USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Проросійський президент Словаччини Пеллегріні офіційно склав присягу і взявся до виконання обов'язків

Перша офіційна поява Пеллегріні на міжнародній арені очікується вже 17 червня
Пеллегріні
Петер Пеллегріні
Джерело: відкриті джерела

15 червня Петер Пеллегріні, який переміг на президентських виборах у Словаччині, офіційно склав присягу та почав виконання своїх обов’язків. Про це повідомляє Aktuality.

Церемонія відбувається в Словацькому філармонічному оркестрі, де організували символічне засідання парламенту. На захід запросили близько 400 гостей. 

І вже колишня словацька президентка Зузана Чапутова офіційно передала повноваження новообраному главі держави.

"Пеллегріні під час першої президентської промови згадав про нещодавній замах на прем’єр-міністра Роберта Фіцо та закликав до досягнення миру та об’єднання суспільства. Перша офіційна поява Пеллегріні на міжнародній арені очікується вже 17 червня: він представлятиме Словаччину на неформальній зустрічі лідерів ЄС у Брюсселі. А першу закордонну поїздку – за традицією, в Чехію, – Пеллегріні здійснить 26 червня", – пише видання.

Разом з тим журналісти додають, що офіційні заходи з нагоди інавгурації нового словацького президента триватимуть до вечора суботи. Буде серед цього всього й урочиста меса та військовий парад у Братиславі.

Що передувало?

У суботу, 6 квітня, у Словаччині відбувся другий тур президентських виборів. Президентські перегони виграв політик Петер Пеллегріні. Спікер парламенту Петер Пеллегріні від керівної проросійської коаліції Роберта Фіцо Пеллегріні набрав понад 53,12% голосів.

А колишній міністр закордонних справ Іван Корчок – 46,87% голосів. Політик уже визнав свою поразку і заявив, що розчарований результатом.

Відомо, що новообраний президент співпрацював з проросійським премʼєром, зокрема був віцепремʼєром у його уряді у 2016–2018 роках, потім входив у партію "Курс". Роберт Фіцо підтримував кандидатуру Пеллегріні на виборах. З 15 березня 2018 року до 20 березня 2020 року Пеллегріні обіймав посаду прем'єр-міністра Словаччини.

Також під час дебатів кандидат на пост президента Словаччини також закликав до "негайного припинення вогню та початку мирних переговорів" Росії та України.

А після того як на парламентських виборах у Словаччині переміг Роберт Фіцо, новообраний премʼєр виступив за припинення підтримки України зброєю, своєю чергою Пеллегріні дотримувався дещо іншої позиції. Політик казав, що влада Словаччини вирішила не розривати приватні військові контракти, які уклали з Україною.

Тим часом уже на початку квітня, перед другим туром виборів, сам Пеллегріні виступав проти вступу України до НАТО, проти постачання Україні зброї. Та й загалом мав суперечливі погляди, писали західні ЗМІ.

Читайте також:
У Франції проходить другий тур парламентських виборів: Там фіксують рекордну проміжну явку У Франції проходить другий тур парламентських виборів: Там фіксують рекордну проміжну явку
Дев'ятим президентом Ірану став ліберал Масуд Пезешкіян Дев'ятим президентом Ірану став ліберал Масуд Пезешкіян
"Нудний флюгер" на чолі нового британського Кабміну. Хто такий Кір Стармер?
Король Чарльз ІІІ затвердив нового прем'єра Великої Британії Стармера. Які плани має новий очільник уряду? Король Чарльз ІІІ затвердив нового прем'єра Великої Британії Стармера. Які плани має новий очільник уряду?