкти, які існують фізично, але ми не знаємо, де. Ми виставимо їх віртуально, у просторі, де зможемо розповісти історію та контекст, що стоїть за ними", – сказав помічник генерального директора організації з питань культури Ернесто Оттоне.

У виданні уточнили, що наразі найскладнішим у проєкті залишається створення 3D-зображень артефактів, адже багато з них не мають жодних фізичних записів, крім невеликих чорно-білих фотографій.

Раніше ми повідомляли, що ЮНЕСКО рекомендувала додати до переліку світової спадщини в небезпеці Лавру та собор святої Софії.

Зазначалося, що Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) рекомендувала додати до переліку об’єктів світової спадщини в небезпеці два об’єкти в Україні через загрози їхньому збереженню. Про це повідомила голова Бюро ЮНЕСКО в Україні К'яра Децці Бардескі.

Читайте також:
Я малюю Україну: 10 травня Перший приватний музей українського сучасного мистецтва оголосить переможців онлайн-конкурсу дитячого малюнка Я малюю Україну: 10 травня Перший приватний музей українського сучасного мистецтва оголосить переможців онлайн-конкурсу дитячого малюнка
Ще п'ять об'єктів України потрапили під захист ЮНЕСКО Ще п'ять об'єктів України потрапили під захист ЮНЕСКО
Британський музей ідентифікував римського імператора як трансгендерну жінку Британський музей ідентифікував римського імператора як трансгендерну жінку
Україна вперше увійшла до Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Україна вперше увійшла до Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО