USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Маєтки Медведчука – Марченко досі не конфіскували: Їх на платній основі охороняє поліція охорони й там надають платні послуги, – Bihus.Info

Особи й компанії, які найняли поліцію охорони в ці об’єкти, змінилися протягом 2022 року
маєтки_3
Маєтки Марченко-Медведчука
Джерело: Bihus.Info

Маєток Оксани Марченко в Києві, SPA-готель її чоловіка Віктора Медведчука "Бескид" та його закарпатська дача "Ведмежа діброва" усе ще не конфісковані. Щобільше, їх на платній основі охороняє поліція охорони в інтересах власників, а особи й компанії, які найняли поліцію охорони в ці об’єкти, змінилися протягом 2022 року, з’ясувало Bihus.Info.

Розслідувачі дізналися, що столичний маєток дружини Медведчука арештований, але досі належить Оксані Марченко і не переданий в управління державі. Там також досі присутня поліція охорони, яка надає послуги безпеки на платній основні.

"Найняла поліцію охорони в маєток Марченко фізична особа Сіропіл О. М., – повідомили Bihus.Info в Управлінні поліції охорони з фізичної безпеки в м. Києві. Як виявила редакція, найімовірніше йдеться про Олександра Миколайовича Сіропола – завгоспа Медведчука з його особистого маєтку. У телефонних книжках інших людей Олександр Сіропіл підписаний як "Саша Завгосп Мед", "Саша завхоз Пуща" тощо. Усе це – назви, що вказують на місце розташування власного маєтку Медведчука під Києвом", – зазначається в розслідуванні.

Також журналісти з'ясували, що договір з поліцією охорони Сіропіл підписав у жовтні 2022 року. До того за охорону будинку Марченко платив її син Богдан. З сином Марченко поліція уклала договір невдовзі після повномасштабного вторгнення Росії у березні 2022 року.

"Тобто, попри санкції з блокування усіх активів Медведчука і Марченко, їм, вочевидь, вдається оплачувати послуги поліції охорони в будинку Марченко за допомогою завгоспа Медведчука. Крім того, поліція охорони досі надає платні послуги у двох інших об’єктах Медведчука – Марченко. SPA-готель "Бескид", що розташований в урочищі Йозифсталь на Івано-Франківщині, досі належить компанії "Укркапітал". Історично це фірма Медведчука, але він переписав її на Марченко", – уточнює видання.

Медійники вказують, що готель – під арештом, не конфіскований, але переданий в тимчасове управління державному агентству АРМА, зараз готель не працює. А місцева поліція охорони також має договір спостереження за цим об’єктом – в готелі "Бескид" оплачується спостереження за системами тривожної сигналізації.

"Поліцію охорони в готель Медведчука найняла компанія – ТОВ "Файрікс Груп", яка зовні не веде до Медведчука. Але пояснити бажання цієї фірми оплачувати охорону готелю Медведчука можна саме тим, що ТОВ діє в інтересах Медведчука – Марченко. Дата укладання договору з поліцією охорони в готелі "Бескид" – липень 2022 року – також виключає, що поліцію охорони найняли управителі від держави, адже договір укладений ще до передачі готелю в управління АРМА. Судячи з відповіді Управління поліції охорони в Івано-Франківській області, договір досі чинний", – йдеться в розслідуванні.

Закарпатська дача Медведчука

Закарпатська дача Медведчука "Ведмежа діброва" у с. Жденієво усе ще належить фірмі "Спорт-Тур" Медведчука – Марченко. Арештована, передана в управління АРМА, але не конфіскована, і тимчасового управителя для неї агентство ще не знайшло. Натомість тут все ще присутня поліція охорони, найнята в інтересах власника.

Як з’ясували Bihus.Info, у серпні 2022 року Закарпатська поліція охорони уклала договір з тією ж ноунейм-фірмою "Файрікс Груп", що й Івано-Франківська поліція охорони в готелі "Бескид".

"Уже під час повномасштабного вторгнення Росії у поліції охорони в закарпатській дачі Медведчука продовжував діяти договір з фірмою-орендарем дачі (у відповіді поліція охорони не вказала її назву, – ред.). Як випливає з реєстру нерухомого майна, а також з кримінального провадження СБУ, орендарем цієї резиденції Медведчука з 2021 року була компанія ТОВ "Кетінео-Менеджмент". Ця фірма записана на кіпріота, проходить у справі Управління Служби безпеки в Івано-Франківській області як структура, через яку Медведчук з Марченко з 2021 року після накладення на них українських санкцій заводили в Україну гроші російського походження – через, імовірно, фіктивні договори оренди дачі і готелю "Бескид", – вказують журналісти.

І зауважують, що Медведчуку і Марченко вдається фінансувати послуги української поліції охорони навіть у 2023 році за допомогою завгоспа Медведчука і ТОВ "Файрікс Груп".

Історія Медведчука 

Навесні 2022 року СБУ затримала Медведчука. За даними слідства, ФСБ Росії хотіла вивезти його під виглядом військового ЗСУ в невизнане "Придністров'я", а звідти – до Москви, але політика затримали ще на виїзді з Київської області.

Відтоді Медведчук був під вартою. А 22 вересня 2022 року стало відомо, що його обміняли на 200 українських військових. Як уточнив глава ОП, він "уже дав усі можливі свідчення слідству".

Президент Володимир Зеленський 10 січня позбавив громадянства Медведчука та ще трьох політиків. А Верховна Рада позбавила його депутатських повноважень.

Підозра Марченко

На початку лютого Служба безпеки ліквідувала масштабну схему підпільного фінансування російських окупаційних угруповань, до організації якої причетна Оксана Марченко, дружина підозрюваного у державній зраді екснардепа Віктора Медведчука. Про це повідомляє пресслужба СБУ. 

Саме Оксана Марченко, за словами Служби безпеки України, є кінцевим бенефіціаром мережі київських компаній і підприємства в Ялті, які переводили мільйонні суми на рахунки Росгвардії та МВС РФ в окупованому Криму.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
За втручання у вибори: ЄС готує санкції проти проросійського медіаресурсу, пов'язаного з Медведчуком За втручання у вибори: ЄС готує санкції проти проросійського медіаресурсу, пов'язаного з Медведчуком
В Україні заблоковано YouTube-проєкт пропагандистки Панченко В Україні заблоковано YouTube-проєкт пропагандистки Панченко
Продаж яхти Royal Romance екснардепа Медведчука: АРМА вперше починає реалізацію закордонного активу Продаж яхти Royal Romance екснардепа Медведчука: АРМА вперше починає реалізацію закордонного активу