USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Вимкнення світла та неспівпадіння графіків: Як не стати заручником своїх емоцій?

Психологиня дала поради для розвантаження психіки під час відключень електроенергії
світло електроенергія
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Українці вкотре зіткнулися з графіками відключень електроенергії, які вже другий тиждень діють в усіх регіонах країни. Крім незручностей фізичних відключення світла в суспільстві сприймається досить гостро й морально. І дарма, що так вже було, а ситуація повторюється. Тривалі вимкнення світла, і головне – відсутність інколи мобільного зв'язку – є випробуванням для нашої психіки, пояснила в коментарі UWN психологиня Валентина Чайка.

Чому ж так відбувається і як контролювати та переналаштовувати свої емоції в цьому разі – розповідаємо далі.

Експертка каже, що наявність таких благ, як вода, світло, тепло, є ознакою певної контрольованості життя. І раніше, після відносно пережитого періоду блекаутів, хоча й було розуміння, що в Україні війна, але існувало відчуття відносної безпеки – хоча б на рівні власної оселі.

Тож призабуті відключення електроенергії, які з'явилися зараз та ще й так раптово, сприймаються дуже різко для психіки. Чайка називає це фрустрацією – станом, який дає у відповідь реакцію на часткове скасування наших планів у вигляді апатичного стану, неконтрольованого гніву, почуття безпорадності, обурення, неможливості впоратися з власним життям.

"Це все може призвести до низки психологічних реакцій та ментальних порушень. Але ми ж це вже проходили... Відключення світла вже було в нашому житті. Логічно, що має бути сприйняття не таким різким. Проте приймати такий хід подій більшість не хоче", – зазначає психологиня.

Які емоції відчуває людина, коли немає світла?

Водночас фахівчиня зауважує про п'ять емоцій, які відчуває людина при відключенні електроенергії. Насамперед це – самотність, адже темрява створює додаткову ілюзію порожнечі. Відчуття "Я один" або "Я одна" проявляються гостріше.

Також є сум, оскільки стає менше можливості чимось відволіктися. Натомість з'являється більше часу озирнутися навколо і відчути усі свої думки та переживання. Від цього стає дедалі сумніше, каже Чайка. Ще є тривога, яка проявляється у відчутті втрати контролю над своїм життям.

"А коли немає розуміння, як надовго ці відключення, і особливо коли вони повторилися, тож значно складніше це все сприймати. Також в цей період можемо відчувати нудьгу – це беззмістовний стан, відчуття ненаповненості, коли неможливо отримувати соціальний контент, який людина отримувала. І коли все це завмирає, виникає додаткове почуття нудьги та дискомфорту", – продовжує Чайка.

Крім того, в людей може виникати відчуття провини. А це вже йдеться про тих, зазначає психологиня, у кого світло є. Нібито все добре, але сказати про це вголос не можуть, їм соромно перед іншими.

Новини за темою: Перебої зі світлом повертаються: Наскільки критична ситуація і де шукати графіки відключень

Яка різниця між минулорічними відключеннями й нинішніми?

Разом з тим Чайка роз'яснює сприйняття українцями попередніх блекаутів і тих відключень, які застосовують зараз. І називає головною відмінністю, коли це сталося вперше, те, що люди не мали чіткого визначення й розуміння.

"У голові крутилося: а що робити, коли включать, це ж холодно... Той комфорт, який був навіть під час війни, максимально порушився. А коли стали вимальовуватися графіки, люди почали звикати до іншого планування – основне, що по якихось годинах давали світло. Тож здебільшого українці швидко адаптувалися", – пояснює фахівчиня.

А ось під час повторного відключення, додає Чайка, в людей відразу спрацювала память: що потрібно для того, щоб жити далі. З цього всього пріоритетно важливо, щоб були графіки і "якщо вони є, то є і впевненість". Тоді це вже не буде викликати такої тривоги та роздратованості, якби їх не було.

Спеціалістка наголошує: психіка потребує завжди пояснення для того, щоб, умовно кажучи, від неї не страждати. Тому варто мати чіткі усвідомлення, бо коли цього не існує – людина додумує сама залежно від її типу мислення.

