USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

У російському полоні зараз понад 8 тис. українців, – Координаційний штаб

Серед полонених – понад 1600 цивільних
полонені
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Нині у російському полоні перебувають понад 8 тисяч українців – цивільних і військових. Такі цифри навів представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Юрій Таранюк.

"Наразі виконано 49 обмінів і повернуто додому 2828 осіб, із них 2681 військовий і 147 цивільних. У полоні на сьогодні перебувають понад 8 тисяч осіб, із них понад 1600 цивільних. Але десятки тисяч людей, і цивільних, і військовополонених перебувають у статусі зниклих безвісти", – сказав Таранюк.

За його словами, з понад 8 тисяч осіб, які перебувають у полоні (підтверджена Україною інформація), підтверджених РФ через Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) – лише понад половина. Дані ж про інших полонених було отримано іншими способами, зокрема від звільнених полонених.

Обмін полоненими

Третього січня відбувся найбільший за час повномасштабного вторгнення обмін військовополоненими: звільнено 230 українців та українок.

До цього обмін полоненими між Україною та Росією останній раз відбувся у серпні 2023 року – тоді вдалося повернути 22 військових. Ймовірно, росіяни затягують обміни, щоб проводити свої пропагандистські кампанії.

Розстріл полонених

У березні 2023 року у мережі поширили відео вбивства українського військовополоненого. На відеозаписі помітно, як чоловік у формі української армії говорить "Слава Україні!" після чого його одразу розстрілюють. Вбитий військовий Олександр Мацієвський  снайпер 163-го батальйону 119-ї окремої бригади ТрО Чернігівської області. 

А ввечері 11 квітня російські ресурси поширили відео, на якому, ймовірно, страчують українського військового: живому чоловіку відрізали ножем голову. На поширеному росіянами відео видно, як люди у військовій формі, які розмовляють російською, мають білу пов’язку, яка є одним із розпізнавальних символів окупантів. На руці чоловіка, якого закатували ці люди, є жовта пов’язка, яку зазвичай використовують для ідентифікації українські військові.

Втім, за даними Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, такі відео зі стратою росіянами українського військовополоненого, "не є поодиноким випадком". 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець отримав кілька десятків відео публічної страти українських військовополонених російськими загарбниками. Декого із російських солдатів – виконавців цих страт вже вдалося верифікувати.

"За дев'ять місяців саме відео публічної страти українських військовополонених російськими військовими ми отримали декілька десятків. Це відрізання голови, відрізання статевих органів, відрізання вух, носа, кінцівок, фаланг на руках. Тобто різні відео, які публічно самі записують російські військовослужбовці", – сказав Лубінець.

Вже на початку грудня минулого Telegram-канал DeepState опублікував інше відео, на якому група російських військових розстрілює двох українських військовослужбовців, що виходять із бліндажа, один з яких тримає руки за головою. За даними DeepState, це сталося біля Степового Донецької області, коли окупанти зайшли на позиції 45-го окремого стрілецького батальйону.

А наприкінці грудня військовослужбовці армії РФ у грудні 2023 року під час бойового зіткнення із Силами оборони України поблизу населеного пункту Роботине Запорізької області взяли у полон трьох українських захисників. Через годину у порушення ст. 3 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими окупанти їх розстріляли.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат