USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Словаччина продовжує заборону на імпорт сільгосппродукції з України й посилює правила транзиту

Окрім пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку й соняшнику заборона буде поширена на імпорт меду, цукру, солоду та сої
зерно
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Уряд Словаччини на чолі з прем’єр-міністром Робертом Фіцо ухвалив рішення продовжити заборону на імпорт сільськогосподарської продукції з України та посилити правила транзиту. Окрім пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку й соняшнику заборона буде поширена на імпорт меду, цукру, солоду та сої, пише Novinky.cz.

За пропозицією глави уряду, транзит всієї іншої сільськогосподарської продукції та харчів з України підлягатиме митному закриттю.

"На практиці це означає, що відправлення опломбують. Міністерство сільського господарства у пропозиції зазначило, що заходи необхідні, в тому числі через відсутність загальноєвропейського рішення щодо українських товарів", – сказав Фіцо.

Раніше

Словаччина вирішила припинити імпорт української пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику. Це стало відповіддю на детальний крок Угорщини та Польщі після того, як Європейська комісія заявила, що не буде продовжувати ембарго на імпорт цих чотирьох видів сільськогосподарських товарів до сусідніх з Україною країн ЄС.

Водночас 15 вересня 2023 року Словаччина, Польща та Угорщина в односторонньому порядку запровадили національну заборону на імпорт сільськогосподарських товарів з України. 

Пізніше стало відомо, що Україна та Польща домовились знайти рішення щодо експорту зерна.

Також заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка стверджує, що Київ "поставив на паузу" розгляд скарги на Польщу, Угорщину та Словаччину у Світовій організації торгівлі, щоб вирішити загалом питання торгівлі України з країнами Євросоюзу.

"Це взагалі питання функціонування торгівлі між Україною та ЄС. Бачимо, що цю проблему (ввезення української сільськогосподарської продукції, – ред.) усунуть у найближчі тижні та місяці. Буде багато новин про те, як змінюється режим ліцензування тощо. Це буде дуже активна робота. Тому, поки шукаємо практичне рішення, наші спори в СОТ на сьогодні на паузі", – пояснив торговий представник України на зустрічі в Брюсселі.

Новини за темою: Слідом за Польщею: Словацькі перевізники анонсували новий страйк на кордоні з Україною
Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
Фіцо переніс складну операцію після замаху Фіцо переніс складну операцію після замаху
Замах на Роберто Фіцо: Прем'єр Словаччини – у стабільному стані. Оновлено Замах на Роберто Фіцо: Прем'єр Словаччини – у стабільному стані. Оновлено
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні