USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Росія зосередила сотні літаків і гелікоптерів за кілька сотень кілометрів від кордону з Україною, - розвідка

При цьому окупанти бояться HIMARS
Енгельс
Джерело: відкриті джерела

Росія розмістила на своїх авіабазах сотні літаків і вертольотів. Про це заявив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов, повідомляє Kyiv Post.

Він наголосив, що, незважачючи на скупчення авіатехніки, масований повітряний удар по Києву "малоймовірний"

"Ми маємо інформацію про наявність приблизно 450 літаків тактичної авіації (не стратегічних бомбардувальників) і близько 300 гелікоптерів, половина з них – ударні", - розповів Юсов.

Бояться HIMARS

Цікаво те, що Росія боїться розміщувати літаки і вертольоти на відстані, менш ніж 200 кілометрів від кордону з Україною.

Причина проста: російські військові бояться високоточного ракетного комплексу HIMARS, який зараз є на озброєнні ЗСУ. Він становить серйозну загрозу для російських аеродромів і літаків, розміщених там.

За словами Юсова, російські аеродроми та авіаційні засоби навмисно розташовані на відстані 200 кілометрів або більше від кордону, щоб не потрапити в зону потенційного 80-кілометрового удару HIMARS.

Для чого Росія скупчує авіатехніку

За оцінками нашої розвідки, Росія навряд чи буде їх використовувати одночасно для повітряної атаки. Натомість окупанти можуть їх задіяти для підтримки наступу Кремля на сході України. 

"Ці сили можуть бути використані в першу чергу на Донбасі", – сказав Юсов, додавши, що це реалізація плану Путіна щодо захоплення територій Донецької та Луганської областей до кінця березня.

Раніше ми писали, що упродовж останніх 14 днів кількість підтверджених втрат окупантів у п'ять разів перевищила звичайні щотижневі цифри. Також відомо, що війна проти України колосально виснажила резерви техніки і живої сили РФ, які необхідні для нового наступу на сході. Нездатність противника відновити втрачені бронемашини у короткостроковій перспективі ще більше обмежує його можливості до маневрених бойових дій. 

Читайте також:
Військові можуть самостійно вирахувати виплати: Міноборони запустило спеціальний калькулятор Військові можуть самостійно вирахувати виплати: Міноборони запустило спеціальний калькулятор
МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували
Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України
Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