USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Пілотний проєкт соцреабілітації СКАНДІ продовжили ще на рік: У 2023-му в ньому взяли участь 83 засуджених

У пріоритеті проєкту – створити умови відбування покарання засудженим, максимально наближені до домашніх
засуджені тюрма
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

У 2023 році в пілотному проєкті "Дільниця соціальної реабілітації – на шляху додому (СКАНДІ)" від Міністерства юстиції України взяли участь 83 засуджених із шести виправних колоній. Цю ініціативу продовжили на 2024 рік, долучивши до проєкту ще п'ять установ, повідомили UWN в Департаменті з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції.

Засуджені, які були учасниками минулорічного проєкту, після звільнення не вчиняли повторні злочини, розповідає в.о. начальника департаменту Віктор Кошинець.

"І це є досягненням одного з основних завдань ресоціалізації – зниження рецидивної злочинності. Індивідуально за кожним засудженим закріплені ментори – працівники виправних колоній, які безпосередньо не беруть участі у соціально-виховній роботі відповідно до посадових обов’язків. Відтак, учасники отримують більше уваги та корисної інформації", – пояснює начальник департаменту.

Кошинець стверджує: зустрічі мають регулярний характер і проходять в неформальній обстановці віч-на-віч у форматі "рівний рівному". Це якраз дає змогу учасникам підтримувати довірливіші відносини між собою та не тільки виконувати індивідуальний план від ментора, а й розв'язувати питання особистого характеру.

Разом з тим у кожній пілотній установі за минулий рік вдалося модернізувати дільниці соціальної реабілітації, які відповідають певним вимогам. Наприклад, облаштували додаткові три місця індивідуального спілкування віч-на-віч для учасників проєкту.

"Також зробили в установах ремонт, щоб покращити соціально-побутові умови проживання засуджених. І які є максимально наближені до "домашніх", – каже начальник департаменту.

Новини за темою: Майже 32 млн гривень отримав Мін'юст з початку надання послуги VIP-камери. Найбільший попит має Київське СІЗО

Що передбачає проєкт СКАНДІ?

Пілотний проєкт "Дільниця соціальної реабілітації – на шляху додому (СКАНДІ)" Мін'юст запустив у 2023 році.

Ініціатива спрямована на зміну підходів до організації виконання та відбування покарання. У пріоритеті – створити умови відбування покарання засудженим, максимально наближені до домашніх. 

Тож в Україні, як зауважують посадовці відомства, засуджених й ув’язнених і надалі утримуватимуть у належних умовах, що відповідають національним та міжнародним стандартам.

Це дозволить зменшити кількість рішень Європейського суду з прав людини щодо порушення прав засуджених та осіб, узятих під варту, в Україні. А також – суму компенсацій з державного бюджету у зв’язку з такими рішеннями.

Новини за темою: Регулярно спостерігаємо порушення прав ув’язнених та неналежну медичну допомогу, – з доповіді Лубінця

Додамо, у світлі обговорень закону про мобілізацію законопроєктом запроваджується можливість за згодою засудженого проходити службу в ЗСУ після медичної перевірки фізичного та психічного стану.

Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії "Слуга народу" Олена Шуляк днями повідомляла, що засуджені зможуть служити не лише на посадах рядових, а й сержантів, офіцерів.

Для проходження служби ув'язненим має бути згода командира частини. А стосовно того, щоб засуджені корупціонери приєдналися до лав Збройних сил України, ще точаться дискусії.

Читайте також:
Перші сім увʼязнених жінок приєдналися до лав ЗСУ Перші сім увʼязнених жінок приєдналися до лав ЗСУ
Перші колишні ув’язнені будуть захищати Україну вже наприкінці літа Перші колишні ув’язнені будуть захищати Україну вже наприкінці літа
Близько 27 тис. засуджених потенційно можуть мобілізуватися в обмін на умовно-дострокове звільнення, – Мін'юст Близько 27 тис. засуджених потенційно можуть мобілізуватися в обмін на умовно-дострокове звільнення, – Мін'юст
Засновник сайту WikiLeaks Джуліан Ассанж вийшов із британської в'язниці Засновник сайту WikiLeaks Джуліан Ассанж вийшов із британської в'язниці