"Наприклад, може піти у катастрофізм: ой, Боже, це кінець. Або, навпаки, мобілізуватися: давай, свічку запалимо, павер підключимо... Тобто буде виходити з того, що має, щоб ще більше собі не шкодити. Але ж не всі так можуть і це нормально, бо це є стрес й реакція на нього. І знецінювати ситуацію, мовляв, "подумаєш, немає світла, аби гіршого не було", не варто. Адже для кожного відсутність чогось чи пошкодження якоїсь зони сприймається індивідуально", – зазначає психологиня.

Шукати винних чи пристосовуватися?

При першому відключенні українці переважно шукали винних. Нині вже є швидший пошук, який автоматично "підтягнувся", і є як є, стверджує Чайка. Проте скільки це буде продовжуватися – питання лишається відкритим і незрозумілим.

"Єдину різницю, яку помічаю, спілкуючись з клієнтами, – це інша пора року. Якщо говорити про повсякденний комфорт, то це буде зміна. Тоді було темно й холодно – осінь-зима – зіткнулися з відсутністю опалення, проведенням довгих темних вечорів, приготування їжі в холодну пору року... Зараз при більшому денному світлі це сприймається менш травмуючим. Але є "але": приміром, при вимкненому світлі немає водопостачання й при спеці – охолодження кондиціонером. Далі йде ймовірний момент нагнітання тих станів, які можуть шкодити життю", – розповідає експертка.

Однак все одно людина розуміє, що світло буде через кілька годин. Є павербанки, акумулятори і подібні накопичувачі, які допомагають закривати певні гострі потреби в струм. І коли є визначеність, повторює психологиня, а в цьому разі це графіки відключення, тоді є певні межі й відповіді на питання. Не так гостро сприймається ситуація, а дозволяє планувати, даючи певне відчуття контролю.

Новини за темою: Економне використання електроенергії має стати новою звичкою для всіх нас, – Шмигаль

Як допомогти собі й контролювати психоемоційний стан?

За всіма цими перипетіями з відключеннями, невідповідністю графіків, щоб не заводити свій психологічний стан у якісь апатичні чи тривожні процеси, слід не забувати про себе турбуватися.

Для цього психологиня радить використовувати різноманітні методи розвантаження своєї психіки. Оскільки повністю абстрагуватися від цієї ситуації доволі складно.

"Найнеобхідніше – визначити, що відчувати дискомфорт в таких умовах – абсолютно нормально. Це просто нове випробування і воно викликатиме стрес, а, отже, це нормальна реакція нашої психіки на ненормальну ситуацію. Впоратися з цим можна лише, визнавши, що це дискомфорт і що я можу дратуватися, що не можу все встигнути зробити заплановане, але не звинувачуючи при цьому всіх довкола", – пояснює експертка.

Також слід перейти від психології звинувачення та пошуку винних до іншої: "Спираюся на те, що є, на власний ресурс, і на те, що мене оточує".

Чайка пропонує спробувати також техніку пробудження в собі людини, яка створює для себе гідні умови життя за всіх обставин. Не менш важливо й навчитися розпоряджатися своїм часом та реагувати на певні ситуації, а також дещо знизити очікування від самого себе.

До речі, ми писали про відповіді від "Укренерго" на найпоширеніші питання стосовно відключень світла.

Читайте також:
У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати? У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати?
Біль, страх, тривога, травми. Що таке ПТСР, як його розпізнати та куди звернутися за допомогою Біль, страх, тривога, травми. Що таке ПТСР, як його розпізнати та куди звернутися за допомогою
Після закінчення війни Україна повинна буде підвищити тарифи на газ і світло, – меморандум МВФ Після закінчення війни Україна повинна буде підвищити тарифи на газ і світло, – меморандум МВФ
Взимку може не бути світла по 12 годин на добу, – прогноз гендиректора Yasno Взимку може не бути світла по 12 годин на добу, – прогноз гендиректора Yasno