USD
НБУ
41.28
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.71
Готівка
46.10
Втрати росіян: 6 5 7 9 4 0 (+1230)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.71
Готівка
46.10

Коли розпочнуться відключення електроенергії, скільки часу ми будемо без світла взимку. Прогнози експертів на опалювальний сезон

Розбираємось, чого нам всім очікувати
Відключення світла
Джерело: відкриті джерела

Незабаром в Україні розпочнеться опалювальний сезон, в який ми входимо з великим дефіцитом генерації електроенергії. Що своєю чергою позначиться на тривалості аварійних та стабілізаційних відключень. Експерти прогнозують від 12 годин відсутності світла, а це вплине і на наявність тепла у квартирах, і ймовірні аварії. До чого та як готуватися українцям взимку, UWN розпитав у експертів з енергетики.

“Опалювальний сезон-2024/25 пройдуть ті, хто його пройдуть”. За мотивами Віталія Кличка

Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук стримано-оптимістично дивиться на опалювальний сезон, що розпочнеться менше ніж за два тижні. Проте, за його словами, робити якісь прогнози зараз дуже важко. Оскільки важкість майбутньої зими будуть визначати кілька факторів – наявність або відсутність ворожих обстрілів, погода та можливості енергетиків.

“Сподіватимемося, що буде плюс-мінус все нормально. Минулої зими обстрілів не було. Путін навіть намагався це обставити, як “пожалів, щоб не замерзли”. Мовляв, вони не звірі. Тому, наприклад, якщо уявити, що таких обстрілів не буде також, ніхто не знає, яка зима буде, яка буде аварійність, наприклад, на ЛЕП, підстанціях, які були відремонтовані або не повністю відремонтовані, теплові електростанції, які також не повністю відремонтовані. Є усереднені прогнози. Зима почнеться і якщо вона буде така стабільна без якихось перепадів і нетепла, наприклад, то, я думаю, що десь ми вийдемо з середини листопада до відключення електроенергії, може, раніше. Це навіть без обстрілів”, – розповідає експерт.

В грудні, січні, лютому відключення електроенергії, за словами Корольчука, можливі до 12 годин. Може бути краще, наприклад, 10 годин, але все залежатиме від аварійності, від того, як будуть працювати блоки АЕС. Це своєю чергою буде впливати на проходження опалювального сезону в частині тепла, виробництва тепла.

“Люди, у яких немає генератора, акумуляторних батарей, інших систем, будуть чекати, поки з'явиться світло і їхні газові котли включаться. Централізоване опалення, в принципі, так само. Там є запаси, але ці перепади, включення-виключення, додаткове навантаження на тепломережі, на самі труби. Тобто теплоносій охолоджується, потім збільшується температура, все це впливає на швидкість зношення і вони можуть лопнути. Тому по теплу… там є генератори, але наскільки вони будуть стабільно працювати? Скільки будуть відключення по тривалості і як часто вони будуть, і наскільки ці генератори, які стоять, витримають це все? Їх треба обслуговувати. Чи є там люди, які будуть обслуговувати, чесно кажучи, сумніваюсь. Поставить – поставили, але часто не тієї потужності, яка треба...”, – додає Корольчук.

На його думку, малоймовірно, що нам вдасться уникнути тривалих відключень:

“Хтось каже про відключення по п'ять годин, але це ідеальний варіант і його не буде, тому що електростанції не відремонтовані. Шість тисячі мегаватів пошкоджено. З них тільки дві тисячі мегаватів відбудують. А їх нічим не можна замінити. Підстанції повністю не були відремонтовані ще з 2022–2023 року. Ми не знаємо, якабуде погода. І ГЕС пошкоджені, які багато всього витягували”.

Коли холодно, каже Корольчук, є ризик пошкодження тепломереж, внутрішньобудинкових труб, тому зберігання тепла – складне питання:

“Сподіватимемося, що все це буде балансуватися, якщо і будуть якісь критичні випадки, то вони вирішуватимуться. Ніхто не постраждає, не замерзне, не потрапить в довгі історії, коли не буде тепла, нормального опалення, водопостачання. Ситуація така як є. Не всі можуть себе забезпечити генераторами, батареями. Не у всіх ці гроші є. Хтось буде просто перечікувати з фонариком, набирати воду і все”.

