USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Україна має докази, що білоруська влада бере участь у депортації українських дітей, – омбудсмен

Лубінець
Дмитро Лубінець
Джерело: відкриті джерела

Українська влада має підтвердження, що через територію Білорусі за участі Мінська відбувалося примусове переміщення українських дітей і військовополонених. Про це на брифінгу заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає "Укрінформ".

"У нас є підтвердження того, що через територію Білорусі за безпосередньої участі влади Білорусі відбувалося примусове переміщення як українських дітей, цивільних заручників, так і військовополонених", – сказав він.

Україна розслідує роль Білорусі в депортації українських дітей, яких Росія примусово вивозила з окупованих територій.

Передісторія

Білоруська опозиція оприлюднила доповідь, у якій ідеться, що уряд Лукашенка брав участь у незаконній депортації дітей з окупованих Росією територій України.

У ній йшлося, що 2150 українських дітей (зокрема сиріт у віці від 6 до 15 років) відправили в так звані табори відпочинку та санаторії на території Білорусі. Дітей звезли в санаторій "Золоті піски" в Гомельській області, санаторій "Острошицьке містечко" і табір "Дубрава" – в Мінській. Лукашенко особисто розпорядився про переведення дітей до Білорусі та всіляко сприяв цьому.

5 квітня 49 країн оголосили спільну заяву щодо незаконної примусової депортації українських дітей до Росії у відповідь на проведення засідання Радбезу ООН за формулою "Аррії", в якому РФ головує.

Також ми писали, що в Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) заявили, що РФ явно порушувала права незаконно вивезених на російську територію українських дітей, а сама депортація може містити елементи злочину проти людяності.

Як відомо, 17 березня Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду в Гаазі видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дітей у РФ Марії Львової-Бєлової.

Читайте також:
Україна розслідує майже чотири тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, – Лубінець Україна розслідує майже чотири тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, – Лубінець
Сотні українських дітей, вивезених з України, кинули напризволяще в російських дитбудинках Сотні українських дітей, вивезених з України, кинули напризволяще в російських дитбудинках
В Україні з'явиться військовий омбудсман, який відстоюватиме права військовослужбовців В Україні з'явиться військовий омбудсман, який відстоюватиме права військовослужбовців
Вчительська родина з Херсона допомагала росіянам вивовизити українських дітей, а нині живе в Броварах. Розслідувачі з'ясовували, як колаборанти лишаються непокараними Вчительська родина з Херсона допомагала росіянам вивовизити українських дітей, а нині живе в Броварах. Розслідувачі з'ясовували, як колаборанти лишаються непокараними