USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.05
Готівка
45.60
Втрати росіян: 6 6 7 6 3 0 (+1290)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.05
Готівка
45.60

Запустити все з "гігавата Зеленського" до кінця року не зможуть

Міністр енергетики каже, що в деяких містах ці установки вже стоять, проте під'єднати їх зможуть не раніше січня
енергосистема

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

В Україну до кінця 2024 року повинні завезти обладнання на понад 1 ГВт для розподіленої генерації електроенергії. Але запустити одразу все з "гігавата Зеленського" не вдасться, заявив Forbes Ukraine під час форуму "Енергія бізнесу 2024" міністр енергетики України Герман Галущенко.

Очільник відомства пояснив, що в деяких містах ці установки вже стоять, проте під'єднати їх зможуть не раніше січня.

"Цей процес відбувається як з боку держкомпаній, так і бізнесу. Деякі приватні компанії генерують енергію не лише для себе, а й віддають у державну мережу. На час війни ці проєкти нам дуже допоможуть як мінімум забезпечать електрикою критичну інфраструктуру у разі блекауту", – сказав Галущенко.

Новини за темою: Україна здатна уникнути блекаутів взимку, якщо не буде нових руйнувань з боку РФ, – Галущенко

Слід нагадати, що на конференції в Берліні президент Володимир Зеленський повідомив про те, що до кінця року в Україні буде розміщено 1 гігават газової генерації.

І майже місяць тому – у вересні – Герман Галущенко, будучи у Верховній Раді, говорив нардепам, що нібито все добре і навіть "можна втиснутися в план та виконати все до кінця року".

"Уже встановлені в сотнях мегаватів, профінансовано обладнання десь близько на 600 мегаватів. Навіть більше – на 600 мегаватів, яке вже є частково в Україні й частково є в дорозі. І відповідно, ще обладнання, є чіткий план, є графік, який реалізовується цілим рядом державних компаній... Я ж вам кажу, що воно на зараз є вже в сотнях мегаватів, які функціонують", – розповідав тоді міністр енергетики.

Водночас ексочільник "Укренерго" Володимир Кудрицький наводив дані з анонсованого "гігавата Зеленського", що побудовано лише близько 60 МВт.

Читайте також:
У Харківській області збитки від крадіжок електрообладнання склали понад 17 млн гривень У Харківській області збитки від крадіжок електрообладнання склали понад 17 млн гривень
Україна здатна уникнути блекаутів взимку, якщо не буде нових руйнувань з боку РФ, – Галущенко Україна здатна уникнути блекаутів взимку, якщо не буде нових руйнувань з боку РФ, – Галущенко
Українців чекає здорожчання м’яса Українців чекає здорожчання м’яса
Окупанти здійснили 25 потужних атак на енергосистему за два роки: Які області найбільше постраждали Окупанти здійснили 25 потужних атак на енергосистему за два роки: Які області найбільше постраждали