USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Словацькі перевізники розблокували рух вантажівок на кордоні з Україною

Україна працює над тим, щоб забезпечити транспортний безвіз
КПП Словаччина, Вишнє-Нємецьке

КПП Словаччина, Вишнє-Нємецьке

Джерело: відкриті джерела

Блокаду пункту пропуску зі Словаччиною через "Ужгород – Вишнє-Нємецьке" припинено, вантажівки пропускають у звичайному режимі. Про це повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач.

Чиновник заявив, що зараз вживаються заходи для запобігання подальшим протестам.

"Блокаду пункту пропуску зі Словаччиною припинено. Пропуск вантажівок через "Ужгород – Вишнє-Нємецьке" здійснюється у звичайному режимі. Продовжуємо працювати зі словацькими колегами, щоб запобігти подальшим протестам", – написав Деркач.

Посадовець додав, що Єврокомісія не планує вносити зміни до чинної Угоди про лібералізацію вантажних перевезень, а навпаки, висловлює готовність відстоювати транспортний безвіз, зазначивши, що про це за результатами Ради міністрів транспорту ЄС заявила комісар Адіна Велян.

"Щоб всі ці новини відбулись, а транспортний безвіз був збережений та продовжений, ми з командою Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України на чолі з Олександром Кубраковим проводимо багато непублічної роботи та комунікації з партнерами", – наголосив заступник міністра.

Новини за темою: В Угорщині з'явилися черги з вантажівок після блокади українського кордону в Польщі і Словаччині

Що цьому передувало

21 листопада на території Словаччини перевізники почали блокувати рух вантажівок через пункт пропуску "Вишнє Нємецке". Вже після обіду перед пунктом пропуску в напрямку України перебувало близько 300 вантажівок. Згодом повідомили про розблокування україно-словацького кордону.

А 1 грудня по обіді словацькі перевізники знову почали анонсовану блокаду руху вантажівок на КПП біля Ужгорода. Раніше асоціація словацьких перевізників анонсувала блокаду КПП на невизначений термін, починаючи з 1 грудня – з такими ж вимогами, як у польських блокувальників кордону. В Єврокомісії заявили, що виступають проти відновлення системи видачі дозволів для українських далекобійників, чого вимагають польські та словацькі блокувальники кордону.

Нагадаємо, уряд Словаччини на чолі з прем’єр-міністром Робертом Фіцо ухвалив рішення продовжити заборону на імпорт сільськогосподарської продукції з України та посилити правила транзиту. Окрім пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку й соняшнику заборона буде поширена на імпорт меду, цукру, солоду та сої.

Читайте також:
Фіцо переніс складну операцію після замаху Фіцо переніс складну операцію після замаху
Замах на Роберто Фіцо: Прем'єр Словаччини – у стабільному стані. Оновлено Замах на Роберто Фіцо: Прем'єр Словаччини – у стабільному стані. Оновлено
У Словаччині фіксують зростання незаконних перетинів кордону чоловіками з України У Словаччині фіксують зростання незаконних перетинів кордону чоловіками з України
Попри рішення уряду: Словаки самостійно зібрали кошти на боєприпаси для України Попри рішення уряду: Словаки самостійно зібрали кошти на боєприпаси для України