USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.05
Готівка
45.60
Втрати росіян: 6 6 7 6 3 0 (+1290)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.05
Готівка
45.60

Зеленський вивів з-під санкцій більшість контрабандистів, - ЗМІ

А зупинка контрабанди на кілька місяців - це гарантоване падіння тільки митних надходжень щонайменше на 60%
санкції
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Цьогоріч 11 контрабандистів зі списку президента України Володимира Зеленського вивели з-під санкцій. А в 2024 році санкції подовжили лише двом контрабандистам, повідомляє "Дзеркало тижня".

Видання має в своєму розпорядження документ із відповіддю від Служби безпеки України. Служба безпеки зазначає, що протягом трьох років уповноважені державні органи відповідно до їхніх компетенцій моніторили ефективності санкцій.

А в квітні цього року дія санкцій була пролонгована стосовно окремих осіб, які продовжують створювати реальні та/або потенційні загрози національним інтересам.

"СБУ й надалі здійснює необхідні контррозвідувальні заходи та в разі виникнення нових загроз державній безпеці ініціюватиме запровадження обмежувальних заходів", - йдеться в документі.

Документ
Джерело: ZN.UA

Видання також вказує, що з-поміж тих, кого більше немає в санкційному списку є:

  • галицький контрабандист Володимир Полуситок;
  • одеський експерт із взуття та текстилю Денис Амінєв;
  • мукачівський сигаретний експерт Едуард Кукоба (для своїх - "Коба");
  • поціновувач електроніки з Одещини Михайло Грібанов;
  • колишній голова столичної митниці, а "нині скромний любитель добрив і квітів Юрій Дворак".

А, приміром, Сєяр Куршутов був першим номером санкційного списку з указу №169 2021 року. Його в окремих колах називали"другом усіх друзів", людиною, яка знає, з ким і як домовитися, аби налагодити та підтримувати процеси.

"Живе у Відні, відпочиває в Монако, тусується з поганими хлопцями на горі Афон і часом несе цілковиту дичину, наприклад, що Україну врятують силовики. Де його український паспорт, невідомо, проте, схоже, дефіциту в паспортах інших країн немає. 25 днів Куршутов працює на державу, п’ять - на себе. Але насправді цікавою є згадана робота на державу - це ключ до розуміння того, в яке болото нас прагне занурити Банкова", – пишуть журналісти.

Разом з тим додають, що також санкційний указ містив і перелік пов’язаних із контрабандними схемами юросіб. З-під санкцій випали близько семи десятків цих компаній.

Ба більше: переважна більшість з них, попри три роки обмежень, не збанкрутували, а ведуть бізнес.

"Зупинка контрабанди на кілька місяців - це гарантоване падіння тільки митних надходжень щонайменше на 60%, тобто держбюджет - заручник контрабанди. І замість умовних 100 грн до бюджету починає надходити лише 40. Це топовий спосіб контрабандистів тиснути на державу, який вони регулярно використовують", - стверджує видання.

Журналісти резюмують: санкції 2021 року на перший час суттєво скоротили контрабандні потоки, а самим контрабандистам завдали клопоту. Втім, "ефект був би сильнішим, якби замість санкційних списків вони та їхні співучасники з органів опинялися на лаві підсудних".

Новини за темою: Зеленський запровадив санкції проти зрадників України та військового виробництва в РФ

До речі, 28 грудня президент Зеленський підписав закон "Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо криміналізації контрабанди товарів та підакцизних товарів, а також недостовірного декларування товарів". Закон встановлює кримінальну відповідальність за контрабанду товарів і підакцизних товарів.

Читайте також:
На зустрічі з Зеленським Шольц анонсував новий пакет військової допомоги для України На зустрічі з Зеленським Шольц анонсував новий пакет військової допомоги для України
Другий Саміт миру має відбутися у листопаді, але дата наразі невідома, – Зеленський Другий Саміт миру має відбутися у листопаді, але дата наразі невідома, – Зеленський
Один із найбільших банків Сінгапуру ввів обмеження щодо РФ Один із найбільших банків Сінгапуру ввів обмеження щодо РФ
Зеленський заявив, що ситуація на полі бою дає змогу закінчити війну не пізніше 2025 року Зеленський заявив, що ситуація на полі бою дає змогу закінчити війну не пізніше 2025 року