USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

З’явилося відео розстрілу росіянами українських військових

У команді проєкту DeepState очікують на реакції офіційних осіб держави та союзників з ООН
розстріл українців
Скріншот з відео
Джерело: скріншот

У мережі з'явилося нове відео розстрілу російськими окупантами українських військовослужбовців, які здавалися в полон. Команда проєкту DeepStateUA оприлюднила кадри розстрілу.

За даними DeepState, це сталося біля Степового Донецької області, коли ворог зайшов на позиції 45-го окремого стрілецького батальйону.

"Ворог зайшов на позиції 45-го ОСБ. Під час зачистки окупанти наткнулися на бліндаж, в якому сиділи наші хлопці і які були вимушені здаватися через нестачу БК. Відразу як вийшов другий боєць, просто розстріляли обох", – йдеться в повідомленні.

Армія РФ вкотре порушила звичаї та правила ведення війни.

"На відео показано ціну нашого спротиву. Жоден полон не гарантує життя. Всі мають зрозуміти, що війна буде роками. Кожен має або працювати на Сили оборони, або готуватися стати їхньою частиною", – додали в DeepState.

У команді проєкту очікують на реакції офіційних осіб держави та союзників з ООН, Організації з безпеки і співробітництва в Європі та інших.

Реакція на відео речника ОСУВ "Таврія" Штупуна і омбудсмана Лубінця

У коментарі "Українській правді" речник ОСУВ "Таврія" Олександр Штупун зазначив, що російські окупанти щоденно "цинічно порушують правила і звичаї ведення війни".

"І це відео – кричуще тому підтвердження. Відео проходить відповідні процедури перевірки і документування. Подібні злочини не мають строку давності, всі докази будуть передані у відповідні міжнародні інституції, які займаються воєнними злочинами", – сказав речник.

Водночас уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець у коментарі hromadske зазначив, що офіційно звернеться 4 грудня до Міжнародного комітету Червоного Хреста як до організації з мандатом фіксації поводження з військовополоненими. А також до ООН, щоб організація зафіксувала цей факт як ще один яскравий приклад порушення міжнародного гуманітарного права з боку РФ та російських військових. Також омбудсман сподівається, що розвідці вдасться фізично встановити особи винних.

"На відео чітко всі можуть побачити, що українські військові виконують усі необхідні речі, які показують, що вони без зброї, що вони здаються в полон і не несуть жодної загрози для російських військових. Отже, їх автоматично повинні були взяти в полон і надати статус військовополонених", – заявив Лубінець.

І додав, що вкотре буде порушувати питання, що росіяни та Росія в цілому повинні нести відповідальність за кожен такий випадок, зокрема й за цей.

"Думаю, що нашим правоохоронним та розвідувальним органам вдасться фізично встановити причетних до цього ганебного воєнного злочину, а саме до вбивства українських військовополонених", – резюмував уповноважений.

Історії зі стратами українських воїнів

У березні 2023 року у мережі поширили відео вбивства українського військовополоненого. На відеозаписі помітно, як чоловік у формі української армії говорить "Слава Україні!" після чого його одразу розстрілюють.

Вбитий військовий Олександр Мацієвський  снайпер 163-го батальйону 119-ї окремої бригади ТРО Чернігівської області. Спецслужба вже працює над пошуком окупантів, які розстріляли Мацієвського.

Відео розстрілу українського військового за гасло "Слава Україні!" моніторингова місія Організації Об'єднаних Націй з прав людини в Україні на початку жовтня 2023 року визнала справжнім. Загалом в ООН задокументували протягом звітного періоду незасуджену страту шістьох українських військовополонених.

Такі дії з полоненим підпадають під поняття воєнного злочину. Згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду, воєнні злочини  це тортури або нелюдське поводження, включно з біологічними експериментами; умисне заподіяння сильних страждань чи серйозних тілесних ушкоджень або шкоди здоров'ю; віроломне вбивство чи поранення комбатанта ворога.

Новини за темою: У Молдові заявили, що розстріляний за слова "Слава Україні!" військовий був громадянином їхньої країни

А ввечері 11 квітня російські ресурси поширили відео, на якому, ймовірно, страчують українського військового: живому чоловіку відрізали ножем голову.

На поширеному росіянами відео видно, як люди у військовій формі, які розмовляють російською, мають білу пов’язку, яка є одним із розпізнавальних символів окупантів. На руці чоловіка, якого закатували ці люди, є жовта пов’язка, яку зазвичай використовують для ідентифікації українські військові.

Обличчя людей, які катували чоловіка, заховані за масками. Один із, ймовірно, російських військових спілкується рацією і дає команди іншому, який вчиняє вбивство за допомогою ножа.

Потім ці двоє демонструють бронежилет, на якому зокрема видно знак, який схожий на тризуб. На відео видно зелене листя, тож, ймовірно, це відео могло бути записаним певний період тому.

Додамо

Моніторингова місія продовжує документувати випадки свавільних затримань і широкого застосування катувань і жорстокого поводження щодо цивільних осіб і військовополонених російською владою з лютого 2022 року.

Новини за темою: В ООН визнали, що окупанти катували українців до смерті

Читайте також:
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW