USD
НБУ
41.19
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.43
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 6 1 6 3 0 (+1160)
USD
НБУ
41.19
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.43
Готівка
45.90

Українців чекає здорожчання м’яса

Причиною є значне зростання цін на енергоносії та підвищення податків
М'ясо
Джерело: відкриті джерела

Найближчим часом варто очікувати зростання цін на м’ясну продукцію. Про це розповів економічний експерт Андрій Новак, передає "Комерсант".

За його словами, причиною цього є значне здорожчання енергоносіїв та підвищення податків, що неминуче вплине на вартість ключових харчових продуктів у країні.

"Одночасне підвищення цін на електроенергію, пальне та податки – все це впливає на формування ціни в сторону її збільшення. Практично вся продукція, в тому числі аграрна, буде дорожчати, оскільки зросли ключові елементи її собівартості", – каже він.

Попередньо очікується, що найменше подорожчає курятина, оскільки ринок нею переповнений.

Проте здорожчання свинини може бути достатньо відчутним.

"На сьогодні є різні прогнози, особливо після підвищення податків. До кінця року зростання може бути навіть на 10–12%", – каже Новак.

Нагадаємо, на ринку в серпні порівняно з липнем 2024 року ціни на харчі та безалкогольні напої зросли на 0,9%.

Найбільше подорожчали яйця та овочі – на 7,1% і 5,2%. На 0,7– 2,4% зросли ціни на хліб, цукор, макаронні вироби, продукти перероблення зернових, соняшникову олію, рис, м'ясо та м'ясопродукти, молоко та молочні продукти, олію, безалкогольні напої, рибу і продукти риби.

Втім, економісти помітили, що на 7,4% знизилися ціни на фрукти.

А ось ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,8% – це пов'язано з подорожчанням тютюнових виробів на 1,4%.

Одяг та взуття подешевшали на 2,9%, зокрема взуття – на 3,4%, одяг – на 2,4%. Ціни на транспорт зросли на 0,6%, здебільшого через подорожчання автомобілів на 1,2%, на проїзд в автодорожньому пасажирському транспорті – на 0,6%, а також на пальне і мастили – на 0,5%.

Читайте також:
Як підвищення військового збору вплине на зарплати українців, розповів нардеп Як підвищення військового збору вплине на зарплати українців, розповів нардеп
Через несприятливу погоду у світі зросли ціни на продовольство Через несприятливу погоду у світі зросли ціни на продовольство
Показники лічильника передали з запізненням. Що тепер буде – пояснюють енергетики Показники лічильника передали з запізненням. Що тепер буде – пояснюють енергетики
Готовність до блекаутів: Мобільні оператори зможуть забезпечити зв'язок в середньому тільки на чотири години роботи без світла Готовність до блекаутів: Мобільні оператори зможуть забезпечити зв'язок в середньому тільки на чотири години роботи без світла