USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Війна проти України колосально виснажила резерви техніки і живої сили РФ, – ISW

Росія могла залучити до 97% своєї армії у війні проти України
війна
Джерело: відкриті джерела

Війна проти України колосально виснажила резерви техніки і живої сили РФ, які необхідні для нового наступу на сході. Нездатність противника відновити втрачені бронемашини у короткостроковій перспективі ще більше обмежує його можливості до маневрених бойових дій. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Як вказують аналітики, росіяни за рік повномасштабного вторгнення втратили близько 50% танків Т-72Б і Т-72Б3М, а також велику кількість Т-80.

Нездатність росіян ефективно наступати раніше підтвердив міністр оборони Британії Бен Воллес. Посилаючись на розвідку своєї країни, він констатував, що не спостерігається "зосередження єдиної сили РФ для прориву у великому наступі". На його переконання, замість ефективного наступу росіяни намагаються просунутися на Донбасі "ціною величезних витрат".

За підрахунками Воллеса, Росія могла залучити до 97% своєї армії у війні проти України. Її боєздатність знизилася на 40% через "рівень виснаження майже як під час Першої світової війни".

Норвезька розвідувальна служба (NIS) констатувала, що Росія все ще здатна виробляти велику кількість стрілецької зброї, ракет і танків, але промисловість "бореться з компенсуванням наслідки західних санкцій".

В ISW вважають, що наразі російський ВПК не може повернутися до швидкого та масштабного виробництва танків і точно не зробить цього вчасно, щоб вплинути на результат нового російського наступу або українського контрнаступу. Російська армія ще більше втратить свою боєздатність, якщо Україна вчасно отримує західні танки та броньовані машини. 

Читайте також:
У Харкові й прилеглих районах після удару по телевежі відновили цифрове мовлення Т2 У Харкові й прилеглих районах після удару по телевежі відновили цифрове мовлення Т2
Україна відступить від Європейської конвенції про захист прав людини під час воєнного стану Україна відступить від Європейської конвенції про захист прав людини під час воєнного стану
Україна може знову залишитися без зброї наприкінці 2025 року, попри недавню допомогу від США, – припущення Україна може знову залишитися без зброї наприкінці 2025 року, попри недавню допомогу від США, – припущення
Латвія передала Україні енергообладнання для відновлення енергосистеми після атак РФ Латвія передала Україні енергообладнання для відновлення енергосистеми після атак РФ