USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Пілотний проєкт соцреабілітації СКАНДІ продовжили ще на рік: У 2023-му в ньому взяли участь 83 засуджених

У пріоритеті проєкту – створити умови відбування покарання засудженим, максимально наближені до домашніх
засуджені тюрма
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

У 2023 році в пілотному проєкті "Дільниця соціальної реабілітації – на шляху додому (СКАНДІ)" від Міністерства юстиції України взяли участь 83 засуджених із шести виправних колоній. Цю ініціативу продовжили на 2024 рік, долучивши до проєкту ще п'ять установ, повідомили UWN в Департаменті з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції.

Засуджені, які були учасниками минулорічного проєкту, після звільнення не вчиняли повторні злочини, розповідає в.о. начальника департаменту Віктор Кошинець.

"І це є досягненням одного з основних завдань ресоціалізації – зниження рецидивної злочинності. Індивідуально за кожним засудженим закріплені ментори – працівники виправних колоній, які безпосередньо не беруть участі у соціально-виховній роботі відповідно до посадових обов’язків. Відтак, учасники отримують більше уваги та корисної інформації", – пояснює начальник департаменту.

Кошинець стверджує: зустрічі мають регулярний характер і проходять в неформальній обстановці віч-на-віч у форматі "рівний рівному". Це якраз дає змогу учасникам підтримувати довірливіші відносини між собою та не тільки виконувати індивідуальний план від ментора, а й розв'язувати питання особистого характеру.

Разом з тим у кожній пілотній установі за минулий рік вдалося модернізувати дільниці соціальної реабілітації, які відповідають певним вимогам. Наприклад, облаштували додаткові три місця індивідуального спілкування віч-на-віч для учасників проєкту.

"Також зробили в установах ремонт, щоб покращити соціально-побутові умови проживання засуджених. І які є максимально наближені до "домашніх", – каже начальник департаменту.

Новини за темою: Майже 32 млн гривень отримав Мін'юст з початку надання послуги VIP-камери. Найбільший попит має Київське СІЗО

Що передбачає проєкт СКАНДІ?

Пілотний проєкт "Дільниця соціальної реабілітації – на шляху додому (СКАНДІ)" Мін'юст запустив у 2023 році.

Ініціатива спрямована на зміну підходів до організації виконання та відбування покарання. У пріоритеті – створити умови відбування покарання засудженим, максимально наближені до домашніх. 

Тож в Україні, як зауважують посадовці відомства, засуджених й ув’язнених і надалі утримуватимуть у належних умовах, що відповідають національним та міжнародним стандартам.

Це дозволить зменшити кількість рішень Європейського суду з прав людини щодо порушення прав засуджених та осіб, узятих під варту, в Україні. А також – суму компенсацій з державного бюджету у зв’язку з такими рішеннями.

Новини за темою: Регулярно спостерігаємо порушення прав ув’язнених та неналежну медичну допомогу, – з доповіді Лубінця

Додамо, у світлі обговорень закону про мобілізацію законопроєктом запроваджується можливість за згодою засудженого проходити службу в ЗСУ після медичної перевірки фізичного та психічного стану.

Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії "Слуга народу" Олена Шуляк днями повідомляла, що засуджені зможуть служити не лише на посадах рядових, а й сержантів, офіцерів.

Для проходження служби ув'язненим має бути згода командира частини. А стосовно того, щоб засуджені корупціонери приєдналися до лав Збройних сил України, ще точаться дискусії.

Читайте також:
Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію
Майже 32 млн гривень отримав Мін'юст з початку надання послуги VIP-камери. Найбільший попит має Київське СІЗО Майже 32 млн гривень отримав Мін'юст з початку надання послуги VIP-камери. Найбільший попит має Київське СІЗО
Засуджені зможуть служити не тільки на посадах рядових, а щодо служби засуджених корупціонерів триває дискусія, – Шуляк Засуджені зможуть служити не тільки на посадах рядових, а щодо служби засуджених корупціонерів триває дискусія, – Шуляк
Регулярно спостерігаємо порушення прав ув’язнених та неналежну медичну допомогу, – з доповіді Лубінця Регулярно спостерігаємо порушення прав ув’язнених та неналежну медичну допомогу, – з доповіді Лубінця