USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Яких відключень світла чекати українцям майбутньої зими: Існує кілька сценаріїв

Обмеження світла прямо залежатимуть від відновлення енергосистеми, погоди та обстрілів
світло
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Українцям слід готуватися до кількох сценаріїв відключень світла майбутньої зими і не слід повністю виключати можливість тривалих обмежень для промислових і побутових споживачів. Про це йдеться в повідомленні Центру протидії дезінформації.

Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук залежно від розвитку подій прогнозує декілька сценаріїв ситуації в енергетиці в осінньо-зимовий період.

Перший сценарій

За оптимістичним прогнозом, якщо на стабільній основі працюватимуть вісім-дев'ять енергоблоків АЕС, а зима буде помірною без сильних морозів, планується відновлення близько 3 ГВт (3000 мегаватів) із 6 ГВт пошкодженої потужності.
 
За такого розвитку подій можливі відключення електроенергії тривалістю до 12 годин на добу.

Другий сценарій 

Більш песимістичний сценарій передбачає, що вдасться відновити лише близько 2000 мегаватів потужності, а кількість робочих блоків АЕС буде шість-сім і при цьому зима буде холодною. Тоді система опиниться в кризовій ситуації.

Третій сценарій

За найгіршим сценарієм, якщо Росія продовжить атакувати українську енергетику, то цієї зими українці можуть проводити до 20 годин на добу без світла та опалення.

Водночас, за прогнозом члена енергетичного комітету Верховної Ради Сергія Нагорняка, якщо температура взимку опуститься до -10°C, українці із великою ймовірність матимуть електроенергію лише протягом 12–14 годин на добу, а решту часу – приблизно 10 годин – перебуватимуть без світла.

Новини за темою: Відключень буде більше? У Центрі енергетичних досліджень заявили про нову ймовірно аварію на Південноукраїнській АЕС

В ЦПД зазначають, що повністю виключити можливість тривалих відключень побутових та промислових споживачів неможливо, адже важко передбачити наслідки можливих нових російських ударів або точно спрогнозувати погодні умови. 

Нагадаємо, раніше в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг повідомляли, що взимку дефіцит електроенергії буде приблизно таким самим, як у липні. Тому Україна вже пройшла репетицію одного з найгірших сценаріїв. Адже в липні майже щодня одночасно діяли три-чотири черги відключень електроенергії, і в деяких районах Києва світла могло не бути по 18 годин на добу.

Також генеральний директор Yasno Сергій Коваленко стверджував, що згідно із сьогоднішньою оцінкою у зимовий період року дефіцит електроенергії в Україні становитиме 35%. Цілком імовірно, що відключення світла відбуватимуться по п'ять-шість годин на добу.  І це цілком реально, але може бути й краще, якщо зможуть відновити більше генерації.

Читайте також:
Україна стала останньою у світі за народжуваністю і першою за смертністю, – дані звіту ЦРУ Україна стала останньою у світі за народжуваністю і першою за смертністю, – дані звіту ЦРУ
Блінкен оголосив про надання Україні 700 мільйонів доларів допомоги Блінкен оголосив про надання Україні 700 мільйонів доларів допомоги
Програма EFF: Україна домовилася з МВФ про новий транш на понад мільярд доларів Програма EFF: Україна домовилася з МВФ про новий транш на понад мільярд доларів
Україна підтвердила свою участь у Євробаченні-2025 Україна підтвердила свою участь у Євробаченні-2025