USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Чехія не підтримує військових ухилянтів з України, – глава МЗС

Нині в Чехії перебувають 94 тис. 643 чоловіки віком від 18 до 65 років, які мають тимчасовий захист у зв'язку з війною в Україні
Ліпавський
Ян Ліпавський
Джерело: відкриті джерела

У Чехії не підтримують українських чоловіків, які намагаються уникнути військового призову. Таку заяву зробив міністр закордонних справ Ян Ліпавський, повідомляє Novinky.

Так, посадовець прокоментував прагнення української влади повернути чоловіків, які виїхали за кордон.

"Розумію проблему виїзду українських чоловіків призовного віку. Чехія вже давно підтримує українських біженців і ми приймаємо їх на своїй території. Однак не тих, хто намагається уникнути призовного обов'язку", – сказав Ліпавський.

За даними чеського МЗС, в країні перебувають 94 тис. 643 чоловіки віком від 18 до 65 років, які мають тимчасовий захист у зв'язку з війною в Україні.

Та все-таки можливості Чехії обмежені, коли справа стосується обов’язкового повернення, додала експертка з міжнародного права з юридичного факультету Карлового університету Вера Гонускова.

"Чеська держава не має для цього правових підстав. І не може позбавити когось тимчасового захисту лише тому, що так вирішила", – зауважила Гонускова.

Що ж робити?

Експертка бачить такий теоретичний вихід: Україна надсилає повістку, а за кордоном особа її не виконує. Тоді б Україна могла б притягнути до кримінальної відповідальності такого громадянина і вимагати його екстрадиції з-за кордону за вчинення злочину.

Як варіант, це може бути й обмеження у видачі паспортів, до якого нещодавно вдалася українська влада.

"Кожен українець, який має у нас тимчасовий захист, зобов’язаний підтвердити це дійсним проїзним документом, де має тимчасовий захист. Якщо цього не зробить, то загрожує штраф до п’яти тисяч крон і можливість адміністративного провадження з метою депортації", – пояснив речник Управління зовнішньої поліції Йозеф Урбан.

Слід зазначити, що термін дії паспорта – десять років, тому очікувати масового повернення українців на батьківщину в найближчому майбутньому не варто.

Україна примусово не повертатиме чоловіків призовного віку з-за кордону

Наприкінці квітня віцепрем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина стверджувала, що Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону. А надання своїх даних територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) не означає автоматичну мобілізацію на фронт.

Посадовиця спиралася на зміни до ухваленого закону про мобілізацію – тобто про облік й інформацію. І повідомила, що у травні Україну відвідає єврокомісар з питань внутрішніх справ і міграції Ілви Йоганссон для обговорення питання подальшого юридичного статусу українців за кордоном.

Нагадаємо, 23 квітня Україна тимчасово припинила надавати всі консульські послуги чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном. У МЗС пояснили, що однією із причин є те, що термін розгляду заяв може перевищити час, що залишився до набрання чинності закону про мобілізацію (набуде чинності 18 травня, – ред.).

Низка країн зробили заяви щодо біженців з України. Позиції країн ми описували тут.

Читайте також:
Крадіжка даних та е-повістки: Міноборони спростовує найпопулярніші міфи про застосунок Крадіжка даних та е-повістки: Міноборони спростовує найпопулярніші міфи про застосунок "Резерв+"
У Чехії судять добровольця, який воював за Україну: Звинувачують у мародерстві У Чехії судять добровольця, який воював за Україну: Звинувачують у мародерстві
Близько 27 тис. засуджених потенційно можуть мобілізуватися в обмін на умовно-дострокове звільнення, – Мін'юст Близько 27 тис. засуджених потенційно можуть мобілізуватися в обмін на умовно-дострокове звільнення, – Мін'юст
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств