USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Російські неонацисти можуть здійснити теракти в країнах Балтії, – The Guardian

Кремль може втратити контроль над своїми ультраправими російськими воєнізованими організаціями
Русич
Русич
Джерело: відкриті джерела

Неонацистське воєнізоване угруповання "Русич", що пов’язане з Кремлем, попросило своїх членів надати розвідувальні дані про прикордонну та військову діяльність у Латвії, Литві та Естонії. Це може свідчити про підготовку низки терактів у цих країнах, пише The Guardian.

Видання зазначає, що офіційний Telegram-канал "Оперативної групи Русич", яка зараз воює в Україні від імені Кремля і пов’язана з сумнозвісною ПВК "Вагнер", минулого тижня звернувся до учасників з проханням надіслати деталі, що стосуються прикордонних постів і військових переміщень у трьох країнах Балтії, які були у складі Радянського Союзу. Ця новина викликала питання про те, хто загальне командування ультраправими прокремлівськими групами, які воюють в Україні.

"У дописі, який переглянули понад 60 000 користувачів, міститься заклик до інформації про військові частини з конкретними посиланнями на дані та професії членів, родичів членів та їх особистий транспорт. В дописі є також питання про подробиці пересування патрулів, розташування прикордонних постів, систем спостереження та транспортних засобів. Подробиці про вежі зв’язку та засоби безпеки на кордоні, а також координати складів пального та систем безпеки в прикордонних районах також запитували", – йдеться у статті.

"Русич" тісно пов’язаний із ПВК "Вагнер", військовим формуванням, яким керує близький соратник Володимира Путіна і який зараз очолює російський наступ із захоплення українського міста Бахмут, що нині є найзапеклішим полем бою.

"Джерела, які побажали залишитися анонімними, сказали, що "надзвичайний" крок "Русіча" може вказувати на розчарування в Кремлі та розчарування тим, як йде війна Путіна в Україні. Вони додали, що Кремль може втратити контроль над своїми ультраправими російськими воєнізованими організаціями, які можуть використовувати більш екстремальні методи для продовження української війни, викликаючи побоювання ескалації, якщо держава НАТО зазнає нападу. Однак джерела додали, що малоймовірно, щоб Кремль був безпосередньо залучений, оскільки його шпигунська служба, безсумнівно, вже має розвідувальну інформацію про військову та прикордонну діяльність у країнах Балтії", – повідомляється у статті.

"Чи свідчить це про фрагментацію всередині російської системи? Що станеться, якщо росіяни втратять контроль над ними [парамілітарними формуваннями], і вони почнуть вчиняти шахрайські дії, які можуть випадково загострити ситуацію? Справжнє питання полягає в тому, наскільки Кремль насправді контролює?" – заявив анонімний співрозмовник видання, що знайомий з ситуацією.

Журналісти зазначають, що останні звіти показують: деякі воєнізовані групи, такі як ПВК "Вагнер", заснована впливовим російським бізнесменом Євгеном Пригожиним, уже мають значну автономію та такий же доступ до Путіна, як офіційні урядовці. Хоча нещодавно було задокументовано взаємодію між "Русічем" і афілійованими з Wagner Group онлайн-каналами, залишається незрозумілим, якою мірою група працює під стратегічним наглядом з боку "Вагнера" чи навіть російського міністерства оборони.

"Русич" рекламує себе як диверсійно-розвідувальну силу, хоча його часті спроби краудфандингу свідчать про те, що він не отримує ефективної підтримки російських матеріально-технічних операцій.

Бійці "Русича", сумновідомі своєю жорстокістю в Сирії та війні в Криму 2014 року, були помічені за допомогою відкритих джерел розвідки на Донбасі та в Харківській області України, а також у Херсоні. У вересні Міністерство фінансів США оголосило про введення санкцій проти "Русича". 

Читайте також:
У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю
Чиновники з Кабміну, оборонпрому і мерії Києва мають елітне майно в Дубаї, – розслідування Чиновники з Кабміну, оборонпрому і мерії Києва мають елітне майно в Дубаї, – розслідування
НАТО обговорює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговорює відправку військ в Україну для навчання
Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки