USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Після деокупації Криму під кримінальну відповідальність за колабораціонізм може потрапити понад 200 тисяч людей, – Ташева

За нинішнім законодавством під визначення "колабораційна діяльність" підпадає фактично кожен кримчанин
Ташева
Таміла Ташева
Джерело: Суспільне

Після деокупації Автономної Республіки Крим під кримінальну відповідальність за колабораціонізм на півострові може потрапити понад 200 тисяч людей. За нинішнім законодавством під визначення "колабораційна діяльність" підпадає фактично кожен кримчанин, розповіла представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева.

За її словами, дев’ять останніх років як на території Криму, так і на Луганщині та Донеччині, тривало життя у 2014-му воно не зупинилось. Тож в українського суспільства є запит на справедливість.

"І я його підтримую. Але питання у тому, що межі чинного законодавства, ухваленого одразу після повномасштабного вторгнення, є достатньо розмитими та не враховують умов проживання тривалий час на окупованій території. Зараз під визначення "колабораційна діяльність" підпадає фактично кожен кримчанин вчитель, лікар, бізнесмен", зазначила чиновниця.

І навела приклад співпраці з ворогом сплату податків державі-агресору. Однак не сплачувати їх, якщо тривалий час жити в окупації, неможливо.

"Ти не можеш вести бізнес без реєстрації ФОПом на території Криму. Саме тому ми говоримо, що понесуть відповідальність і ніколи не будуть амністовані ті, хто ухвалював управлінські рішення, військові або правоохоронці, які зрадили присязі, ті, хто вів пропагандистську роботу, порушував права людини, здійснював воєнні злочини, розбазарював природні багатства", пояснила Ташева.

Новини за темою: Війна не закінчиться, поки Крим під російською окупацією, - Зеленський

Разом з тим є люди, які можуть нести інший вид відповідальності, не кримінальної, наприклад, люстрація (неможливість обіймати посади в українських державних органах, – ред.). За підрахунками представництва, за чинним законодавством, на півострові під кримінальну відповідальність може потрапити понад 200 тисяч людей.

"Жодна пенітенціарна система не впорається з такою кількістю. У такому випадку йтиметься про кількадесят тисяч людей, але точно не 200 тисяч і понад", додала представниця президента України в АР Крим.

Як можуть змінити законодавство, щоб уточнити поняття "колабораціоніст"?

На базі представництва президента в АР Крим працювала робоча група з 36 експертів це Меджліс кримськотатарського народу, правозахисні організації, основні стейкхолдери тобто державні органи й народні депутати.

Фахівці презентували українським обранцям доповідну записку щодо першочергових кроків держави після деокупації півострова. Йдеться в тому числі про притягнення до відповідальності колаборантів, амністію, люстрацію.

Чому присвячена робота експертів

  • Відновленню українських органів публічної влади на території деокупованого півострова.
  • Роботі з кадровим резервом і в принципі людським потенціалом.
  • Відповідальності за колабораційну діяльність. В тому числі цей блок включав підходи до амністії/люстрації, бо їх треба видозмінити. Це не такі заходи, як були у 2014 році, коли люстрацію проходили ті, хто обіймав керівні посади при уряді Януковича. Це ж стосується і питання амністії.
  • Питанням гуманітарно-інформаційної політики.
  • Напрацюванню підходів до російських громадян або інших іноземців, що незаконно проживають на території півострова.

Таміла Ташева зазначила, що цей документ незабаром презентують на всіх інформресурсах. Зараз його вже мають у розпорядженні Офіс президента і всі центральні органи виконавчої влади.

"Передбачаємо, що на перший час (після деокупації, – ред.) на території півострова створять військову адміністрацію. Після утвердження всіх безпекових складових відбудеться поступовий перехід на військово-цивільні адміністрації. І за деякий час після певних процесів, зокрема виборчого циклу, матимемо перехід до цивільного життя. Коли він буде точно не знаємо", резюмувала представниця.

До речі, українці, які отримали паспорти Росії на тимчасово окупованих територіях (ТОТ), аби зберегти життя, є жертвами злочину. До уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця все частіше надходять звернення від громадян, пов’язані з примусовою паспортизацією, – користуючись вразливим становищем українців, ворог силує мешканців оформляти громадянство РФ.

Читайте також:
Ще 26 колаборантів, які займаються репресіями на окупованій Херсонщині, отримали підозри Ще 26 колаборантів, які займаються репресіями на окупованій Херсонщині, отримали підозри
Кримський міст буде знищений у першій половині 2024 року, – джерело Кримський міст буде знищений у першій половині 2024 року, – джерело
Готували ракетні удари по підрозділах СБУ й ЗСУ: У Херсоні затримали ворожих інформаторів Готували ракетні удари по підрозділах СБУ й ЗСУ: У Херсоні затримали ворожих інформаторів
У Києві затримали колаборанта, який допомагав Росії виробляти У Києві затримали колаборанта, який допомагав Росії виробляти "зуби дракона", – СБУ