USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Росія готується влітку посилити депортацію українських дітей: Планують вивезти понад 12 тисяч

Українські діти, яких депортували до Росії на такі "канікули" чи в "літні табори", стикаються з програмами русифікації
війна діти депортація
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У РФ збираються активізувати депортацію українських дітей на свою територію протягом літа, посилюючи і цей компонент кампанії геноциду в Україні. Про це повідомляють експерти Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики пишуть, що голова так званої "ЛНР" Леонід Пасічник заявив, що регіони РФ "приймуть" понад 12 тисяч дітей з окупованої Луганщини протягом 2024 року.

А російська програма "Корисні канікули" профінансує поїздку для 40 тис. дітей з тимчасово окупованих територій України. І діти нібито відвідають Росію для участі в літніх таборах й освітніх заходах. Приміром, дитячі табори в т.о. Криму та на території РФ готуються "прийняти" понад 600 дітей з окупованої України протягом літа. 

"Також так зване "міністерство освіти і науки "ЛНР"" анонсувало, що невстановлена кількість підлітків з окупованої Луганської області відвідає військово-патріотичний спортивний табір "Авангард" у Волгоградській області Росії. Мовляв, діти пройдуть "підготовку з військово-інженерної справи, тактики, пожежної справи, парашутного спорту, зв'язку, основ національної безпеки, експлуатації безпілотників і тактичної медицини", – йдеться у повідомленні.

Експерти Інституту вивчення війни акцентують: насильницьке переміщення дітей з однієї групи в іншу є визнаним актом геноциду.

Крім того, українські діти, яких депортували до Росії на такі "канікули" чи в "літні табори", стикаються з програмами русифікації, спрямованими на ізоляцію від своїх українських родин, мови, культури та історії. До того ж російська влада, ймовірно, посилюватиме депортацію протягом усього літа під виглядом літніх канікул, але ці програми є актами геноциду проти українського народу, зазначають в ISW.

Новини за темою: Україна розслідує майже чотири тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, – Лубінець

Депортація українських дітей

Росія вже роками не припиняє викрадати дітей на окупованих територіях України. Однак кидає їх напризволяще – сотні маленьких українців після вивезення до РФ опиняються в дитячих будинках. 

Не так давно розслідувачі російського видання "Верстка" з'ясували: щонайменше 285 вивезених із Донбасу дітей опинилися у всеросійському банку даних дітей-сиріт. Це ті діти, яких окупанти не визначили в російські прийомні сім'ї за перші пів року війни й відправили в дитбудинки, інтернати та коледжі в різних частинах Росії.

А в Реєстрі зниклих безвісти за особливих обставин (станом на квітень 2024 року, – ред.) налічується 2 тисячі 123 дитини. У цьому реєстрі містяться відомості про тих осіб, хто був примусово переміщений в межах окупованих територій або ж депортований на територію РФ чи Білорусі.

Більшість дітей, які вважаються зниклими безвісти, – діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, про яких повідомляли відповідні органи й установи після окупації територій. Сама цифра може бути набагато більшою, оскільки безвісти зниклою за особливих обставин особа може значитися, якщо є відповідне звернення до органів поліції.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі