USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Правоохоронці оголосили підозру семи топколаборантам, зокрема соратниці Аксьонова

Злочинникам загрожує від 5 до 12 років тюрми
СБУ
Джерело: відкриті джерела

Правоохоронці задокументували злочинну діяльність ще семи чиновників-колаборантів, які переховуються на тимчасово окупованій території України. Про це інформує пресслужба СБУ.

За даними слідства, до групи злочинців входить очільниця російської "адміністрації Чорноморського району Криму" Наталія Пісарєва. Її кандидатуру нещодавно особисто погодив російський голова Криму Сергій Аксьонов.

Зазначається, що до цього призначення Пісарєва була так званою "першою заступницею міністра культури" на тимчасово захопленому півострові. Перебуваючи на цій "посаді" після початку повномасштабного вторгнення вона координувала ворожу інформкампанію щодо підтримки збройної агресії РФ.

Новини за темою: Після деокупації Криму під кримінальну відповідальність за колабораціонізм може потрапити понад 200 тисяч людей, – Ташева

"Тоді фігурантка публічно закликала українських захисників здаватися в полон, а також агітувала мешканців Криму вступати до російських військ для війни проти України. За це окупаційний "військовий комісаріат Криму" нагородив її грамотою", – йдеться в повідомленні СБУ.

Ще однією колаборанткою виявилась колишня посадовиця управління Державної казначейської служби України в Луганській області. Після захоплення частини регіону вона добровільно погодилась на "пропозицію" агресора очолити так зване "казначейство ЛНР".

Підозрювана залучила до "штату" псевдоустанови ще п’ятьох спільників. Ними виявились її колишні підлеглі. У складі окупаційного органу вони стали керівниками відповідних районних "управлінь казначейської служби ЛНР".

Злочинці брали участь у фінансовому забезпеченні російських окупаційних угруповань, які були задіяні на Східному фронті.

Крім того, шістьом представникам "казначейства ЛНР" додатково повідомлено про підозру у пособництві державі-агресору.

Зловмисникам загрожує від 5 до 12 років тюрми.

Новини за темою: СБУ затримала колаборанта, який вивіз із Куп'янська до Росії понад тисячу тонн українського зерна

Раніше 

Служба безпеки України встановила особи ще 12 колаборантів, які вступили до створеного агресором "головного управління МВС РФ Херсонської області". 

Зазначається, що у лавах російського карального органу вони виконували завдання Москви щодо поширення кремлівського режиму та придушення руху опору на тимчасово захопленій частині регіону. Серед ідентифікованих колаборантів – 30-річна мешканка обласного центру, яка добровільно погодилась стати "слідчим" в одному з "райвідділів" псевдоустанови.

"Перебуваючи на "посаді", вона брала участь у незаконних затриманнях та ув’язненні місцевих жителів, які чинили супротив окупантам. Для цього займалася "серійним фабрикуванням справ проти мешканців захоплених районів області", – йдеться в повідомленні.

Також вона причетна до пограбування особистого майна людей під час проведення "обшуків" у їхніх оселях.

Читайте також:
Інформатор вагнерівців шпигував за військовими аеродромами на Донеччині. Поплічника ворога затримала СБУ Інформатор вагнерівців шпигував за військовими аеродромами на Донеччині. Поплічника ворога затримала СБУ
Роботодавець може звільнити працівника за колабораціонізм: Рада ухвалила закон Роботодавець може звільнити працівника за колабораціонізм: Рада ухвалила закон
Росія очолила світовий рейтинг кіберзлочинності Росія очолила світовий рейтинг кіберзлочинності
У Києві експрацівники відомої медлабораторії вкрали конфіденційні дані з установи: Хотіли шантажувати керівництво У Києві експрацівники відомої медлабораторії вкрали конфіденційні дані з установи: Хотіли шантажувати керівництво