USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Швеція припинила розслідування вибухів на Nord Stream

Прокуратура заявила, що не має юрисдикції продовжувати справу
Північний потік - 2

Північний потік - 2

Джерело: відкриті джерела

Швеція завершила розслідування вибухів, які сколихнули газопроводи Nord Stream 1 і 2 у 2022 році, заявивши, що не має юрисдикції його продовжувати. Про це повідомили в пресслужбі місцевої прокуратури.

Там заявили, що попереднє розслідування дало владі "хорошу картину" інциденту, і що нічого не виявилося, що вказувало б на причетність Швеції або шведських громадян до нападу, який стався в міжнародних водах.

"Попереднє розслідування було системним і ретельним. Крім усього іншого, ми проаналізували велику кількість рухів кораблів, щоб зрозуміти, що сталося. І провели ретельний огляд місця події та кілька допитів. На тлі ситуації, яка у нас зараз є, можемо констатувати, що шведська юрисдикція відсутня", – каже прокурор Матс Люнгквіст.  

Також додає, що існує міжнародна співпраця з кількома країнами.

"У нас була хороша міжнародна співпраця з кількома країнами, перш за все з Данією та Німеччиною, де ми постійно обмінювалися інформацією та ситуаційними зображеннями. У межах цієї юридичної співпраці змогли передати матеріали, які можуть бути використані як докази на попередньому розслідуванні Німеччини. Адже німецьке попереднє розслідування триває, і через таємність, яка панує в міжнародній судовій співпраці, я не можу далі коментувати співпрацю, яка відбулася. У зв’язку з цим також не зможу більше коментувати висновки шведського розслідування або коментувати будь-яких підозрюваних у шведському розслідуванні", – пояснює Люнгквіст.

Новини за темою: Польща надала Німеччині докази причетності РФ до вибухів на "Північному потоці"

Що відомо про справу "Потоків"?

"Північний потік" був основною магістраллю постачання російського газу до Німеччини, звідки далі розподілявся країнами Євросоюзу.

А "Північний потік-2" (Nord Stream 2) – це друга черга російсько-німецького газогону, яку прокладали дном Балтійського моря. У разі добудови ця система газогонів могла б експортувати з Росії до ЄС до 110 мільярдів кубометрів газу на рік, що дало б змогу повністю припинити транзит блакитного палива через Україну.

Вартість будівництва "Північного потоку-2" – близько 10 мільярдів євро, і первинно половину коштів для цього планували надати європейські інвестори, половину – Росія. Однак в Україні, Польщі, США та ще в низці країн Євросоюзу його вважають геополітичним, а не економічним проєктом, оскільки навіть наявні газогони між Росією та ЄС завантажені газом не більше ніж наполовину.

Наприкінці вересня 2022 року було пошкоджено три з чотирьох ниток газопроводів "Північний потік" та "Північний потік-2". Неушкодженою залишилася одна з труб "Північного потоку-2" – цей газопровід не було запущено в експлуатацію: через вторгнення Росії в Україну на нього наклали санкції.

Новини за темою: Yle: Російські кораблі щонайменше тричі наближалися до місць вибуху Nord Stream

Розслідування Швеції, Данії та Німеччини показали, що газопроводи підірвали, проте винних ще встановлюють.

Влада США, Великої Британії та Євросоюзу заявила про цілеспрямовану диверсію. Російська влада вважає, що в аварії зацікавлені Сполучені Штати та їхні союзники.

А втім, після повномасштабного вторгнення РФ в Україну в Європі різко скоротили споживання російського газу

Читайте також:
Швеція офіційно стала 32-им членом НАТО Швеція офіційно стала 32-им членом НАТО
Президент Угорщини підписав ратифікацію членства Швеції в НАТО Президент Угорщини підписав ратифікацію членства Швеції в НАТО
Парламент Угорщини офіційно схвалив членство Швеції в НАТО Парламент Угорщини офіційно схвалив членство Швеції в НАТО
Швеція відправляє Україні військові кораблі Швеція відправляє Україні військові кораблі