USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Британський музей ідентифікував римського імператора як трансгендерну жінку

Марк Аврелій Антонін Геліогабал, більш відомий як Елагабал, правив Римською імперією лише чотири роки – з 218 року до свого вбивства у 222 році
Бюст Геліогабала
Бюст Геліогабала
Джерело: wikipedia

Музей Північного Гартфордширу, що у Великій Британії, відтепер застосовуватиме займенники "вона" та "її" щодо давньоримського імператора Елагабала. Про це повідомляє BBC.

Зазначається, що музей має змінити назву своєї експозиції про римського імператора після того, як дійшов висновку, що він насправді був трансгендерною жінкою.

Таке рішення ухвалили після вивчення стародавніх текстів. В них стверджується, що імператор свого часу казав: "Не називайте мене Господом, бо я леді".

До того ж сучасник Елагабала Кассій Діон писав у своїх історичних хроніках, що імператор був одружений п’ять разів: чотири рази з жінками і один раз із чоловіком, колишнім рабом і колісничим. В останньому шлюбі імператор називав себе дружиною, коханкою і королевою.

Серед науковців точаться дискусії

Автори додають, що дискусії науковців щодо гендерної ідентичності Елагабала тривають вже давно.

Так, професор античності в Кембриджському університеті Шушма Малік уточнив, що прямих доказів, ким себе усвідомлював Елагабал, не збереглося. А історіографи, за якими вивчали життя імператора, доволі вороже ставилися до нього. Тож, їхні описи не можна сприймати за правду.

"У римській літературі є багато прикладів, коли опис чоловіка як жінки використовували для критики чи послаблення політичного діяча. Те, що Елагабал носив макіяж, перуки та видаляв волосся на тілі, могли написати, щоб підірвати репутацію імператора", зазначив науковець.

Також він додав, що давні римляни загалом вживали змінні займенники у сферах міфології та релігії, але не для опису справжніх людей.

Однак виконавчий член Ради підприємців і мистецтв у Північній Гертській раді Кейт Хоскінс, сказав, що такі тексти, як, наприклад, той, що написав Діон, надають докази, "що Елагабал безперечно віддавав перевагу займеннику "вона".

Раніше ми повідомляли, що у Нідерландах трансгендерна жінка вперше стала переможницею конкурсу краси.

Зазначалося, що 22-річна переможниця Ріккі Валері Колле підкорила суддів своєю "залізною та міцною історією" і "чіткою місією".

Читайте також:
Я малюю Україну: 10 травня Перший приватний музей українського сучасного мистецтва оголосить переможців онлайн-конкурсу дитячого малюнка Я малюю Україну: 10 травня Перший приватний музей українського сучасного мистецтва оголосить переможців онлайн-конкурсу дитячого малюнка
Про місію, міжнародну підтримку та злочини Росії тоді і зараз. Розмова з директоркою Музею Голодомору Лесею Гасиджак Про місію, міжнародну підтримку та злочини Росії тоді і зараз. Розмова з директоркою Музею Голодомору Лесею Гасиджак
ЮНЕСКО планує створити перший у світі віртуальний музей викрадених артефактів, – ЗМІ ЮНЕСКО планує створити перший у світі віртуальний музей викрадених артефактів, – ЗМІ
Канада виділить кошти на добудову музею Голодомору Канада виділить кошти на добудову музею Голодомору