USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Як описати HELSI трьома словами і чого чекати від нього в майбутньому. Інтерв'ю з директором медсервісу Євгеном Донцем

Донець Хелсі_1
Директор медичного сервісу HELSI Євген Донець в ефірі медіапроєкту Ukraine World News
Джерело: скріншот

Що таке HELSI? Як цей сервіс працює? Скільки пацієнтів та лікарів зареєстровано? Як планують покращувати платформу і як захищають дані, які вже є на ній? Дмитро Пустовіт в рамах проєкту "Інтерв'ю без кордонів" поспілкувався з директором медичного сервісу HELSI Євгеном Донцем. 

Що таке HELSI і як це працює?

HELSI – це медичний сервіс. Він працює як з лікарями, так із пацієнтами. Ми виникли ще у 2016 році, але давайте про те, що ми зараз собою являємо.

Ми – одна з найбільших медичних платформ для лікарів. Вони через нас працюють з Національною службою здоров’я, з центральним компонентом в електронній системі охорони здоров’я України.

Також ми – пацієнтський портал і найбільший в Україні медичний додаток HELSI, через який наші користувачі можуть записуватися до лікаря, користуватися електронним рецептом, вести свої медичні дані.

Як HELSI співпрацює з державою?

У нас є державне підприємство, яке регулює нашу діяльність, є національна служба здоров’я, яка диктує до нас вимоги, і є наше профільне Міністерство охорони здоров’я з профільним заступником, які регулюють нашу діяльність. Але ті інтерфейси, з якими ми працюємо, діляться на дві категорії – ті, які прямо від нас вимагала держава, і ті, що ми робимо самі для наших користувачів. Наприклад, телемедицина – це те, що ми робимо самі, електронний запис на прийом – це те, що HELSI робить самостійно, а, наприклад, підписати декларацію – це вже вимога держави.

Скільки на сьогодні людей зареєстровано на платформі HELSI?

Активно користуються щодня близько 300 тисяч людей. Якщо ми говоримо про лікарів, то це суттєво менша кількість, тому що кожний лікар обслуговує кілька тисяч населення. Це декілька десятків тисяч лікарів, зараз активних майже 40 тисяч лікарів. Був період, коли було трошки більше активних, буває період, коли трошки менше.

Зараз ми більше думаємо про профілактику, про те, щоб давати людям можливість відслідковувати свій стан і, наприклад, наприкінці року задумуємось про інтеграцію зі Smart-годинниками: зберігати показники, робити якісь завчасні попередження тощо.

Зараз ми розширили функціонал календаря вакцинації. Крім того, що люди звикли вже слідкувати за своєю ковідною вакцинацією в HELSI, зараз ми говоримо їм про те, які вакцинації взагалі потрібно пройти, які вакцинації бувають, чи варто вам записатися до лікаря, чи є такі вакцини в Україні.

Як ви захищаєте дані від того, щоб вони не були вкрадені і чи були у вас спроби викрадення даних?

Ми на самому старті, ще у 2016 році дуже чітко усвідомлювали, що одна із наших основних зон роботи – це саме робота з даними. Тому ми, тільки коли почали створювати сервіс, ще майже нічого в ньому не було, вже попередили уповноваженого з прав людини, у якого департамент по роботі з персональними даними, який відповідає за це.

Ми одразу пішли в державну службу спеціального зв’язку і захисту інформації для того, щоб проходити атестацію нашої системи. Тому що на кожну систему, яка працює з такими даними, потрібна комплексна система захисту інформації з підтвердженням від державного уповноваженого органу.

Контролює і регулює збір даних саме держава і в цьому випадку держава виступає таким гарантом. Якщо вона акредитувала когось і дозволила працювати, значить, ця система безпечна. Саме вони вимагають від нас певну якість зі збереження цих даних.

Тобто такого варіанту, що зламають особистий кабінет лікаря, його в принципі немає?

Безумовно, говорити про ідеальний захист не доводиться. Мені не дадуть колеги з ринку захисту даних збрехати. Немає досконалих систем...

Якщо говорити про інциденти, то в нас були інциденти. Десь рік назад у нас була достатньо велика атака на систему,  нас про неї попереджали. Ми одразу попередили Національний центр кіберзахисту і, власне кажучи, все це закінчилось тим, що ми сильно обмежили доступ до системи, і частина людей певний час ввечері не могли швидко отримати можливість записатися до лікаря, але, власне, втрати даних не відбулося.

Треба констатувати, що в нас втрати даних взагалі жодного разу не відбувалося, але не треба зарікатися, треба постійно вдосконалюватись.

Постійно відбуваються тести на проникнення, тобто нас просто тестують – можна нас зламати чи ні і дають нам рекомендацію.

Дуже важливо, де зберігаються ці дані і, власне, якщо говорити про дані, які обробляємо і зберігаємо ми, вони зберігаються в одному з найкращих центрів України, я не буду зараз публічно називати ім’я, але вони зберігаються в Україні, мають резервне копіювання і мають цілу протиаварійну систему для того, щоб навіть, якщо відбудеться якась атака, навіть якщо інфраструктура поламається, щоб її можна було відновити.

Чи є у вас конкуренція, чи все-таки можна сказати, що держава обирає HELSI?

