USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

В Україні у межах розмінування обстежили понад 160 тис. га земель сільгосппризначення, - Мінекономіки

Протимінна діяльність є пріоритетом для Європейського Союзу
сапери, військові міни
Джерело: Уніан

В Україні обстежили понад 160 тисяч гектарів сільськогосподарських земель із 470 тисяч га, визначених для пріоритетного розмінування. Про це повідомили на сайті Міністерства економіки України.

За даними обласних військових адміністрацій, лише минулого тижня піротехніки обстежили понад 3,5 тисячі гектарів сільгоспземель у чотирьох регіонах України.

"Найбільше в Миколаївській та Херсонській областях - 1 тис. 019 га і 1 тис. 968 га відповідно", - йдеться у повідомленні.

Скільки коштують роботи з розмінування

Роботи з розмінування території України коштуватимуть 35,7 млн доларів. Про це в квітні заявив постійний представник Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні Яко Сільє під час відкриття виставки "Війна очима піротехніків ДСНС", передавав "Укрінформ".

"Ця робота коштуватиме Україні, за оцінками, 35,7 млн доларів. Тому хочу висловити велику подяку і відзначити зусилля наших партнерів, які сприяють у проведенні цієї роботи, зокрема таких країн, як Японія, Данія, Хорватія, Велика Британія, Франція та багато інших", – сказав Сільє.

Заступник голови представництва ЄС в Україні Ремі Дюфло заявив, що протимінна діяльність є пріоритетом для Європейського Союзу.

Також перший секретар посольства Японії в Україні Назому Ямашіта зауважив, що Київ підтримуватиме і Токіо.

"Внесок Японії – це 10 млн доларів у програму розмінування України, а також ми надали фінансову підтримку безпосередньо ДСНС України і далі допомагатимемо, надаючи необхідне обладнання для розмінування і проведення робіт зі знешкодження вибухонебезпечних предметів, поки останній залишок війни не буде видалено", – наголосив дипломат.

Новини за темою: В Україні вироблятимуть техніку та обладнання для розмінування

Україна може створити держструктуру для координації гуманітарного розмінування

Україна пропонує створити державну структуру, яка координуватиме гуманітарне розмінування території нашої держави. Про це повідомила перший віцепрем'єр-міністр України – міністр економіки Юлія Свириденко під час зустрічі з послами G7 щодо гуманітарного розмінування країни, що відбулася 27 березня.

Що потрібно розміновувати

За даними уряду, третина України станом на березень 2023 року потенційно забруднена. Найскладніша ситуація у регіонах, де велися або тривають активні бойові дії, та регіонах, звільнених від російської окупації.

Свириденко наголосила, що першочергово потрібно розміновувати сільгоспземлі, а також території регіонів, які забруднені через ракетні удари.

В цілому, згідно з планом першочергового розмінування, планується обстежити та розмінувати 470 тис. 854 га земель сільськогосподарського призначення. Це – Дніпропетровська, Київська, Миколаївська, Сумська, Харківська, Запорізька, Херсонська, Чернігівська, Черкаська області.

Однак для цього Україні потрібні і ресурси, і техніка, і фахівці. Тому Київ звернувся до країн G7, щоб вони надали фінансову підтримку та допомогли зі спеціальною технікою та навчанням людей.

Про держструктуру з координації розміновування

Як повідомила перший віцепрем'єр-міністр України, для реалізації цих задач пропонується створити структуру, яка координуватиме гуманітарне розмінування території нашої держави та буде ефективно реалізовувати всі супутні організаційні задачі.

Цей орган представлятиме єдине чітко сформульоване бачення роботи галузі. Контролювати його діяльність має наглядова рада, до якої запросили представників країн-партнерів.

Новини за темою: Україна – найзамінованіша країна на планеті

Крім того, послам G7 запропонували взяти шефство над замінованими  областями України та допомогти звільнити їх від мін та нерозірваних снарядів. Подібна співпраця сприятиме прискоренню розмінування сільгоспземель, що дозволить українським аграріям раніше розпочати їх використання. Своєю чергою це позитивно вплине на економіку країни та на продовольчу безпеку у світі.

"Щоб почати розв’язувати цю гуманітарну проблему, Україні зараз потрібні тисячі розміновувачів. Досвід інших країн показує, що на розмінування йдуть десятки років. Але ми не хочемо залишати розв'язання питання на своїх дітей. Тому маємо скоротити цей шлях, не погіршуючи стандарти безпеки – за допомогою використання інновацій та вищої ефективності робіт", – додала Свириденко.

Читайте також:
У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах
Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів
В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович
"Відбувається беспрєдєл": Разумков різко відреагував на ситуацію в консульствах за кордоном