USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Після тривалої перерви Україна провела найбільший обмін військовополонених – додому повернулося 230 захисників

Повернулися захисники, яких Росія захопила в полон у перші дні війни
Військовополонені

Повернення з російського полону 3 січня 2024 року

Джерело: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими

Відбувся найбільший за час повномасштабного вторгнення обмін військовополоненими: звільнено 230 українців та українок. Про це повідомив Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.
 
Серед них представників Збройних сил України – 130 (серед них ТрО – 14, ВМС – 14), Національної гвардії – 55, Державної прикордонної служби – 38, Національної поліції – 1 та шестеро цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

Обмін полоненими 3 січня 2024 року

Джерело: Дмитро Лубінець

"Були як ті, хто мав офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста (182 особи), так і ті українські військовослужбовці, які вважалися зниклими безвісти та мали статус "пошук особи" (48)", – повідомляє штаб.

Більшість звільнених – чоловіки (225), п’ятеро жінок. До рядового та сержантського складу належать 213 осіб, одинадцятеро – офіцери.

Обмін полоненими 3 січня 2024 року

Джерело: Дмитро Лубінець

Хто серед захисників повернувся цього разу

Після виснажливих місяців полону повернулася, зокрема, бойова медикиня зі складу 36-ї ОБрМП. Перебуваючи у неволі, вона принципово розмовляла українською мовою. Росіяни декілька разів імітували її вивезення на обмін, але в результаті повертали назад до місця утримання.

Обмін полоненими 3 січня 2024 року

Джерело: Дмитро Лубінець



Також побачать своїх рідних та близьких семеро захисників острова Зміїний, музикант військового оркестру, військовослужбовиця ЗСУ, яку росіяни позбавили волі під час перебування в декретній відпустці, нацгвардійці, які потрапили в полон, виконуючи свої обов’язки на ЧАЕС, цивільний викладач Східноукраїнського національного університету імені В. Даля, оборонці Маріуполя.

Обмін полоненими 3 січня 2024 року

Джерело: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими

Звільнених з полону зустрічали керівник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Кирило Буданов, член Координаційного штабу уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, секретар Штабу Дмитро Усов. Штаб подякував Об’єднаним Арабським Еміратам за активну участь у реалізації цього обміну. За даними українського омбудсмана, нині вже 2828 захисників удома. 

Новини за темою: Росіяни розстріляли українських військовополонених під Запоріжжям. Правоохоронці вже відкрили кримінальне провадження

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що команда глави держави повертає оборонців Маріуполя та "Азовсталі", острова Зміїний, полонених з ЧАЕС. 

"Важкий обмін після тривалої паузи. Це результат, який дався великими зусиллями команди. Ворог тримав у полоні цивільних викладачів, а також поліцейського, який до останнього лишався в Маріуполі, розвозив гуманітарну допомогу людям. Я щасливий за родичів тих, хто зустріне вдома своїх рідних. Вони чекали їх так довго. Дякую Координаційному штабу з питань поводження з військовополоненими. Продовжуємо роботу. В нас чітке завдання від Володимира Зеленського – повернути всіх. Працюємо", – наголосив Єрмак.

Обмін полоненими 3 січня 2024 року

Джерело: Володимир Зеленський

Обмін полоненими 3 січня 2024 року

Джерело: Володимир Зеленський

Обмін полоненими. 3 січня 2024 року

Джерело: Володимир Зеленський

Нагадаємо, до сьогоднішнього дня обмін полоненими між Україною та Росією останній раз відбувся у серпні 2023 року – тоді вдалося повернути 22 військових. Ймовірно, росіяни затягують обміни, щоб проводити свої пропагандистські кампанії.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат