USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Вимкнення світла та неспівпадіння графіків: Як не стати заручником своїх емоцій?

Психологиня дала поради для розвантаження психіки під час відключень електроенергії
світло електроенергія
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Українці вкотре зіткнулися з графіками відключень електроенергії, які вже другий тиждень діють в усіх регіонах країни. Крім незручностей фізичних відключення світла в суспільстві сприймається досить гостро й морально. І дарма, що так вже було, а ситуація повторюється. Тривалі вимкнення світла, і головне – відсутність інколи мобільного зв'язку – є випробуванням для нашої психіки, пояснила в коментарі UWN психологиня Валентина Чайка.

Чому ж так відбувається і як контролювати та переналаштовувати свої емоції в цьому разі – розповідаємо далі.

Експертка каже, що наявність таких благ, як вода, світло, тепло, є ознакою певної контрольованості життя. І раніше, після відносно пережитого періоду блекаутів, хоча й було розуміння, що в Україні війна, але існувало відчуття відносної безпеки – хоча б на рівні власної оселі.

Тож призабуті відключення електроенергії, які з'явилися зараз та ще й так раптово, сприймаються дуже різко для психіки. Чайка називає це фрустрацією – станом, який дає у відповідь реакцію на часткове скасування наших планів у вигляді апатичного стану, неконтрольованого гніву, почуття безпорадності, обурення, неможливості впоратися з власним життям.

"Це все може призвести до низки психологічних реакцій та ментальних порушень. Але ми ж це вже проходили... Відключення світла вже було в нашому житті. Логічно, що має бути сприйняття не таким різким. Проте приймати такий хід подій більшість не хоче", – зазначає психологиня.

Які емоції відчуває людина, коли немає світла?

Водночас фахівчиня зауважує про п'ять емоцій, які відчуває людина при відключенні електроенергії. Насамперед це – самотність, адже темрява створює додаткову ілюзію порожнечі. Відчуття "Я один" або "Я одна" проявляються гостріше.

Також є сум, оскільки стає менше можливості чимось відволіктися. Натомість з'являється більше часу озирнутися навколо і відчути усі свої думки та переживання. Від цього стає дедалі сумніше, каже Чайка. Ще є тривога, яка проявляється у відчутті втрати контролю над своїм життям.

"А коли немає розуміння, як надовго ці відключення, і особливо коли вони повторилися, тож значно складніше це все сприймати. Також в цей період можемо відчувати нудьгу – це беззмістовний стан, відчуття ненаповненості, коли неможливо отримувати соціальний контент, який людина отримувала. І коли все це завмирає, виникає додаткове почуття нудьги та дискомфорту", – продовжує Чайка.

Крім того, в людей може виникати відчуття провини. А це вже йдеться про тих, зазначає психологиня, у кого світло є. Нібито все добре, але сказати про це вголос не можуть, їм соромно перед іншими.

Новини за темою: Перебої зі світлом повертаються: Наскільки критична ситуація і де шукати графіки відключень

Яка різниця між минулорічними відключеннями й нинішніми?

Разом з тим Чайка роз'яснює сприйняття українцями попередніх блекаутів і тих відключень, які застосовують зараз. І називає головною відмінністю, коли це сталося вперше, те, що люди не мали чіткого визначення й розуміння.

"У голові крутилося: а що робити, коли включать, це ж холодно... Той комфорт, який був навіть під час війни, максимально порушився. А коли стали вимальовуватися графіки, люди почали звикати до іншого планування – основне, що по якихось годинах давали світло. Тож здебільшого українці швидко адаптувалися", – пояснює фахівчиня.

А ось під час повторного відключення, додає Чайка, в людей відразу спрацювала память: що потрібно для того, щоб жити далі. З цього всього пріоритетно важливо, щоб були графіки і "якщо вони є, то є і впевненість". Тоді це вже не буде викликати такої тривоги та роздратованості, якби їх не було.

