USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70
Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Тендери на ремонт "Охматдиту" і будівництво військового кладовища перевірить НАБУ

Наразі Нацбюро працює над цими двома кейсами і проводить аналітичне розслідування
Удар по Охматдиту у Києві_1

Удар по "Охматдиту". 12 липня 2024 р.

Джерело: Володимир Зеленський

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) вивчає інформацію й проводить аналіз щодо тендерів на відновлення дитячої лікарні "Охматдит" та будівництва Національного військового меморіального кладовища під Києвом. Якщо знайдуть ознаки злочинів, то винуватців притягнуть до відповідальності, сказав під час брифінгу голова НАБУ Семен Кривонос.

Очільник Бюро зауважив, що наразі над цими двома кейсами працюють і проводять аналітичне розслідування.

"Щодо "Охматдиту", то ми вивчаємо інформацію стосовно можливої причетності тих суб'єктів, які підслідні НАБУ та САП, оскільки там було використання коштів фонду. Так само і стосовно військового кладовища. Якщо будуть підстави для внесення відомостей до ЄРДР – почнемо розслідування", – пояснив Кривонос.

І додав, що в разі вивчення ознак складу злочину, винних притягатимуть до відповідальності.

Водночас глава Нацбюро вважає, що варто проводити прозорі процедури відбору виконавців такого виду робіт, щоб запобігти подібним явищам у майбутньому. Крім того, потрібен громадський контроль, відкриті кошториси та зрозумілі критерії допуску учасників до таких тендерів.

Що відомо про тендер на відновлення "Охматдиту"?

Наприкінці липня благодійний фонд "Охматдит" обрав переможцем у тендері на ремонт корпусу лікарні, який пошкодили російські терористи 8 липня, ТОВ "Буд-Технолоджі". З 14 учасників конкурсу це була третя за дороговизною пропозиція розміром 307 млн гривень.

Журналісти "Наших грошей" з'ясували, що ця компанія погодилася виконати роботи за набагато вищою ціною, ніж інші учасники торгів, організованих фондом. "Буд-Технолоджі" висловила готовність виконати роботи за 307 мільйонів гривень. Водночас інші учасники тендеру пропонували зробити це значно дешевше – від 42 до 286 мільйонів. 

Згодом міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що скандальний тендер на відбудову "Охматдиту" анулюють і його проведуть заново.

А вже на початку серпня в Міністерстві охорони здоров'я заявили, що через ухвалене рішення про проведення нового тендеру на поточний ремонт та внутрішнє опорядження зруйнованої внаслідок російської атаки будівлі "Охматдиту" скасували й супутні тендери. Йдеться про тендери щодо технічного нагляду вартістю 5,2 млн гривень і щодо інженерно-консультаційних послуг на суму 9,35 млн гривень.

Що відомо про тендер на будівництво Національного військового кладовища?

Кабінет міністрів у жовтні 2022 року схвалив створення Міністерством у справах ветеранів державної установи "Національне військове меморіальне кладовище".

Торік у серпні в Українському інституті національної пам'яті повідомили, що розміщення Національного військового меморіального кладовища поруч із Південним кладовищем Києва має прискорити його будівництво.

Щодо місця розташування кладовища точилися суперечки, тож 8 грудня 2023 року Верховна Рада перенесла місце для створення Національного військового меморіального кладовища з Биківні до Гатного Фастівського району Київщини. Також повідомлялося, що перші поховання можуть розпочатися вже на початку або в середині осені 2024 року.

Національне військове меморіальне кладовище
Джерело: відкриті джерела

Уже на початку липня 2024 року оголосили тендер на будівництво першої черги кладовища. Вартість робіт оцінюють в 1,8 млрд гривень. Зазначалося, що учасники консорціуму "БІЛДІНГ ЮА", які перемогли у тендері на будівництво Національного військового меморіального кладовища, мають значний досвід у реалізації будівельних проєктів, створені та працюють з 1996-го, 2006-го та 2014 років. Цей консорціум є тимчасовим об'єднанням підприємств, створеним для реалізації конкретного проєкту. І така практика – розповсюджена та не суперечить законодавству.

Читайте також:
Відмивання 95 млн гривень: Ексголові Фонду держмайна Сенниченку оголосили нову підозру Відмивання 95 млн гривень: Ексголові Фонду держмайна Сенниченку оголосили нову підозру
Теща київського правоохоронця офіційно заробила за життя 100 гривень, але має елітну двоповерхову квартиру, – розслідування Теща київського правоохоронця офіційно заробила за життя 100 гривень, але має елітну двоповерхову квартиру, – розслідування
Нардепа Одарченка, який пропонував хабар Найєму, оголосили в розшук Нардепа Одарченка, який пропонував хабар Найєму, оголосили в розшук
У Києві на АЗС застрелили чоловіка У Києві на АЗС застрелили чоловіка