USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

У РФ обурилися вірменською допомогою Україні, - Politico

У Кремлі додали, що це буде "важка розмова"
Кремль

Кремль. Фото ілюстративне

Джерело: Анадолу

Вірменія днями оголосила про передачу Україні гуманітарної допомоги, що стало першим подібним кроком з початку повномасштабного вторгнення. Однак у Росії подібний крок не оцінили, пише Politico.

За фактом "низки ворожих кроків" Кремль викликав посла Вірменії на "важку розмову". Російські політики обурені, що їхній колишній союзник допомагає "нацистам".

Що передувало?

На початку вересня Вірменія направила в Україну гуманітарну допомогу вперше з початку повномасштабного вторгнення Росії. Офіційно про це оголосять згодом, повідомляє "Радіо Азатутюн" із посиланням на джерела.

Про яку допомогу і в якому розмірі йдеться, поки невідомо.

Що було потім?

Ввечері 8 вересня Москва викликала посла Вірменії, щоб виказати догану через "ворожі кроки", що призводять до дистанціювання двох країн. У Кремлі додали, що це буде "важка розмова".

На цьому дистанціювання від Росії не закінчилося. 5 вересня Вірменія відкликала свого посланця з військового союзу ОДКБ, а наступного дня анонсувала спільні військові навчання з американськими солдатами.

Ці дії кроки країна ухвалила одразу після заяв прем'єрміністра Нікола Пашиняна. Тоді він заявив, що "наша залежність від Росії в питаннях безпеки була помилкою" – Москва відмовилася допомагати Вірменії у конфлікті з Азербайджаном.

Новини за темою: Вірменія не збирається арештовувати Путіна попри Римський статут

Конфлікти у Вірменії

Вірменія та Азербайджан домовилися про взаємне визнання територіальної цілісності один одного. Про це заявив прем'єрміністр Вірменії Нікол Пашинян, передає APA.

За словами глави вірменського уряду, Єреван готовий до розблокування всіх транспортних та економічних коридорів. Країна готова для відкриття регіональних комунікацій у рамках суверенітету країн.

У 2022 році після закінчення Другої карабаської війни Азербайджан повернув контроль над Лачинським районом, а коридор, що сполучав невизнану республіку з Вірменією, став контролюватися російськими миротворцями.

Проте ситуація в регіоні й досі залишається напруженою. Сторони звинувачують одна одну в порушенні домовленостей. Час від часу трапляються зіткнення.

Читайте також:
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW