USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Порошенко остаточно програв суд Зеленському через так звані "плівки Медведчука"

Постанова є остаточною та оскарженню не підлягає
Порошенко
Петро Порошенко
Джерело: відкриті джерела

Експрезидент України Петро Порошенко програв справу за позовом до чинного глави держави Володимира Зеленського щодо оприлюднення інформації про зв’язки п’ятого президента з кумом російського лідера і колишнім народним депутатом Віктором Медведчуком. Про це свідчить постанова Великої палати Верховного суду від 19 жовтня 2023 року.

"Постанова є остаточною та оскарженню не підлягає", – йдеться в документі.

Що відомо про "плівки Медведчука"?

18 травня 2021 року журналісти проєкту Bihus.Info оприлюднили записи розмов, на яких нібито тодішній депутат фракції партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктор Медведчук спілкується з керівництвом Росії та бойовиками ОРДЛО. За інформацією розслідувачів, Медведчук контактував із російськими посадовцями, обговорював легітимізацію бойовиків та зустрічі з тодішнім президентом Порошенком. Записи датуються 2014–2017 роками.

Служба безпеки України заявила, що проведе експертизу оприлюднених Бігусом аудіозаписів. 9 березня силовики допитали Медведчука у цій справі.

11 травня 2021 року в будинку Медведчука провели обшуки. За кілька годин генеральна прокурорка Ірина Венедіктова та голова Служби безпеки Іван Баканов провели спільний брифінг щодо обшуків та оголошення підозри Медведчуку і його соратнику Тарасу Козаку.

13 травня Печерський суд Києва відправив Медведчука під цілодобовий домашній арешт до 9 липня. На нього надягли електронний браслет. Тарас Козак, за словами Медведчука, перебуває в Білорусі на лікуванні.

Раніше Порошенко вже намагався через суд домогтися з громадської організації "Том 14", до якої належить Bihus.Info і яка заснована журналістом Денисом Бігусом, аудіозаписи телефонних розмов. На це журналіст відповів, що ГО не є розпорядником аудіофайлів, а "власником є фізична особа, людина і журналіст Бігус Денис Станіславович". Бігус також зазначав, що усі аудіозаписи вже опубліковані на YouTube.

Коментар Зеленського щодо "плівок"

У 2021 році Зеленський в інтерв’ю у "VIP з Наталією Мосейчук" прокоментував так звані "плівки", де людина з голосом, схожим на голос Медведчука, спілкується з керівництвом Росії та бойовиками ОРДЛО, розповідає про зв’язки з Порошенком.

Тоді Зеленський сказав, що чув декілька фрагментів цих плівок.

"Щодо ситуації з плівками, мені здається, ми показали свою реакцію. Ну, дивіться, для мене не новина те, що відбулося, – всі про це знали. Ми не мали плівок, ніхто не чув їх, але було багато різної інформації від Служби безпеки, розвідки. І просто розуміємо, як це відбувалося. Що з терористами, сепаратистами Медведчук торгував, заробляв разом з п'ятим президентом. Чудово розуміємо, що українське вугілля, яке через окупацію було захоплено на території тимчасово окупованого Донбасу, купувала Україна через Росію, – його вивозили", – заявив тоді глава держави.

Натомість в історії судової справи, на думку позивача Петра Порошенка, Володимир Зеленський "ухилявся оприлюднити в повному обсязі наявну у нього публічну інформацію, отриману від Служби безпеки України, розвідувальних органів або інших осіб щодо нього".

"Тому позивач звернувся до Адміністративного суду з вимогами визнати протиправною бездіяльність президента України, яка полягає у неоприлюдненні згаданої в інтерв'ю публічної інформації, а також зобовязати відповідача оприлюднити цю інформацію, що становить суспільний інтерес", – йдеться в постанові.

Верховний суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду відмовив у задоволенні позову, з чим позивач не погодився і подав апеляцію на це рішення до Великої палати Верховного суду. Остання змінила рішення суду першої інстанції тільки в мотивувальній частині, а у в іншій – рішення лишили без змін.

А що там Медведчук?

Кабінет міністрів України дозволив Агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА) продавати арештоване за кордоном майно. Зокрема, тепер можуть продати яхту екслідера забороненої партії "ОПЗЖ" Віктора Медведчука орієнтовною вартістю 200 млн євро. Про це йдеться на сайті АРМА.

Зазначається, що своїми постановами №719 та №558 парламент вніс зміни до процедури продажу арештованих активів. Тепер це робитимуть через майданчик Prozorro. Також Кабмін дозволив продавати активи, заарештовані за кордоном.

Однак маєток Оксани Марченко в Києві, SPA-готель її чоловіка Віктора Медведчука "Бескид" та його закарпатська дача "Ведмежа діброва" усе ще не конфісковані. Щобільше, їх на платній основі охороняє поліція охорони в інтересах власників, а особи й компанії, які найняли поліцію охорони в ці об’єкти, змінилися протягом 2022 року, з’ясувало Bihus.Info.

Розслідувачі дізналися, що столичний маєток дружини Медведчука арештований, але досі належить Оксані Марченко і не переданий в управління державі. Там також досі присутня поліція охорони, яка надає послуги безпеки на платній основні.

Історія Медведчука 

Навесні 2022 року СБУ затримала Медведчука. За даними слідства, ФСБ Росії хотіла вивезти його під виглядом військового ЗСУ в невизнане "Придністров'я", а звідти – до Москви, але політика затримали ще на виїзді з Київської області.

Відтоді Медведчук був під вартою. А 22 вересня 2022 року стало відомо, що його обміняли на 200 українських військових. Як уточнив глава ОП, він "уже дав усі можливі свідчення слідству".

Президент Володимир Зеленський 10 січня позбавив громадянства Медведчука та ще трьох політиків. А Верховна Рада позбавила його депутатських повноважень.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили
Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст
Організатор Організатор "п'яних вечірок" Андрій Ярина вийшов з-під варти під заставу у 272,5 тисячі гривень