USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Україна та Швеція підписали угоду про гарантії безпеки, яка включає допомогу на понад шість мільярдів євро

На сьогодні в президента Зеленського заплановані ще два підписи документа з іншими країнами
Зе і Швеція
Під час підписання угоди
Джерело: Володимир Зеленський

31 травня глава України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки між країнами. У межах угоди Україна отримає 6,5 млрд євро, повідомляють в Офісі президента.

Зокрема, упродовж 2024–2026 років Стокгольм надасть Києву військову допомогу на 75 млрд шведських крон (близько 6,5 млрд євро), що становитиме приблизно 2,2 млрд євро на рік. Сума допомоги зростатиме протягом десятирічного терміну дії документа.

"Військова підтримка України охоплює авіацію та протиповітряну оборону, бронетехніку, артилерію, посилення морської безпеки, сприяння розмінуванню й безпілотні апарати", – йдеться у дописі.

Крім того, Швеція чітко підтвердила підтримку України на шляху до членства в ЄС і НАТО.

Зауважимо, на сьогодні в президента Зеленського заплановані ще два підписи документа з іншими країнами.

До цього країною, з якою Україна підписала угоду про безпеку, стала Португалія. Зі Швейцарією підписання заплановано на червень під час Саміту миру. Загалом Київ уже має подібні угоди з понад десятком країн.

Новини за темою: Швеція дозволила Україні використовувати свою зброю проти Росії

Допомога Швеції

Від початку великої війни Стокгольм незмінно займає тверду і послідовну позицію, надаючи Києву всебічну допомогу.

У лютому влада країни представила 15-й пакет військової допомоги нашій державі, вартість якого стала найбільшою на той час – понад 680 мільйонів доларів.

А раніше надала військову підтримку в еквіваленті 30 мільярдів шведських крон. Крім того, Стокгольм входить до десятки найбільших країн-донорів. Уряд також пообіцяв підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно.

Буквально днями Швеція оголосила про найбільший для України від початку повномасштабного вторгнення РФ пакет допомоги на 13,3 мільярда крон (понад мільярд доларів). 

До пакета ввійшли літаки повітряного спостереження та управління (ASC 890) для посилення української протиповітряної оборони. Також країна надала й надалі передаватиме Україні артилерійські системи Archer і бойові машини CV90, щодо яких партнери опрацьовуватимуть можливості спільного виробництва.

До речі, літак AWACS (ASC 890), який Швеція планує передати Україні, є радіолокаційним. І може працювати на дальності до 500 км, розповів в ефірі ТАК TV полковник запасу, військовий льотчик-інструктор, військовий радник голови Донецької ОДА (2014) Роман Світан. І додав, що жодна наша наземна установка не має такої можливості загоризонтного контролю, як цей літак. Його прирівнюють до російського А-50.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі