USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Які провайдери готові забезпечити українців інтернетом у блекаут

Для інтернет-провайдерів забезпечення безперебійності надання послуг стало одним з головних завдань при підготовці до зими
інтернет
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Влада почала працювати над диверсифікацією ризиків. Про це йдеться у статті "Економічної правди".

Видання нагадує, що 26 листопада 2022 року президент Володимир Зеленський своїм указом ввів у дію рішення РНБО "Про забезпечення електронними комунікаційними послугами в умовах воєнного стану".

Фактично цей документ зобовʼязує всіх постачальників електронних комунікацій та мереж забезпечити свою автономність та безперервність надання послуг абонентам протягом трьох діб.

Попри розпорядження влади, для самих інтернет-провайдерів забезпечення безперебійності надання послуг стало одним з головних завдань при підготовці до зими. Серйозні проблеми у тих компаній, які будували власну мережу використовуючи для прокладки мідний кабель, а не сучасні технології, такі як оптоволокно. Забезпечити автономну роботу такої мережі протягом трьох діб практично неможливо, оскільки для цього потрібно заживляти велику кількість обладнання.

Зазначається, що торік під час віялових відключень електроенергії далеко не всі провайдери могли забезпечити своїх абонентів доступом до інтернету. І ця ситуація обумовила масову міграцію користувачів до компаній, які могли надавати послуги навіть за відсутності світла.

Як готуються провайдери до зими?

З минулої зими українські інтернет-провайдери стали активно інвестувати у покращення власних мереж. Так, оператор "Київстар" інвестував майже 988 млн гривень в підготовку телеком-інфраструктури, з яких понад 300 млн гривень – в мережу домашнього інтернету.

Також компанія встановлює 50 тисяч блоків безперебійного живлення. "Це дозволить убезпечити від блекаутів 70% мережі "Домашнього інтернету". У ряді міст "Київстар" розпочав тестування технології GPON (різновид технології PON), яка має високу енергоефективність. До кінця 2023 року оператор планує розпочати її комерційне використання", – розповіли ЕП в компанії.

Телеком-оператор Vega у своїй підготовці до ймовірних блекаутів виділив три ключових напрямки: забезпечення операторського обладнання альтернативними джерелами живлення, розширення покриття GPON та модернізація мережі з технологій FTTB та FTTH (волоконний кабель до будинку та квартири) на GPON.

Джерело: Українська правда

В компанії Vega запевняють, що їхні основні технічні майданчики мереж GPON повністю забезпеченні акумуляторними батареями, які дозволять мережі працювати близько доби. Крім того, за необхідності довше підтримувати роботу сервісів без електропостачання станції також облаштовані генераторами.

Джерело: Українська правда

"Загалом додатково закупили вже близько 2500 акумуляторних батарей. Тогорічний досвід показав, що тривалі перебої з електропостачанням виводять з ладу батареї, тож ми постійно моніторимо стан наявних акумуляторів та у разі потреби змінюємо на нові. Придбали вдвічі більше мобільних генераторів та маємо певний запас пального", – розповів генеральний директор телеком-оператора Vega Сергій Скрипніков.

Інтернет-провайдер Elite-Line в Краматорську ще влітку 2022 року закупив велику партію акумуляторів, що дозволило йому більш-менш стабільно пройти минулу зиму. Проте через надмірне навантаження цього року довелося знову замінити всі акумулятори. 

Абонентів з приватного сектору там підключали до інтернету за технологією PON. А ось з мешканцями багатоквартирних будинків виникли певні труднощі.

"Думали, що робити з багатоповерхівками. Більшість провайдерів Києва додавали джерело безперебійного живлення на коробку в будинку, оскільки від комутатора до квартири клієнта проходить звичайний мідний кабель. У такій ситуації немає гарантії, що акумулятор встигатиме повністю зарадитись під час віялових відключень. Тому вирішили як і в приватному секторі, використати технологію PON", – розповідає власник Elite-Line Микола Кучерук.

Попри заяви провайдерів щодо готовності до зими, у Мінцифри зауважують, що активна модернізація мережі спостерігається далеко не у всіх регіонах України. За словами директора директорату розвитку цифрової інфраструктури Мінцифри Юрія Мацика, наразі забезпечення енергоощадною мережею на базі технології XPON відбувається нерівномірно і ситуація різниться в залежності від регіону.

"Найкраща ситуація в Кіровоградській, Волинській та Рівненській областях – там понад 60% користувачів забезпечені XPON. Найгірша – у столиці, менше ніж 9%", – уточнює Мицак.

На українському ринку працює понад 6 тис. інтернет-провайдерів, значна частина яких – це невеликі локальні компанії. Через менші масштаби та відносну гнучкість вони швидше адаптувалися до нових реалій.

Великим компаніям це зробити важче. Та й через власний масштаб потрібно значно більше ресурсів, щоб модернізувати всю мережу.

При підготовці до зими столичний інтернет-провайдер "Ланет" значно модернізував та оптимізував власну мережу. Найбільші вузли обладнали дизель-генераторами, а менші – LiFePo4-аккумуляторами, які живитимуть комутатори не менше восьми годин.

З початку 2023 року "Ланет" почав розбудовувати мережу на базі XPON на лівому березі Києва, зокрема у мікрорайоні Троєщина. Провайдер також модернізував значну частину комутаторів онлайн-моніторингу живлення, а на сайт вивели інформацію про типи джерела безперебійного живлення для будинку та їх стан.

У "Ланет" натомість запевняють, що попит на підключення оптичного інтернету не відрізняється від попиту на Ethernet-технологію. "100% наших абонентів матимуть інтернет-зв'язок під час блекаутів. Це стосується і клієнтів на PON-технології, і клієнтів на Ethernet", – запевняють в компанії.

Однак навіть у випадку переходу на PON-технології абоненти також повинні пам'ятати про необхідність забезпечити резервним живленням обладнання у власній квартирі: для Ethernet – підключити павербанк до домашнього роутера, а для PON – підключити павербанк чи інше джерело безперебійного живлення до модема та роутера.

Найчастіше для цього використовують більш потужні павербанки чи зарядні станції, ціни на які у разі стрімкого відновлення попиту знову почнуть зростати.

Читайте також:
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW