USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Хочуть піти в наступ на інших напрямках східної України - ISW пояснив стратегічну мету атак росіян на півночі Харківської області

Росія хоче відволікти і скувати оборону ЗСУ на кордоні Харківської області, щоб рухатися на інших напрямках
Окупанти, армія РФ, російські військові
Джерело: відкриті джерела

Російські наступальні операції вздовж кордону України та РФ у районі Харківської області, ймовірно, мають стратегічну мету – скувати українські сили на цьому напрямку, щоб забезпечити наступ в інших районах східної України. Про це йдеться у звіті ISW.

Зазначається, що російські війська прагнули скористатися можливостями для просування на кількох ділянках лінії фронту на сході України через нестачу українських сил і техніки в останні тижні, досягнувши тактичних успіхів на північний захід і захід від Авдіївки, а також активізувавши зусилля у напрямку Часового Яру .

Відновлення наступальних зусиль на півночі Харківської області та досягнення навіть тактично значущих успіхів може призвести до того, що українське військове командування спрямує сили та техніку для оборони на північ від Харкова, які могло б використовувати в інших місцях.

Аналітики ISW зазначають, що російські наступальні зусилля, ймовірно, спрямовані на виснаження обмежених ресурсів України і посилення нестачі солдатів. Російське військове командування, ймовірно, сподівається, що ця стратегічна спроба відволікти українські сили на харківському напрямі послабить українську оборону загалом і дозволить російським військам досягти прориву на будь-якій ділянці, яка стане найбільш уразливою.

Російські війська, швидше за все, спробують використати цей ефект на всьому театрі воєнних дій, щоб активізувати зусилля щодо розширення прориву на північний захід від Авдіївки та домогтися захоплення Часового Яру.

На кордоні у Харківській області з'являються сірі зони, - DeepState

Минулої доби "сірі зони" біля кордону з РФ дещо збільшилися. За даними сервісу DeepState, станом на ранок 11 травня на півночі області зафіксовано дві "сірі зони".

Перша знаходиться на північ від Харкова біля сіл Червоне та Стрілечтя площею 52,5 квадратних кілометрів. Друга розташована дещо на схід, на північ від Вовчанська, біля села Плетенівка, її площа становить 26,5 квадратних кілометрів.

Порівняно із вчорашнім днем, "сірі зони" збільшилися відповідно на 17 та 20 квадратних кілометрів.

10 травня Російські війська під прикриттям бронетехніки спробували прорвати оборону ЗСУ у Харківській області. Атаку ворога було відбито, бої тривають. Окупанти посилили обстріли на північному напрямку Харківської області, передусім завдаючи ударів по місту Вовчанськ. У місті оголосили евакуацію. Президент України Володимир Зеленський підтвердив наступ РФ у Харківській області.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону
Росія допомогла КНДР відновити економіку Росія допомогла КНДР відновити економіку