USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.05
Готівка
45.60
Втрати росіян: 6 6 7 6 3 0 (+1290)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.05
Готівка
45.60

Україна здатна уникнути блекаутів взимку, якщо не буде нових руйнувань з боку РФ, – Галущенко

А головним рішенням для захисту енергетики міністр називає протиповітряну оборону
Галущенко
Герман Галущенко
Джерело: Forbes

Україна може пройти цю зиму без відключень світла, якщо не буде нових руйнувань інфраструктури з боку Росії. Про це заявив Forbes Ukraine під час форуму "Енергія бізнесу 2024" міністр енергетики Герман Галущенко.

Він зазначив, що цю зиму очікують без тривалих заморозків. Тож відключення електроенергії через аварійні ремонти можливі, проте вони не будуть системними.

"У нещодавньому звіті ООН можливість відключень світла взимку оцінили від 4 до 18 годин на добу. Ми викликали їхніх представників, щоб зрозуміти, звідки такі розрахунки, виявилося, що в них немає реальних аргументів. Головне рішення для захисту енергетики – протиповітряна оборона", – зауважив Галущенко.

Посадовець також нагадав про удар окупантів по підстанціях 26 серпня. Мовляв, росіяни готові застосувати на руйнацію енергосистеми всі види зброї, зокрема й найдорожчі модифіковані балістичні ракети з касетними боєприпасами. А від них не рятують конструкції будь-якого рівня захисту, наголосив глава відомства.

Галущенко пояснив, що чимало генерації знищено через ракетні удари по машзалах, які можна захистити лише протиповітряною обороною.

"У доцільності будівництва захисних конструкцій третього рівня важливу роль грає час. Якщо є можливість добудувати ці об’єкти протягом року, то це варто робити, якщо ні – то на цьому варто зупинитися", – прокоментував чиновник.

Новини за темою: Яких відключень світла чекати українцям майбутньої зими: Існує кілька сценаріїв

Варто нагадати, в серпні Галущенко говорив, що українцям слід готуватися до складної зими, але у Міністерства енергетики є плани щодо відновлення та побудови додаткової генерації.

При цьому заявляв, що ключовий вплив на енергосистему завдають обстріли та прогнозував, що російські обстріли продовжуватимуться. Тому спочатку необхідно відновити "все що можливо, а також паралельно захистити це системами ППО, які Україна отримує від партнерів".

Читайте також:
У Харківській області збитки від крадіжок електрообладнання склали понад 17 млн гривень У Харківській області збитки від крадіжок електрообладнання склали понад 17 млн гривень
Запустити все з Запустити все з "гігавата Зеленського" до кінця року не зможуть
Українців чекає здорожчання м’яса Українців чекає здорожчання м’яса
Коли розпочнуться відключення електроенергії, скільки часу ми будемо без світла взимку. Прогнози експертів на опалювальний сезон Коли розпочнуться відключення електроенергії, скільки часу ми будемо без світла взимку. Прогнози експертів на опалювальний сезон