USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70
Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Відмивання 95 млн гривень: Ексголові Фонду держмайна Сенниченку оголосили нову підозру

Загалом у кримінальному провадженні вже 12 підозрюваних
сенниченко

Дмитро Сенниченко

Джерело: Liga.net

Ексголові Фонду держмайна Дмитру Сенниченку повідомили нову підозру. Нині колишнього посадовця підозрюють у відмиванні 95 млн гривень, передає пресслужба Національного антикорупційного бюро України.

Так, НАБУ і САП повідомили про підозру ще одному учаснику очолюваної ексголовою ФДМУ злочинної організації, діяльність якої призвела до понад 700 млн гривень збитків державі.

Це викриття стало одним з найгучніших кейсів в історії антикорупційних органів.

"Йдеться про співвласника чеської компанії, якій АТ "Об’єднана гірничо-хімічна компанія" продавала ільменітовий концентрат за заниженими цінами", – зазначено  в дописі.

До того ж одинадцятьом учасникам злочинної організації, викритим раніше, оновили підозри. Тепер їх додатково підозрюють у легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, на суму понад 95 млн гривень.

Наразі серед підозрюваних (посади на момент вчинення злочину):

  • голова Фонду державного майна України (керівник ЗО, організатор);
  • особа, наближена до голови ФДМУ (співорганізатор);
  • перший заступник голови ФДМУ у 2021 році;
  • радник голови ФДМУ;
  • два в.о. директора АТ "Одеський припортовий завод" (у різні періоди);
  • в.о. керівника АТ "Об’єднана гірничо-хімічна компанія";
  • два власники ТОВ – переможця аукціону на АТ "Одеський припортовий завод";
  • співвласник чеської компанії – покупець продукції АТ "Об’єднана гірничо-хімічна компанія";
  • дві фізичні особи – співучасники злочину.

Слідство стверджує, що колишній очільник Фонду держмайна разом зі спільниками поставив підконтрольних осіб директорами АТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ) та АТ "Об’єднана гірничо-хімічна компанія" (ОГХК). Останні укладали договори з наперед визначеними компаніями й продавали продукцію за заниженими цінами. А різницю у вартості виводили та конвертували в інтересах злочинної організації.

Загалом у кримінальному провадженні вже 12 підозрюваних.

Інфографіка
Джерело: НАБУ

Як працювала злочинна схема

За даними слідства, у період з листопада 2019-го по березень 2020 року голова фонду, всупереч інтересам держави, створив злочинну організацію. Її метою було встановлення контролю над найважливішими об’єктами управління ФДМУ у добувній, переробній, паливно-енергетичній та інших галузях економіки держави.

Злочинний план полягав у призначенні в органи управління державних підприємств лише керованих осіб, які б забезпечили реалізацію сировини, надання послуг тощо, використання державних ресурсів виключно в інтересах членів злочинної організації.

Читайте також:
Нардепа Одарченка, який пропонував хабар Найєму, оголосили в розшук Нардепа Одарченка, який пропонував хабар Найєму, оголосили в розшук
На Рівненщині староста округу й правоохоронець організували заробіток на ухилянтах. Їм оголосили підозру На Рівненщині староста округу й правоохоронець організували заробіток на ухилянтах. Їм оголосили підозру
Колишній нардеп та ексголова КМДА отримав підозру в ухиленні від сплати понад 70 млн гривень податків Колишній нардеп та ексголова КМДА отримав підозру в ухиленні від сплати понад 70 млн гривень податків
Побиття ветерана на Черкащині: Поліція затримала підозрюваного в нападі Побиття ветерана на Черкащині: Поліція затримала підозрюваного в нападі