Директор медичного сервісу HELSI Євген Донець в ефірі медіапроєкту Ukraine World News
Джерело: скріншот

У нас на три роки вперед розписаний список тих сервісів, які ми повинні випускати, тому конкуренція однозначно є. Ми точно дивимося на світові ринки. У світі дійсно є теж дуже гарні сервіси – наприклад, для пацієнтів є дуже гарні сервіси по запису до лікаря, є дуже багато сервісів по роботі з медикаментами. У нас насправді один і з важливих сервісів, які ми найближчим часом хочемо розвивати активніше, – це сервіс, пов’язаний з бронюванням ліків онлайн.

В Україні, до речі, дуже гарна конкуренція на цьому ринку. Тут є декілька сервісів, вони дуже гарно працюють, і ми лише один із цих сервісів, хто займається саме онлайн-бронюванням ліків.

Скільки людей орієнтовно працює в HELSI?

Зараз понад дві сотні, але ми продовжуємо розширятися, тому що нових сервісів треба більше і більше.

Де у цій великій системі співпраці, партнерстві з державою заробляє HELSI? 

Безперечно, HELSI – це бізнес. У нас є по суті два шляхи отримання коштів. Перший шлях – це інвестиції, це дуже добре, коли насправді інвестори в Україні і за кордоном розуміють, що в такі проєкти там, де є технології, там де є здоров’я, потрібно вкладати, і в них реально готові вкладати, тому ми постійно залучаємо інвестиції.

Коли ми говоримо про заробіток, то у нас є класичні моделі, коли ми працюємо з бізнес-партнерами, – це заклади охорони здоров’я, це аптечні мережі, вони здійснюють платежі за користування системою, це невеликі платежі, але з того, що вони регулярні і їх багато, то в принципі це створює бізнес.

Окремо треба сказати, що теж є дуже класична модель. Людина записується на платні послуги, фактично ми залучаємо клієнта для когось з наших партнерів – закладів охорони здоров’я або інших, за цим є певна транзакція і ми за це фактично отримуємо певну комісію за залучення такого пацієнта.

Це такі основні моделі, але насправді ми думаємо і про те, що створювати якийсь додатковий сервіс для кінцевого користувача, за який він буде платити. Тобто все те, що у користувача є, – воно буде безкоштовним і воно буде обов’язковим, але давати якісь додаткові речі, які трошки більші ніж базовий пакет.

Які додаткові послуги можна отримати, що не входитимуть до умовного базового пакета користування HELSI?

Наприклад, ви хочете управляти медичними даними своєї родини краще. І певний сімейний акаунт, який дозволить вам не просто записувати своїх дітей на прийом і слідкувати за їхніми візитами, вчасно отримувати нагадування про ті чи інші речі, вчасно слідкувати за їх здоров’ям.

Ви накопичуєте свої медичні дані, їх можна накопичувати багато, але ми можемо їх в тому числі візуалізувати, підсвічувати вам потрібні речі, на які ви можете звертати увагу.

Наприклад, уявіть собі, що у вас з’явиться помічник чи компаньйон по вашому здоровому образу життя, який зі смартфона буде вам допомагати і підказувати, як швидше потрапити до лікаря, до якого лікаря вам рекомендовано потрапити, як обрати лікаря. Звісно ви можете цим не користуватися, але якщо ви дійсно хочете регулярно слідкувати за своїм здоров’ям і, більше того, не прикладати до цього багато зусиль, а хочете, щоб вас водили за ручку, тоді в такому випадку ви скоро отримаєте таку можливість як платну послугу.

Чи повпливало на роботу HELSI повномасштабне вторгнення?

Після початку повномасштабного вторгнення з’явилися деякі оновлені потреби, на які ми реагували. Наприклад, люди почали різко переміщатися, лікарі почали переміщатися, і тому ми деякі правила в системі змінили, зняли деякі обмеження.

Наприклад, за минулий рік більше ніж мільйон українців користувалися HELSI за кордоном, тобто їм теж потрібні певні відповіді на запитання. Якщо людина чимось захворіла за кордоном, то в неї взагалі стрес, куди йти – це не так просто і отримати доступ до свого сімейного лікаря, написати йому в чаті, попросити просто пораду – це важливо. Тому ми однозначно перше що робили – реагували на потребу наших користувачів.

Друге – це, звичайно, безпека. Тому що дані – це дійсно важливо. Деякі заклади, які з нами працюють, потрапили під окупацію, і разом з відповідними державними органами ми отримали певний план реагування на це все, і ми на це все реагували.

Перший час користувачі почали трохи менше користуватися HELSI, лікарі трошки менше почали заносити і реєструвати дані, тому що не було на це часу, але зараз ми можемо сказати, що робота відбувається абсолютно в плановому режимі.

Ми по суті змінили підходи, але потреба в HELSI сильно не змінилася. 

Підсумовуючи всю нашу розмову, як би ви описали HELSI трьома словами?

HELSI – це доступ до здоров’я.

Повне відео

Читайте також:
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Стрілянина на Закарпатті: Нетверезий чоловік при перевірці документів поранив правоохоронця Стрілянина на Закарпатті: Нетверезий чоловік при перевірці документів поранив правоохоронця
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16