Спеціалістка наголошує: психіка потребує завжди пояснення для того, щоб, умовно кажучи, від неї не страждати. Тому варто мати чіткі усвідомлення, бо коли цього не існує – людина додумує сама залежно від її типу мислення.

"Наприклад, може піти у катастрофізм: ой, Боже, це кінець. Або, навпаки, мобілізуватися: давай, свічку запалимо, павер підключимо... Тобто буде виходити з того, що має, щоб ще більше собі не шкодити. Але ж не всі так можуть і це нормально, бо це є стрес й реакція на нього. І знецінювати ситуацію, мовляв, "подумаєш, немає світла, аби гіршого не було", не варто. Адже для кожного відсутність чогось чи пошкодження якоїсь зони сприймається індивідуально", – зазначає психологиня.

Шукати винних чи пристосовуватися?

При першому відключенні українці переважно шукали винних. Нині вже є швидший пошук, який автоматично "підтягнувся", і є як є, стверджує Чайка. Проте скільки це буде продовжуватися – питання лишається відкритим і незрозумілим.

"Єдину різницю, яку помічаю, спілкуючись з клієнтами, – це інша пора року. Якщо говорити про повсякденний комфорт, то це буде зміна. Тоді було темно й холодно – осінь-зима – зіткнулися з відсутністю опалення, проведенням довгих темних вечорів, приготування їжі в холодну пору року... Зараз при більшому денному світлі це сприймається менш травмуючим. Але є "але": приміром, при вимкненому світлі немає водопостачання й при спеці – охолодження кондиціонером. Далі йде ймовірний момент нагнітання тих станів, які можуть шкодити життю", – розповідає експертка.

Однак все одно людина розуміє, що світло буде через кілька годин. Є павербанки, акумулятори і подібні накопичувачі, які допомагають закривати певні гострі потреби в струм. І коли є визначеність, повторює психологиня, а в цьому разі це графіки відключення, тоді є певні межі й відповіді на питання. Не так гостро сприймається ситуація, а дозволяє планувати, даючи певне відчуття контролю.

Новини за темою: Економне використання електроенергії має стати новою звичкою для всіх нас, – Шмигаль

Як допомогти собі й контролювати психоемоційний стан?

За всіма цими перипетіями з відключеннями, невідповідністю графіків, щоб не заводити свій психологічний стан у якісь апатичні чи тривожні процеси, слід не забувати про себе турбуватися.

Для цього психологиня радить використовувати різноманітні методи розвантаження своєї психіки. Оскільки повністю абстрагуватися від цієї ситуації доволі складно.

"Найнеобхідніше – визначити, що відчувати дискомфорт в таких умовах – абсолютно нормально. Це просто нове випробування і воно викликатиме стрес, а, отже, це нормальна реакція нашої психіки на ненормальну ситуацію. Впоратися з цим можна лише, визнавши, що це дискомфорт і що я можу дратуватися, що не можу все встигнути зробити заплановане, але не звинувачуючи при цьому всіх довкола", – пояснює експертка.

Також слід перейти від психології звинувачення та пошуку винних до іншої: "Спираюся на те, що є, на власний ресурс, і на те, що мене оточує".

Чайка пропонує спробувати також техніку пробудження в собі людини, яка створює для себе гідні умови життя за всіх обставин. Не менш важливо й навчитися розпоряджатися своїм часом та реагувати на певні ситуації, а також дещо знизити очікування від самого себе.

До речі, ми писали про відповіді від "Укренерго" на найпоширеніші питання стосовно відключень світла.

Читайте також:
У Харківській області збитки від крадіжок електрообладнання склали понад 17 млн гривень У Харківській області збитки від крадіжок електрообладнання склали понад 17 млн гривень
Запустити все з Запустити все з "гігавата Зеленського" до кінця року не зможуть
Україна здатна уникнути блекаутів взимку, якщо не буде нових руйнувань з боку РФ, – Галущенко Україна здатна уникнути блекаутів взимку, якщо не буде нових руйнувань з боку РФ, – Галущенко
Українців чекає здорожчання м’яса Українців чекає здорожчання м’яса