USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70
Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Взимку в Україні світла не буде до 18 годин на добу, – прогноз ООН

Цієї зими українцям слід очікувати відключення електроенергії тривалістю від 4-х до 18 годин на добу
енергетика повалена
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Місія Організації Ооб'єднаних Націй з моніторингу дотримання прав людини в Україні (ММПЛУ) провела аналіз і спрогнозувала наслідки російських ударів по українській енергетиці. Вона зазначає, що світло взимку можуть вимикати до 18 годин на добу.

"Є розумні підстави вважати, що численні аспекти військової кампанії щодо пошкодження або знищення інфраструктури України з виробництва та передачі електроенергії та тепла порушують основоположні принципи міжнародного гуманітарного права", – йдеться у доповіді.

ММПЛУ повідомила, що відвідала сім електростанцій, які були пошкоджені або зруйновані внаслідок атак, а також 28 населених пунктів, які постраждали від ударів.

Крім того, Місія ООН заявила, що атаки становлять загрозу для водопостачання України, каналізації та санітарії, опалення та гарячого водопостачання, громадської охорони здоров'я, освіти та економіки загалом.

У доповіді наголошується на особливій проблемі міських районів, де більшість будинків підключені до централізованих систем опалення та гарячого водопостачання. У звіті йдеться про те, що майже 95% мешканців Києва користуються централізованими системами опалення, а для подачі тепла на верхні поверхи будівлі потрібні електричні насоси.

"Без аварійного електропостачання мільйони міських мешканців можуть залишитися без тепла", – зазначається у повідомленні.

У звіті також йдеться, що влітку 2024 року проблеми, пов'язані з енергетикою, були однією з головних причин, через яку українці залишали країну.

Атаки на енергетику

Нагадаємо, 28 серпня РФ випустила по Україні щонайменше 127 ракет та 109 дронів. Знову було атаковано енергетику. У тому числі Київську ГЕС. Там спалахнула пожежа.

Потужність Київської ГЕС становить приблизно 440 МВт. Завдяки цьому також покривали пікові навантаження в енергосистемі країни.

Загалом Україна втратила понад 40% генерації. Зокрема теплова генерація втратила більше ніж 80%. Варто зауважити, що енергосистему балансувала теплова генерація і гідроенергетика.

Читайте також:
ЄС виділить Україні додаткові 160 млн євро для енергетики ЄС виділить Україні додаткові 160 млн євро для енергетики
Шмигаль спрогнозував майбутній опалювальний сезон і припустив, що ця зима може бути найважчою Шмигаль спрогнозував майбутній опалювальний сезон і припустив, що ця зима може бути найважчою
Росіяни атакували українську енергетику у семи областях Росіяни атакували українську енергетику у семи областях
Уряд України розраховує на допомогу Азербайджану у відновленні енергетичної інфраструктури Уряд України розраховує на допомогу Азербайджану у відновленні енергетичної інфраструктури