“Зрозуміло, що ми переможемо, зрозуміло, що ми впораємось, але може бути важко”

На думку ексміністра палива та енергетики України Івана Плачкова, зима 2024–2025 років для українців буде важкою, можливі відключення електроенергії навіть на кілька днів, але, знову ж таки, все залежатиме від кількох факторів.

“Перший фактор, яка буде зима – холодна, середня, тепла. Другий фактор – яка інтенсивність обстрілів енергетичної інфраструктури буде, ми не знаємо. Мені здається, вони готуються для того, щоб у нас погасити енергосистему. І вони будуть намагатися використовувати зиму, бо вони використовували її навіть в мирні часи. Але все залежить від того, наскільки у нас посилена протиповітряна оборона, а ми про це з вами не знаємо, по захисту об'єктів інфраструктури. Тому тут багато факторів може бути. І по-третє, все залежить від енергетиків, наскільки вони спроможні. Я вважаю, що вони спроможні дуже швидко відновлювати, якщо будуть пошкоджені об'єкти інфраструктури”, – наголошує Плачков.

До того ж він не виключає, що газорозподільчі системи та магістральний газопровід також стануть мішенями для обстрілів, враховуючи те, що контракту на транспортування газу, скоріше за все, не буде.

“Знаємо, що у нас великий дефіцит генерації і тому складнощі будуть однозначно. Нам треба готуватись, я радив би готуватись до найгіршого варіанта. Але працюємо, зараз енергетики працюють, військові працюють. Подивимось. Те що ми витримаємо, тут питань ніяких немає. Ми вже все витримаємо. Але треба нам все зробити для того, щоб мінімізувати наслідки з проходження всіх зимових максимумів”, – зазначає колишній міністр.

Він переконаний, що, наприклад, у великих містах, якщо не буде електропостачання на якийсь період, комунальні служби мають зливати воду з будинків, щоб будинки не замерзли і не заморозили систему теплопостачання.

“Тому що якщо не буде циркуляції, три-чотири години – і будинок замерзає. Потім ми його відновити не зможемо. Як Алчевськ, наприклад. Ми в мирні часи заморозили велике місто. Тому тут багато-багато роботи, багато факторів. Треба готуватися. А ми як громадяни повинні бути готові до таких відключень. Навіть і довготривалих, може, і на тиждень, а може, і більше. Тому ми повинні знати, які алгоритми поведінки у нас будуть в такий період. Якщо, наприклад, буде пошкоджена якась підстанція, чи лінія електропередачі, треба їх відновлювати. Ми повинні знати, що на цей період чи підемо в Пункти незламності, чи вивеземо дітей в села, де є пічне опалення. Ми не можемо уникнути відключень, тому що у нас великий дефіцит потужностей, а взимку буде збільшене споживання. Я думаю, почнуться графіки аварійних, стабілізаційних відключень. А якщо будуть обстріли, то ситуація буде погіршуватися”, – резюмує Плачков.

Читайте також:
Найважче з підготовкою до опалювального сезону в Києві, Одесі й Харкові Найважче з підготовкою до опалювального сезону в Києві, Одесі й Харкові
Якщо відключиться бодай одна АЕС, Україні загрожує три-п'ять днів блекауту, – Харченко Якщо відключиться бодай одна АЕС, Україні загрожує три-п'ять днів блекауту, – Харченко
Взимку в Україні світла не буде до 18 годин на добу, – прогноз ООН Взимку в Україні світла не буде до 18 годин на добу, – прогноз ООН
Шмигаль спрогнозував майбутній опалювальний сезон і припустив, що ця зима може бути найважчою Шмигаль спрогнозував майбутній опалювальний сезон і припустив, що ця зима може бути найважчою