USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 1 0 3 0 (+1320)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

В Україні розробили машину для підготовки ґрунту до розмінування

Для розмінування 1 км на передовій подекуди потрібно до 10 годин
сапери, військові міни
Джерело: Уніан

Харківські конструктори розробили машину для підготовки ґрунту до розмінування. Механізм вже пройшов відповідну сертифікацію, що дозволяє налагодити його виробництво та використовувати для розмінування територій, повідомили у пресслужбі Мінекономіки.  

Деталі

У відомстві зазначили, що у вітчизняного механізму проста конструкція та порівняно невисока вартість виробництва, обслуговування й ремонту.

При цьому розробка дозволяє ефективно знешкоджувати протипіхотні та виявляти протитанкові міни. Наразі щомісяця виробники можуть виготовляти дві такі машини.

Новини за темою: "Потрібні стальні нерви та вміння вгамовувати паніку". Розмова з першою в Україні жінкою – водолазом-сапером ДСНС

Розробка харківських конструкторів буде корисною для Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної спеціальної служби транспорту та приватних операторів, які займаються розмінуванням в Україні.

Зазначимо, що на сьогодні в Україні працюють 20 машин для розмінування, з яких три – на Харківщині, та близько 3 тисяч фахівців з розмінування.

Однак для пришвидшення очищення території країни від мін та вибухівки цих потужностей недостатньо. 

Як проходить розмінування території на передовій

Сапери, які розчищають нашим бійцям шлях на передовій, розповідають, що іноді для очищення одного кілометру від вибухових механізмів може знадобитися вісім-десять годин.

Новини за темою: Дрони значно допомагатимуть ЗСУ розміновувати поля, – Яковенко

Найголовніше для сапера – спокій та увага. Тому в ідеалі працювати в полі потрібно не більше чотирьох годин на день. Але через ворожі обстріли обстеження одного кілометра буває затягується на десять годин.

Сапери кажуть: для ефективного та швидкого розмінування їм вкрай не вистачає спецтехніки, щоб забезпечити необхідним транспортом та обладнанням 146 інженерно-саперних груп у складі Сил підтримки ЗСУ.

Зараз фахівцям необхідні міношукачі та інше обладнання.

"Одна лісосмуга – це вісім годин проходження одного кілометра. Це для того, щоб зробити прохід. Я не говорю, щоб всю посадку розмінувати", – розповідає сапер Павло, який до війни працював програмістом.

Тепер коли все поросло бур'яном, розмінувати ще складніше.

"У В'єтнамі була війна у джунглях. У нас – у бур'янах, комарі та кліщі кусають постійно", – додав військовий.

Чим ворог "нашпигував" передову

Поля всіяні протитанковими та протипіхотними мінами, розтяжками ворог нашпигував лісосмуги.

Найнебезпечніші міни – "Медальйони". Через потужність та велику кількість уламків їх використання заборонено міжнародними конвенціями, однак росіянам це байдуже.

Павло розповів, що "Медальйон" має датчик, який реагує на кроки. 2000 уламків розлітаються на 10 метрів суцільного ушкодження.

Новини за темою: Україна щорічно витрачатиме 800 млн доларів через заміновані поля, – дослідження

Щодня саперні групи проходять десятки кілометрів полів, які окупанти нашпигували вибухівкою. Їхня робота триватиме роками. Водночас сучасна техніка може її прискорити і допоможе зберегти життя військових.

Читайте також:
Міноборони Британії оголосило про передачу Україні найбільшого в історії пакета допомоги Міноборони Британії оголосило про передачу Україні найбільшого в історії пакета допомоги
Скидали снаряди з речовиною, схожою на хлор: Росіяни застосували хімічну зброю проти українських бійців Скидали снаряди з речовиною, схожою на хлор: Росіяни застосували хімічну зброю проти українських бійців
Українська розвідка показала пілотів РФ, які обстрілюють Україну Українська розвідка показала пілотів РФ, які обстрілюють Україну "Кинджалами"
Аналітики оцінили, чи зможе Росія захопити Харків Аналітики оцінили, чи зможе Росія захопити Харків