USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Польща надала Німеччині докази причетності РФ до вибухів на "Північному потоці"

Частина підозрюваних – росіяни
Північний потік - 2

Північний потік - 2

Джерело: відкриті джерела

Понад рік тому у вересні 2022-го у Балтійському морі пролунали вибухи на одній із ниток газопроводу "Північний потік-2". З того часу вже рік слідчі та журналісти-розслідувачі зʼясовують, хто стоїть за вибухами на газопроводі. У Німеччині покладали вину на групу українців, які нібито на яхті дібралися до місця злочину, аби закріпити там вибухівку. Однак польські спецслужби нещодавно передали Німеччині список осіб, імовірно, причетних до нападу, серед підозрюваних – росіяни.

Видання Zeit пише, що польська секретна служба направила німецьким колегам повідомлення про те, що встановлені особи частини екіпажу парусної яхти "Андромеда", яка перебувала в зоні підриву трубопроводів. Згідно з повідомленням, кілька людей, які могли перебувати на яхті хоча б частину часу, мали російське громадянство.

Розповідається, що 19 вересня 2022 року, за даними прокуратури Гданська, польська прикордонна служба перевірила екіпаж "Андромеди" під час зупинки яхти в польському місті Колобжег і записала особисті дані членів екіпажу. Повідомляється, що чоловіки пред’явили болгарські документи, які, вочевидь, були підроблені. Один з них – імовірно, капітан яхти – назвався "Михайлом Поповим".

Польська розвідка вважає, що їй відомі справжні особи цих людей, і припускає, що деякі з них можуть бути пов’язані з російською військовою розвідкою.

Втім, Zeit додає, що у німецькому уряді та слідчих колах ставляться до цих повідомлень скептично та вважають можливим відволікаючий маневр з боку Варшави. У Польщі триває передвиборча кампанія, пояснює видання, і польський уряд від самого початку публічно підозрював Росію у скоєнні злочину. Не виключено, що польська влада підкреслює російський слід, щоб відвернути увагу від України.

"Наскільки достовірною є нова інформація з Польщі, тепер має показати перевірка німецьких слідчих", – підсумували у виданні.

"Північний потік-2": будівництво, санкції та підрив

"Північний потік" був основною магістраллю постачання російського газу до Німеччини, звідки він розподілявся далі країнами Євросоюзу. А "Північний потік-2" (Nord Stream 2) – це друга черга російсько-німецького газогону, яку прокладався дном Балтійського моря. В разі добудови ця система газогонів могла б експортувати з Росії до ЄС до 110 мільярдів кубометрів газу на рік, що дало б змогу повністю припинити транзит блакитного палива через Україну.

Вартість будівництва "Північного потоку-2" – близько 10 мільярдів євро, і первинно половину коштів для цього планували надати європейські інвестори, половину – Росія. Однак в Україні, Польщі, США та ще в низці країн Євросоюзу його вважають геополітичним, а не економічним проєктом, оскільки навіть наявні газогони між Росією та ЄС завантажені газом не більше ніж на половину.

Наприкінці вересня 2022 року було пошкоджено три з чотирьох ниток газопроводів "Північний потік" та "Північний потік-2". Неушкодженою залишилася одна з труб "Північного потоку-2" – цей газопровід не було запущено в експлуатацію: через вторгнення Росії в Україну на нього накладено санкції.

Розслідування Швеції, Данії та Німеччини показали, що газопроводи було підірвано, проте винні ще встановлюються. Влада США, Великої Британії та Євросоюзу заявила про цілеспрямовану диверсію. Російська влада вважає, що в аварії зацікавлені Сполучені Штати та їхні союзники.

А втім, після повномасштабного вторгнення РФ в Україну в Європі різко скоротили споживання російського газу

Читайте також:
Імовірне знищення російського ракетного корабля Імовірне знищення російського ракетного корабля "Циклон": Як його використовували окупанти?
Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів в кількох областях України, – DeepState Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів в кількох областях України, – DeepState
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, – ISW Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, – ISW