USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70
Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

З України хотіли вивезти скрипку Страдіварі

Музичний інструмент виявили в багажнику автівки на пункті пропуску "Краківець"
скрипка Страдіварі_1
Скрипка Страдіварі
Джерело: ДПСУ

Прикордонники Львівського загону виявили в автівці, яка прямувала на виїзд з України, скрипку, ймовірно, італійського майстра Страдіварі. Про це повідомляє пресслужба Державної прикордонної служби України.

Зазначається, що музичний інструмент був маркований як Antonius Stradiuarius Cremomentis Faciebad Anno 1728. Скрипку знайшли в багажнику автомобіля MITSUBISHI в пункті пропуску "Краківець", що на кордоні з Польщею.

"Це може бути оригінальним інструментом, виготовленим італійським майстром Антоніо Страдіварі. Скрипка вирізняється особливою чистотою звучання й неабияк цінується у світі", - зауважують прикордонники.

Нині музичний інструмент вилучили. Тепер же експертиза має встановити, чи має скрипка культурну та історичну цінність.

Скрипка Страдіварі

Антоніо Страдіварі (1644-1737) за своє життя створив близько 1200 скрипок. Наразі залишилося близько 600 скрипок Страдіварі, кожна з яких може коштувати 10 мільйонів доларів.

Дослідження слідів хімікатів, що збереглися в деревині скрипок, підтвердило, що виробники інструментів обробляли їх розчинами мінералів, і деякі з них були ідентифіковані вперше.

Страдіварі використовував свій власний метод обробки деревини. Приміром, спеціальні солі, які застосовували для просочення деревини, також надавали їй деякі корисні механічні властивості і акустичні переваги. Ці методи тримали в секреті, оскільки тоді не було патентів. 

До речі, на початку літа український скрипаль Дмитро Удовиченко виграв музичний конкурс імені королеви Єлизавети. Здобутком перемоги Удовиченка є премія королеви Матильди в розмірі 25 тисяч євро.

Читайте також:
Держприкордонслужба проводить перевірку щодо виїзду за кордон нардепа Дмитрука Держприкордонслужба проводить перевірку щодо виїзду за кордон нардепа Дмитрука
ДБР підтвердило, що нардеп Дмитрук утік за кордон, а Зеленський скликав нараду правоохоронців ДБР підтвердило, що нардеп Дмитрук утік за кордон, а Зеленський скликав нараду правоохоронців
Білорусь сконцентрувала війська на кордоні з Україною: У МЗС закликали уникнути Білорусь сконцентрувала війська на кордоні з Україною: У МЗС закликали уникнути "трагічних помилок"
Нардеп Дмитрук утік до Молдови разом із сім'єю, – ЗМІ Нардеп Дмитрук утік до Молдови разом із сім'єю, – ЗМІ