USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Літаки й бронетехніка: Швеція надає Україні найбільший пакет допомоги на понад мільярд доларів

Від початку великої війни Стокгольм незмінно займає тверду позицію, надаючи Києву всебічну допомогу
літак дпомога Швеції
Фото ілюстративне
Джерело: скріншот

Швеція оголосила про найбільший для України від початку повномасштабного вторгнення РФ пакет допомоги на 13,3 мільярда крон (понад мільярд доларів). Про це зазначили в заяві шведського уряду.

До пакета ввійшли літаки повітряного спостереження та управління (ASC 890), для посилення української протиповітряної оборони.

"Завдяки літакам ASC 89 Україна зможе виявляти повітряні та морські цілі на великій відстані і завдавати по них ударів", – пояснили урядовці.

Крім того, допомога включає:

  • всі наявні у країни бронетранспортери Pbv 302;
  • ракети "повітря-повітря" Rb 99 середньої дальності RB 99-AMRAAMі, які можна використовувати й з літаків, і з наземних систем ППО;
  • додаткові 155-мм артилерійські боєприпаси;
  • ресурси для обслуговування раніше переданого обладнання.
Новини за темою: Швеція дозволила Україні використовувати свою зброю проти Росії

Допомога Швеції Україні

Від початку великої війни Стокгольм незмінно займає тверду і послідовну позицію, надаючи Києву всебічну допомогу.

У лютому влада країни представила 15-й пакет військової допомоги нашій державі, вартість якого стала найбільшою на той час – понад 680 мільйонів доларів.

А раніше надала військову підтримку в еквіваленті 30 мільярдів шведських крон. Крім того, Швеція входить до десятки найбільших країн-донорів. Уряд також пообіцяв підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно.

Водночас повідомлялося, що майбутні пакети підтримки дедалі більше стосуватимуться закупівлі нового військового обладнання для України та заходів із навчання. Урядовці стверджували, що Швеція використає потужну оборонну промисловість, яка є, щоб підтримати Україну.

Також у липні минулого року уряд Швеції ухвалив стратегію співпраці з Україною у сфері відновлення та реформ на 2023–2027 роки, яка передбачає приблизно 522 мільйони євро інвестицій та є найбільшою у шведській історії стратегією двосторонньої допомоги з розвитку. Стратегія охоплює п’ять сфер підтримки. Серед яких є відновлення з акцентом на критичній інфраструктурі, основних соціальних послугах та реабілітації. А ще – інклюзивний економічний розвиток, підприємництво й торгівля.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі