USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Словацькі перевізники заблокували пункт пропуску на кордоні з Україною

Інформації про терміни блокування наразі немає
Словаччина

Прапор Словаччини

Джерело: відкриті джерела

На території Словаччини перевізники почали блокувати рух вантажівок через пункт пропуску "Вишнє Нємецке". Вже після обіду перед пунктом пропуску в напрямку України перебувало близько 300 вантажівок. Про це поінформували в Держприкордонслужбі.

Що відомо про ситуацію на кордоні?

Сьогодні Державна митна служба України повідомила про можливі затримки оформлення у пункті пропуску "Вишнє Нємецьке – Ужгород", що на кордоні зі Словаччиною. Зазначалося, що це насамперед пов’язано з тим, що зі словацького боку невідомі особи без будь-яких попереджень перекрили рух вантажного транспорту.

"Поки що суміжна сторона офіційно не повідомляла українську про ймовірне блокування кордону, а також – чи до блокади польських далекобійників долучилися і словацькі перевізники", – йшлося у повідомленні.

У відомстві нагадали, що напередодні словацькі автоперевізники вже перекривали зазначений міжнародний перехід для вантажного сполучення.

"Тоді вони заявляли, що якщо Єврокомісія не врегулює запровадження дозволів на перевезення українських вантажівок, то вони також доєднаються до акції протесту на невизначений термін, мотивуючи тим, що європейські компанії не можуть з ними конкурувати", – зазначили у Державній митній службі.

Водіїв попросили врахувати ситуацію, що склалася, та обирати найближчий для перетину кордону КПП "Чоп – Захонь", що на кордоні з Угорщиною, або "Дякове – Халмеу" – з Румунією.

Строки такої акції поки невідомі

Своєю чергою у Держприкордонслужбі розповіли, що блокування ініціювала та проводить Спілка перевізників Словаччини. Скільки ж триватиме ця акція, поки невідомо.

"На цей час на території Словаччини перед пунктом пропуску "Вишнє Нємецке" в напрямку України перебуває близько 300 вантажівок", – йдеться у повідомленні.

При цьому, як зазначили у відомстві, пропуск автомобілів та автобусів здійснюється в штатному режимі.

Згодом у Державній митній службі повідомили, що за попередньою інформацією, сьогодні з 20:00 словацька сторона пропускатиме по 1 вантажному авто з України та 4 вантажі автомобілі випускатимуть в Україну за одну годину.

"Державна митна служба України в межах компетенції вживає усіх необхідних заходів для врегулювання даної ситуації", - наголосили у відомстві.

Напередодні заступник міністра розвитку громад, територій й інфраструктури України Сергій Деркач заявив, що польські перевізники, які протестують на кордоні з Україною, неодноразово блокували пропуск цистерн із паливом і гуманітарною допомогою для України, попри обіцянку цього не робити.

Читайте також:
Фіцо переніс складну операцію після замаху Фіцо переніс складну операцію після замаху
Замах на Роберто Фіцо: Прем'єр Словаччини – у стабільному стані. Оновлено Замах на Роберто Фіцо: Прем'єр Словаччини – у стабільному стані. Оновлено
У Словаччині фіксують зростання незаконних перетинів кордону чоловіками з України У Словаччині фіксують зростання незаконних перетинів кордону чоловіками з України
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону