USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Захист енергооб’єктів від атак: Кабмін провалив доручення президента, фінансування недостатньо, – Шкіль

Другий рівень захисту профінансований на 50% від мінімальної потреби, а третій рівень – на 10% від того, що було запроєктовано
Укренерго
Джерело: Телеграм-канал "Укренерго"

На сьогодні захист енергетичних об'єктів в тому обсязі, який доручив президент України, не виконаний. Про це заявив засновник групи MS Capital Максим Шкіль в інтерв'ю "Економічній правді".

"Другий рівень захисту профінансований на 50% від мінімальної потреби. Третій рівень захисту профінансований на 10% від того, що було запроєктовано. Той захист, який сьогодні побудований, у великій мірі зроблений на ентузіазмі, на патріотизмі, на відповідальності будівельних підрядних організацій", – додав він.

При цьому наголосив, що в уряді контроль і відповідальність за виконанням доручень президента лежить на прем'єр-міністрі.

"Я думаю, що президенту про ситуацію не доповідають, можливо, вони показують фотографії другого рівня захисту і кажуть, що це третій рівень. Вони ж не розповідають, що другий рівень захисту недофінансований, а третій рівень – практично взагалі не профінансований", – каже Шкіль.

Проте він вважає, що другий рівень захисту в мінімальній кількості до початку опалювального сезону в межах об'єктів Агентства відновлення буде завершено.

Доручення президента?

Нагадаємо, раніше Шкіль писав у Facebook, що завдання щодо захисту енергетичних об'єктів було поставлено президентом Зеленським ще у жовтні 2022 року.

За його словами, у жовтні 2022 у глави держави відбулася нарада з військовими, представниками уряду щодо захисту енергетичних об'єктів. На ній нібито було поставлено завдання забезпечити третій рівень захисту для об'єктів енергетики.

Чи будуть відключення світла?

Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко в ефірі "Новини Live" повідомив, що світло можуть почати вимикати вже найближчим часом.

"Такого роду влучання (як сьогодні, – ред.) можуть спровокувати подальші відключення, не так як ми планували, що вони будуть, наприклад, в середині жовтня або наприкінці жовтня. Вони можуть бути вже в найближчий період".

Він наголосив, що багато в цій ситуації залежить від пошкоджень атакованих ГЕС.

Сьогоднішня атака

Сьогодні внаслідок російської масованої атаки постраждали 15 областей.

Через російську атаку у більшості регіонів України оголосили про аварійні відключення електроенергії. У Києві повідомили про перебої з електрикою та водопостачанням в окремих мікрорайонах.

Цього разу Росія запустила більше сотні ракет та близько ста "Шахедів". Президент Володимир Зеленський назвав цю комбіновану атаку однією з найбільших.

Також через аварійні відключення у деяких регіонах розгортають Пункти незламності. Зокрема про роботу таких пунктів повідомили у Києві та Чернігівській області.

Читайте також:
Шмигаль: Уряд найближчим часом запровадить бронювання за принципом Шмигаль: Уряд найближчим часом запровадить бронювання за принципом "воюй або працюй"
Уряд перейменував два міністерства Уряд перейменував два міністерства
Яких відключень світла чекати українцям майбутньої зими: Існує кілька сценаріїв Яких відключень світла чекати українцям майбутньої зими: Існує кілька сценаріїв
Відключень буде більше? У Центрі енергетичних досліджень заявили про нову ймовірно аварію на Південноукраїнській АЕС Відключень буде більше? У Центрі енергетичних досліджень заявили про нову ймовірно аварію на Південноукраїнській АЕС