USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

У Росії "спливли" Медведчук та Жарких: Поплічники зареєстрували організацію "Другая Украина"

Організація налаштована на антиукраїнські заходи
Виктор Медведчук

Обвинувачений у державній зраді екслідер "ОПЗЖ" Віктор Медведчук

Джерело: відкриті джерела

Обвинувачений у державній зраді Віктор Медведчук і колишній український журналіст Денис Жарких заснували політичний проєкт "Другая Украина" і зареєстрували його в Росії як громадську організацію, пишуть "Схеми".

У червні у РФ створили громадський рух "Региональное общественное движение "За развитие гражданского общества "Другая Украина" з адресою у Москві.

"Другая Украина", яка в документах називає себе громадською нерелігійною організацією (це не політична партія, тому вона не може брати участь у будь-яких виборах), заявила, що має інтелектуальну власність на товарні знаки: "Настоящая Украина", "Голос другой Украины" і "Другая Украина".

Ця організація проводить у Росії антиукраїнські заходи.

Наприклад, у липні в Будинку російського зарубіжжя ім. Солженіцина пройшов круглий стіл "Украинская русофобия: истоки и механизмы преодоления". Основою для обговорень була стаття Медведчука "Дві України як нова політична реальність".

Крім Медведчука і Жарких, за даними "Схем", у проєкті беруть участь політичні коментатори із закритих в Україні проросійських телеканалів, депутати місцевих рад від "ОПЗЖ", обвинувачені в державній зраді та сепаратизмі політтехнологи, яким вдалося виїхати до Росії.

Денис Жарких
Джерело: відкриті джерела

Зокрема, голова виконкому організації Дениса Жарких перетнув українсько-словацький кордон у вересні 2022 року. Прикордонна служба не надала журналістам відповіді на питання, на яких підставах йому дозволили виїхати під час воєнного стану. Журналіст з 2015 року був політичним коментатором каналів Медведчука

Денис Жарких – колишній український журналіст. Він є політичним коментатором на майданчиках Віктора Медведчука щонайменше з 2015 року.

Історія Медведчука 

Навесні 2022 року СБУ затримала Медведчука. За даними слідства, ФСБ Росії хотіла вивезти його під виглядом військового ЗСУ в невизнане "Придністров'я", а звідти – до Москви, але політика затримали ще на виїзді з Київської області.

Відтоді Медведчук був під вартою. А 22 вересня 2022 року стало відомо, що його обміняли на 200 українських військових. Як уточнив глава ОП, він "уже дав усі можливі свідчення слідству".

Президент Володимир Зеленський 10 січня позбавив громадянства Медведчука та ще трьох політиків. А Верховна Рада позбавила його депутатських повноважень.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму
Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція