USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Польща обмежила пропуск українських вантажівок через кордон нібито через відсутність дозволів на міжнародні перевезення

Йдеться про дозволи на міжнародні перевезення в рамках "транспортного безвізу", який Україна та ЄС продовжили ще на рік
Кордон Польща
Джерело: відкриті джерела

Польща відсьогодні обмежила пропуск українських вантажівок через кордон. Про це інформує Державна митна служба України

"З 00:00 год. 01.07.2024 року польською стороною у пунктах пропуску призупинено пропуск на в'їзд та виїзд з/в Республіку Польща українських вантажних транспортних засобів, що не мають дозволів на міжнародні вантажні перевезення (дозвіл або книжка ЄКМТ)", – йдеться в повідомленні митників.

Пункти пропуску на інших ділянках кордону працюють у звичайному режимі.

Дозволи Європейської конференції міністрів транспорту (ЄКМТ) – це багатосторонні дозволи на міжнародні перевезення вантажів автомобілями транспортних компаній, які працюють в країні-учасниці ЄКМТ, на основі системи квот.

Міністерство інфраструктури повідомляло, що на 2024 рік в Україні видали лише 5500 дозволів на перевезення Європейської конференції міністрів транспорту.

Нині там пояснили, що жодних дозволів на двосторонні перевезення не потрібно. Угода про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та Європейським Союзом набула чинності в день підписання. Тобто ще 20 червня і до 10 липня діє перехідний період, який дозволяє перевізникам адаптуватись до нових правил. Тут варто нагадати, що Україна і ЄС 20 червня домовилися продовжити термін дії так званого "транспортного безвізу") до 30 червня 2025 року з можливістю автоматичної пролонгації до кінця 2025-го.

Урядовці говорять, що польській стороні про це повідомили і нині питання обмеження пропуску українських вантажівок – питання лише внутрішньої комунікації польської сторони.

"Також ми повідомили Єврокомісію про призупинення пропуску вантажівок. ЄК вже втрутилась в ситуацію зі свого боку та намагається вплинути на розв'язання проблеми", – повідомив заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач. 

Читайте також:
Польща скасувала обмеження на пропуск вантажівок з України Польща скасувала обмеження на пропуск вантажівок з України
Польща може повністю закрити кордон із Білоруссю Польща може повністю закрити кордон із Білоруссю
Прем'єр Польщі Туск заявив про ворожу агентуру серед російських та білоруських айтівців Прем'єр Польщі Туск заявив про ворожу агентуру серед російських та білоруських айтівців
Польща виступає проти передачі Україні батареї Patriot, розміщеної на її території Польща виступає проти передачі Україні батареї Patriot, розміщеної на її території